Всички да отстъпят за "зеления ток", за да не потъне корабът!

Преговарят с US централи за по-ниски преференциални цени
Обновена: 8 апр 2014 17:09 | 8 апр 2014 12:36,
47
Всички да отстъпят за "зеления ток", за да не потъне корабът!
Снимка: архив, БулФото

Водят се преговори за намаляване на преференциалните цени за "зелената енергия" и по дългосрочните договори с американските централи. В понеделник е имало среща с представителите на двете централи и те са изразили готовност за предоговаряне на условията. Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

"В момента БЕХ готви модел, който да им бъде предложен за обсъждане", обясни той.

Още по темата

В понеделник Айолов е имал среща и с представителите на фотоволтаичния сектор, на която са били обсъдени ограниченията на производството от възобновяеми източници и начини за европейско финансиране за сектора.

По време на Международния конгрес "Екологични и енергийни основи на устойчиво развитие" той представи данни какво се случва с енергийната система. "Когато производителите на "зелена енергия" работят с пълна мощност "диспечерите стават фокусници", коментира той и допълни, че "пъзелът се върти всеки ден".

"В такава ситуация всеки трябва да отстъпи, за да не потъне корабът", допълни още Айолов и обясни, че не само ВЕИ производителите търпят загуби - ограничени бяха и 30% от мощностите на един от ядрените блокове, ограничени са и ТЕЦ-овете. "Паленето на конвенционален блок, за да влезе в паралел със системата, струва 60 хил. лева", обясни още зам.-министърът.

Стратегията за енергетиката е почти готова, съобщи още Айолов и допълни, че в нея няма конкретика за производствени мощности, но тя акцентира върху целите и приоритетите.

В нея обаче е заложено изграждането на нова ядрена мощност и рехабилитация и изграждане на конвенционални мощности, защото, по думите на Айолов, не е вярно, че разполагаме със свръхкапацитет за производство на електричество.

"Имахме една седмица зима, когато температурите бяха около нулата, системата работеше без никакъв резерв", допълни още Айолов.

Зам.-министърът коментира още, че приоритетът ще бъде върху базовите мощности, а възобновяемите източници ще бъдат въвеждани така, че да могат да бъдат балансирани. Балансиране може да бъде постигнато и чрез газови централи, но цената на газа е много висока на този етап.

На въпрос на Investor. bg Айолов беше категоричен, че правителството ще води преговори за цената на природния газ, но конкретна дата не е определена. Това ще стане по време на заседание на съвместната българо-руска група, която ще се проведе в началото на юли.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Ся ква стана.Ша праим ток от вятър и слънце и няма на кого да го продаваме.Корабъ е вече потънал и няма нужда да му се спасява баиряка.Сега тези дето са подписвали договори изгодни за тях да съживят НЕК,после да стимулират разхода на енергия от бизнеса и домакинствата.Това може да стане само с намаление на цената г-да собственици на ВЕИ мощности.Ако питаме Вас АЕЦа трябва да работи нощем и когато не духа вятър.Аиде у лево.
31
0
 
0
 
! Отговори
бръм-бръм преди 10 години
Сетиха се най-накрая къде е заровено кучето! Б-я произвежда 2.5 пъти повече ток от нуждите си.Потреблението всяка година пада в съответствие с намаляващото население.Не повече от 6.5млн. живеят у нас.Заробващите договори на ВЕИ и Марица 1 и 3 не са обвързани с падащия пазар и всяка година надценката която трябва да им плащаме да дебелеят и боатеят нараства.През 2012 са плащани до 50% от инвестицията -рушвет в касата на ГЕРБ за включване на фотоволтаици.Ако сега си поискат парите,какво става а ?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВодородътТова е толкова НЕ ефективно, колкото да си палиш нафтовата печка с дизелово гориво в днешно време!Колкото до производство на водород и кислород, в един АЕЦ тези продукти се получават в пъти по-лесно и ефективно от електролизата.
29
2
 
1
 
! Отговори
Водородът преди 10 години
Водород може да бъде произведен чрез електролиза, при която чрез електричество водата се разделя на водород и кислород. Този метод е ефикасен, ако електричеството е от възобновяеми източници. По този начин водородът може да се използва за складиране на енергия в дни, когато ВЕИ генераторите произвеждат повече енергия, отколкото може да бъде изразходвана.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДа бе , да спрат АЕЦ, ти що не се научиш да не ядеш!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво разтягат локуми управляващи и опозиция като всички знаем, че те са собствениците на ВЕИ генераторите в България. Хайде няма нужда да лъжете повече.
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всички да отстъпят за "зеления ток", за да не потъне корабът!"Не може ли всички да отстъпят от ядренната ?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спирайте тока и толкова!И без друго не сме за 21 век.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя айлов пита ли безпартийния корумбашев дали ще намали цената на неговия вец и фец?
23
0
 
3
 
! Отговори
до аз 26 преди 10 години
Не си прав за РАО! Руснаците където и да строят АЕЦ, винаги идват с оферта за репатриране на отработено гориво, такав им е политиката. За случая в Иран, даже беше задължително, защото в това РАО има и плутоний 239, който е "оръжеен" материал! В същото време обаче, преработват РАО-то в MOX гориво заедно с оръжеен плутоний и го "изгарят" отново в реакторите, един вид рециклиране! На БГ е ненужно да има преработвателен завод за гориво от 2 реактора, които дори не работят на 100%
22
3
 
0
 
! Отговори
аз преди 10 години
До HaswellИ това е начина да си осигурим покриване на нуждите без да строим скъпи централи! Е, още един блок на АЕЦ ще ни трябва - не виждам как в близките 40 години зелената енергия може да измести другите - все още КПД-то е ниско! Но там някъде вече ще са постигнали достатъчно ниво за да могат да изместят всички други производители.
21
0
 
14
 
! Отговори
Георги Иванов преди 10 години
Само обърквате хората,искам да Ви кажа само едно господа управляващи :настоящи,бъдещи и бивши управляващи.Българите колкото и малко да останахме ще дойде време и надявам се да е в близко бъдеще ЩЕ ВИ Е..М МАЙКАТА.
20
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 10 години
До до HaswellКато не можем сами да си го преработим - какво друго ни остава, освен да го върнем на руснаците?! И за фотоволтаиците си прав! Когато направиха закона за стимулиране на зелената енергия си оставиха ръцете в него! Нарочно, разбира се! Можеха да го направят съвсем различен: подпомагане на построяването и без преференции при цените. Но със задължително изкупуване на 100% от енергията от тях - иначе няма какво да я правят! На пазарен принцип!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато лапат са дузина, когато дойде време за плащане - всички трябвало да плащат.
18
0
 
11
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Значи все ми се въртят два въпроса. Някъде излезе ли информация кой персонално е забърка тази каша и къде си плаща масрафа сега? И после, като държавата поема такива международни ангажименти с големи последици, не можа ли държавната НЕК да си вземе кредит и да си построи сама необходимият процент мощности. А сега фалира щото не може да плаща печалбата на "наште" частници
17
1
 
16
 
! Отговори
инж преди 10 години
Народът няма пари за цаца( най-евтината риба) тия от ВЕИ-тата искат да му предлагат и сьомга на трапезата. Като няма тежка промишленост - основен и постоянен консуматор на ток - и цените на тока ще са непосилни за 90% от населението.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На крив НЕК виновни са му ВЕИ-тата
15
1
 
6
 
! Отговори
до Haswell преди 10 години
Фец-овете в БГ са сключили договори за ел. енергия при цени на панели (инвестиция) отпред няколко години, цените са 50% и нагоре различни от сега. Да те светна, че по договор АЕЦ-а си изпраща отработеното гориво в Русия, които пък вече го ползват (преработено) напълно в малките ВВЕР-440 и откъм 2020 година и в по-големите ВВЕР-1000/1200. 100 хиляди години ще го пазиш ако го заровиш в земята това РАО. За разлика от "балканските" тарикати, руснците са го измислили и мислят в преспектива!
14
0
 
5
 
! Отговори
Haswell преди 10 години
Слънчевите панели поевтиняват, на едро от Китай 1 ват =1 лев.А каква е истинската цена на Атомните централи за извеждане от експлоатация и съхранение на отпадъците за 100 хиляди години.... знаеиш ли?
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това правителство води недалновидна политика на кръстоносен поход срещу ВЕИ.