Роми точат помощи, лъжат, че децата им са болни от астма

Данчо Лихваря ощетил бюджета с около 200 бона
Обновена: 25 яну 2013 14:48 | 25 яну 2013 13:39,
127
Роми точат помощи, лъжат, че децата им са болни от астма

Разбита е престъпна схема за изготвяне и предлагане на фалшиви решения от ТЕЛК, използвани за получаване на социални помощи за деца, съобщават от полицията.

Задържани са мъж от Долна баня и неговата племенница, взимали по 5000 лева за всяко решение. В РУП-Костенец била получена информация, че лица от ромски произход от Долна баня са освидетелствали децата си от ТЕЛК за астма, без реално да страдат от подобно заболяване, след което са подавали молби-декларации в Дирекция „Социално подпомагане”- Ихтиман, за което са им отпуснати социални помощи.

При проверката полицаите установили 20 експертни решения от ТЕЛК за заболяването „Астма с преобладаващ алергичен компонент”. При извършената справка в Регионалната картотека на медицинските експертизи се установило обаче, че такива решения не са издавани по официален ред и че децата, цитирани в тях, не са освидетелствани.

Разследващите установили, че родителите на децата са получавали социални помощи, възлизащи средно на 260 лева за едно дете на месец. Освен това родителите са получили еднократно доплащане за минал период - 3 години назад от момента на подаване на декларацията, в размер между 5000 и 6300 лева в зависимост от конкретния случай. По първоначални данни към настоящия момент щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 200 000 лева.

Установен е 37-годишният Й.Г. от Долна баня, известен с прозвището Данчо Лихваря, на когото родителите на „освидетелстваните” деца се отчитали еднократно със суми от по 5000 лева. Лихваря е осъждан за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, има и регистрация за средна телесна повреда.

Престъпната схема е прилагана от декември 2011 г. до края на 2012 г.

При претърсване на жилището на Й.Г. са иззети 9 нотариални акта за различни имоти, както и заповеди от дирекция „Социално подпомагане” - Самоков за отпускане и спиране на социални помощи на дете от ромски произход. Иззети са и 3000 лева, поставени в стъклен буркан и скрити в пепелта на печка за твърдо гориво в двора.

В част от случаите като посредник в сделката по предаването на фалшивите решения и получаването на паричните суми от родителите на децата е била 24-годишната З.В.- племенница на Й.Г., живееща в къща в дворното място на вуйчо си.

Двамата родственици са задържани за 24 часа. Установени са общо 20 идентични случая на територията на Долна баня, получени са сигнали и за 5 случая в Самоков, 5 в Ихтиман и един в Елин Пелин.

Предприети са мерки за спиране на изплащането на социалните помощи на установените към момента 20 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледам снимката и виждам скрита реклама на OMV.VIVA ли е чашката зад бурканя на орела?
88
0
 
2
 
! Отговори
Капитан Николов преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ 105 относно Джамисет ДжаферСамо с *** гласове ли е станал общински съветник от ДПС във втория по големина град в България или има и турски.
87
0
 
10
 
! Отговори
ritci преди 11 години
Роми да точат помощи,АПСУРД!!! .Как може да си го помислите изобщо.Тези толкова мили същества по цял ден бачкат като луди,плащат данъци и осигуровки,а накрая такива клевети по техен адрес.УЖАС!!!
86
0
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
***(турчина) не краде той-БЕРЕ
85
0
 
6
 
! Отговори
до минетчия(гурбе) преди 11 години
Бившият зам.-външен министър Феим Чаушев получи ефективна присъда - 3 години и половина затвор заради посредничество при откуп. Решението е на Софийския районен съд. Чаушев е осъден за това, че съдействал да се върне откраднат автомобил на турски безнесмен срещу откуп в размер на 25 000 евро. Същата присъда получи и другият подсъдим по делото - Ивайло Геков.Заместник външният министър от предишния кабинет Феим Чаушев беше задържан през март миналата година. Според прокуратурата той бил посредник при получаване на откуп за краден автомобил на турски гражданин. Чаушев се съгласил да помо
84
0
 
3
 
! Отговори
до гурбетчийката преди 11 години
извади си квадратната кратуна от ***
83
0
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 11 години
До Анонимен страх тее кои знае кво са ти направили на задницата или де да знам скасаха лите и сега си като самосвал,бягаи на лекар
82
2
 
0
 
! Отговори
боико преди 11 години
о скарахте се кои да тараши поиве4е а,еи *** правите се на бандити а ништо неразбирате всеки се прави на ал капоне и се пери ах само дами паднете штеви правя на дами оставете номератаси и дави бия до насиране,с пет лева на мутри ли се правите,я си лягаите ганкстери 4е утре сте на работа
81
0
 
6
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
Ми то самата болест не е толкова гнусна колкото манганите. Оправия от рака обещават но от Манганаците никой не може.
80
0
 
3
 
! Отговори
Капитан Николов преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ 101Джамисет Джафер, който окраде мюфтийството в Пловдив, от каква народност е?
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са раково образувание. Не може да не плащаш данъци, ток ,вода, да смучеш само помощи, да крадеш,да не полагаш и един ден труд за тая държава и да се водиш неин гражданин. Егати абсурда! Тези хора не трябва да имат правото и да гласуват! Просто да бъдат въдворени в гето и ще бъде пускан сред обществото само този,който покаже желание и способност да се социализира. Никакви пари за повече от 2 деца и задължително образование.Но за целта трябва да дойдат истински политици с истински закони.
78
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DO KALA6NIK abe smotan doktorite deto gi preglejda e BALGARIN i balgarin se podkupva nai lesno a ciganina e i toi na dalavera.gledal li si filma vreme razdelno koi hvarli ba6ta si vav pe6terata.SINA MU
77
2
 
5
 
! Отговори
Откачен преди 11 години
*** получават помощи защото управляващите ги е страх от тях. Ако им спрат помощите *** ще се вдигнат на бунт и това ще застраши власта на управляващите. Затова управниците искат да е тихо и мирно за да може да кльопат държавна пара.
76
1
 
2
 
! Отговори
х преди 11 години
на когото колкото му е позволено толкова точи,идват избори.някои по наркотрафика,други по инкасо автомобили,други фирменни офиси, банкови сейфове други цигарения трафик и т.н.зад всички тях стоят силните на деня и да не забравим и атентата доган,за да неможе да прочете доклада си.
75
2
 
11
 
! Отговори
калашник преди 11 години
от месеци се опитвам да се пенсионирам по болест,с 44 години трудов стаж,и докторите ме разиграват като ***.а за *** всичко се прави като за активни борци.докога бе бьлгари ще живееме като добичета и ще мьлчим докато тия *** ни изсмукват крьвчицата.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тези скапани смърдящи *** само за това стават!ми и лъжат за болести!АЙДЕ И ТЕ В ЗАТВОРА!ВСИЧКИ ДО ЕДИН!КРИЗА Е !НИСКИ ЗАПЛАТИ!НИСКИ ПЕНСИИ И ДЕТСКИ!А ТЕ КРАДАТ ОТ ДЪРЖАВАТА!АКО БЕШЕ БЪЛГАРИ ЩЯХА И КАМЪНИ ДА ГО УБИЯТ!Е АМА НАЛИ ***!ДАЕ*А ТЪПАТА ДЪРЖАВА!АЙДЕ ЦВЕКО ИСКАМЕ КОМЕНТАР ПО СЛУЧАЯ!
73
1
 
7
 
! Отговори
ЛУД преди 11 години
Не е луд тоя дето яде зелника, я тоя , дето му го дава! Като сме прости и търпим кражбите и мързела на ***, заедно с корумпираните доктори, така ни се пада!Ако станем и с камъни прогоним правителството на ГЕРБ / защото по тяхно време са откраднати парите от бюджета/, само добро ще направим!За тия 200 хиляди знаете ли на колко деца щяхте да направите животоспасяващи операции или лечение, бе *** герберастки?На министър Добрев баща му гепал два милиона!!!И после все другите били криви!
72
2
 
13
 
! Отговори
кандидат циганин преди 11 години
Хорааааааааа и аз искам да съм ***. Да не плащам ток, вода ,данъци, сметкиДа искат да ме интегрират пък аз де се дърпам и те будалите да дават, да даватДа ми купуват гласа на изборите. Да си седя цял ден вкъщи и да жуля помощи от държаватаКажете хора КАК ДА СТАНА *** в тая *** държава
71
5
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
A KOI OTKRADNA ROMALIA .
70
0
 
13
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
Щом ги пишат с инициали,значи са ***.Българите ги пишат с цели имена.

Спонсорирани публикации