Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката

Икономистът е оптимист, че ще решим и демографската криза
Обновена: 27 фев 2013 15:14 | 27 фев 2013 14:44,
116
Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката
Нуриел Рубини. Снимка: Reuters

 България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Нуриел Рубини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
statite imat nai-goliam interes da zadlujniavame s kredite! ste im se :)
47
3
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Дрън...дрън...дрън !!!! С нов дълг да ни закопаят още повече .Тези вече чисто ни имат за овце.Та ние не можем да си погасим само лихвите по предишния тези американци искат още да теглим ...Волен Сидеров добре каза от къде ще дойдат парите но всички луд го изкарват...Като прекратим договорите с ЕРП-та и сложим край на концесиите за добив на злато като сами добиваме газ и нефт ,защото в България тези залежи са в изобилие.. Тогава България ще бъде богата страна с богат народ!!!!!!!!
46
3
 
6
 
! Отговори
Я го скрийте някъде преди 11 години
Добре де, Пенсионно Осигурителна Компания "Доверие", взела, че го поканила на лекция и той дошъл. Дотук добре, изказал мнения за туй онуй. Такива лекции спокойно може да се изнесат и от българи, ама горепосочената компания има явно и други /свои бизнес/ цели.Откъде на къде ще ни занимават с него и със своето бизнес мероприятие.-----------------------------------Прости били българите, а! Гиди *** с ***!
45
2
 
5
 
! Отговори
а и преди 11 години
гробарите много огладняха и те....Само това чакат завалиите. Аве Рубини я си ходи и не им бутай шилата.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не кредит, а помощ. Кредит трябва да се връща с несигурна лихва и води до фалит, ако банките почнат да вдигат лихвите като през 2008 г.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Икономистът е оптимист, че ще решим и демографската криза"Хахахаха! Бил е любезен просто...
42
2
 
9
 
! Отговори
аууу преди 11 години
Не, не, не - В Бг така не се прави!Ще изчезнат още докато ги теглят!
41
5
 
2
 
! Отговори
гербист преди 11 години
Идеята за стимулирането на икономиката с тегленето на кредит е добра и отлично приложима за нас. Дано някой да се вслуша в идеята и да я реализира по-скоро.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50-60 милиарда евро помощи от ЕС е добре като начало. Гърция вече договори помощи за 400 милиарда евро до 2014 г. Иначе по-добре България да излезе от ЕС.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В интерес на истината - човекът е прав, пък и видяхме с Дянковата политика на затягане на колани до къде го докарахме, нали!Не знам защо ви е страх от кредита. Ако имаш добра идея - кредитът е хубаво нещо, особено когато е срещу мижава лихва. Ако си ги имаш парите, тагава кредит не ти трябва. Обаче ние масово сме гаврошовци. Все някой трябва да ни финансира, за да започнем някакъв вид бизнес.
38
3
 
3
 
! Отговори
кратуна преди 11 години
да ходи да се гръмне
37
0
 
12
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Искров, Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ..
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Eй ***, когато Бойко и Станишев ви омайват, стоите и благоговеете като шебеци, на които им подават банани, а когато дойде някой умен човек и се опита да ви поучи нещо, ръмжите срещу него като бездомни софийски помичри!
35
2
 
11
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Гадните евреи!!!!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-добре да станем китайска провинция. Иран продава нефта на Китай по 40$ за барел, а рашките - по 50.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ааа ха... и един мармот...
32
0
 
12
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Рубини, аз ще те посъветвам от петте ми пръста на ръката да изтеглиш най-дългия.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нали, и после тотално да ни купите държавата, изкупувайки държавния дълг, като на гърчолята
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избори на 2 години. Ако не вършат работа... чао.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Причината за кризата ги знае всеки българин. И те НЕ СА СВЕТОВНАТА КРИЗА. Аман вече. Всеки далва акъл от вън и от вътре. Трябва просто голям кръг от хората да бъдат разстреляни, имуществото им и милионните им сметки да бъдат върнати в ръцете на държавата и да се започна на ново. Всеки дава акъл. Много се говори, нищо не се върши. Не се търпи вече!!! Този *** на снимката ни съветвал да се заробим с поредния милиарден дълг, че да потъне в ръцете на мутрите и народа пал да мучи бос и гладен.

Спонсорирани публикации