Очаква се поскъпване на тока от 1 юли

От ДКЕВР обаче не прогнозират с колко
Обновена: 9 апр 2013 14:40 | 9 апр 2013 10:18, Веселина Йорданова
260
Очаква се поскъпване на тока от 1 юли
Снимка: архив, Булфото

Имa голяма вероятност цената на тока да се увеличи от 1 юли, стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред Нова телевизия.

"Отчитайки и че миньорите искат едно чувствително повишаване на цената на въглищата от комплекса "Мини Марица Изток", това ще рефлектира и върху цената на въглищата и от другите мини. А пък въглищата в термичните централи участват някъде със 75-80% от основната цена", заяви Харитонова, като загатна за евентуалното повишение на цената на тока.

Още по темата

"Не знам, разбира се, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма какви цени ще одобри. Това трябва да определи министърът, защото въглищата не са регулирана стока в България", уточни още председателят на ДКЕВР.

Тя посочи, че всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но това не значи, че искането им ще бъде одобрено. "Трябва да се разгледат всичките им разходи и да се види ДКЕВР какво ще признае и какво не. Комисията по принцип не признава всички разходи", посочи още Харитонова.

Ръководителят на регулатора отказа да прогнозира с колко може да се промени цената от 1 юли. Тя отказа да потвърди дали скокът в цената би бил рязък, като заяви, че на този етап "това не може да бъде коментирано".

Във връзка с евентуално намаление на цената на тока, Харитонова заяви, че подобно не може да бъде прогнозирано. Като евентуална мярка за намаляне на цената на тока тя посочи, че може да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., ако ресорният министър реши със заповед до НЕК.

Сегашните 34 лева за пренос могат да паднат с около 6 лв. и да останат около 28 лв., обясни Харитонова. В следващ ценови период цената отново вероятно би била покачена, така че от подобно действие може да няма никакъв смисъл, поясни още тя.

Още икономически новити четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: ДКЕВРцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
14
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
***! УМРЕТЕ! АДА Е ГОТОВ ДА ВИ ПРИЕМЕ! ЗАПАЛЕТЕ ЕРП-тата и министерски съвет, най-големите лъжци!!
212
0
 
26
 
! Отговори
Беден преди 11 години
Време е не за протести,а за тояги и камъни по главите на политиците.Явно няма да има справедливост за българина!
211
2
 
21
 
! Отговори
АМАН ! преди 11 години
Това ли ви е борбата с монополистите бе страхливци ГЕРБЕРСКИ некадърници !!! Вие се оказахте по-нагли и крадливи от БСП, ДПС, СДС взети заедно !!!!!!!!!!!!!
210
0
 
19
 
! Отговори
Още малко остана преди 11 години
Добре бе прасета ненаяли се в парламента...увеличавайте, явно без бой няма да се научите ми се струва!
209
0
 
21
 
! Отговори
Велес преди 11 години
Aми,нека помислим малко върху ситуацията:Опитват се да ни лъжат,че в България цената на тока е най-ниска!Ако това беше така,износа му щеше да върви!Ама другите държави не го щааат?Използуват само далекопроводите ни за транзитно преминаване през държавата ни!Демек,Турция купува от Румъния,по нашите далекопроводи,ама от нас не ще!Защото няма сметка от нашия,който е по-скъп благодарение на "миксовете"!В крайна сметка се оказва,че и доходите ни са най-ниски и тока най скъп!Хора,на...протест и...
208
0
 
21
 
! Отговори
Ivan преди 11 години
"Изберете ни нас и ние ще намерим нужните експерти за да се справим със ситуацията".Не бе ***, нагли, лицемерни ние искаме да си изберем експертите не ви щем Вас, какъвто ще да ви е цвета и принадлежността. Не ви щем старите номера и обещания. Несме толкова *** колкото се стремите да ни направите. Всичките сте за бесилката. Нагли и безочливи крадливи ***. Налапали сте се с пари и си мислите, че всичко се купува. Идва момент когато парите вече не играят. Скоро ще го достигнете!!!
207
0
 
23
 
! Отговори
Иван преди 11 години
е сега вече прекалихте! няма да чакаме господ да ви накаже!
206
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kakva e celta na politicite da omreliat naroda li ???
205
0
 
16
 
! Отговори
баба яга преди 11 години
Питам, как да се опазич от тия крадци ,ама те свършване нямат ,Господ да ги накаже
204
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този път много ще сбъркат и ще си отидат с война. Дано да съм лош пророк!!!
203
2
 
24
 
! Отговори
............... преди 11 години
Ми ако другаря Костов не беше подписал договорите с ТЕЦовете за по 15 години и неустойки по 2-3 милиарда на ТЕЦ за прекратяване и другаря Овчаров ако не ни беше заложил сметките за десетки години напред нямаше да е такова положението. Заради Овчаров сме изгорели с 18 милиарда и тези пари трябва да се платят. Това са хубавците за бесене.
202
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като не виждам никой,за когото да гласувам-какво да правя?Не искам само да стоя и да си ближа раните.
201
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Д К Е В Р = ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ , И КАТО СЕ ОБЪРНАЛ *** ПАК В ТИЯ
200
0
 
25
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
Друго което искам да спомена. Другите държави си купуват предприятия - ето ви ЧЕЗ. ЧЕЗ е компания с държавно участие с право на вето. И с този ЧЕЗ, Чехия си подпомага пенсионното осигуряване. Защо държавата ни постоянно продава, а нищо не купува? Защото сме и корумпирана нация. Защо Товарни превози е отказало дори да направи оферта на турците за превоз на материали за техните автомобилни заводи? Защото все искаме да фалирваме фирмите си и да ги продаваме на безценица. Прости калинки навсякъде.
199
0
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
Новата ми сметка за ток е 99лв, при пенсия 250лв. А парно, вода, телефон? Разбрахме, не могат да се изгонят ЕРП-тата, защото някой е подписал неизгоден договор за дълги години напред. Защо не дават конкретните имена, как така ще поробват цял народ? Срещу какво? Интересно е да видим имотното и финансовото положение на тези господа преди подписването на договорите, за които става въэпрос и след това. Не само на тях, на семействата, на роднините и близките. Нали имаме разследващи журналисти?
198
1
 
15
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
С червените ботушки потропва нова власт.Увяхнали герберушки, властта си отива от вас.Процентчета ще има, за бюлетина номер пет, а старата управа- с петнайсет отива за смет.
197
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като цените са европейски и фирмите си продават стоките на такива цени защо и заплатите да не са европейски ?
196
0
 
19
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
И още нещо - фирмите които се занимават с производства, а и тези предлагащи услуги си правят техните печалби - иначе нямаше да имаме толкова луксозни коли по улиците. Но в България обикновенно хората работят като роби, за да може един двама да лапат. Докато хората не разберат, че труда им трябва да се заплаща на западни цени, никога няма да се оправим. Суровините няма как на нас да ни ги продават без пари, за да можем да се издържаме с 200 евро на месец. Няма как да стане
195
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
O4AKVAT SE SKORO NOVI PROTESTI. AMA TOIA PAT I "ZARIA" MOZE DA IMA.STOM SE DARZITE S NARODA KATO S ZIVOTNI I TOI STE POCNE DA SE DARZI KATO ZIVOTNO S VAS GOSPODA UPRAVLIAVASTI .
194
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 181На Запад се вдигат хората когато искат увеличение на заплатите, а не за намаляване на цените. Винаги е било така. Повярвай ми, работя и с немци и с българи постоянно - не им отстъпваме по нищо в работата - дори сме и много по-съвестни. Но постоянно в общественото пространство се говори колко ни е ниско КПД-то, как никой не си върши работата и т.н. И всеки стои и е съгласен на заплатката от 400 лева. Я да се вдигнат браншовиците заедно - да блокират фирмите да видим как ще се отпушат.