Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Каролев: Банките ще бъдат внимателни при даването на кредити
Обновена: 10 апр 2014 14:16 | 10 апр 2014 08:44,
28
Новите банкови правила ще повишат кредитния риск
Снимка: архив, Dnes.bg

Предсрочното погасяване на кредити без наказателни такси, записано в окончателния вариант на променения Закон за потребителския кредит, ще затрудни управлението на активите (кредитите) и пасивите (депозитите) на банките, което увеличава кредитния риск.

Този коментар направи икономистът Владимир Каролев в студиото на „Нова телевизия”.

Според него новите правила всъщност ще доведат от една страна до намаляване на лихвите по депозитите, a от друга – до увеличаване на лихвата по кредитите. Банките ще бъдат и по-внимателни при отпускането на кредити.

Каролев поясни, че в икономиката таванът върху цената на каквато и да е стока винаги ограничава част от потребителите. По отношение на кредитирането това означава, че хора, които са готови да платят над определения таван за разходите, могат да не получат кредит.

Още по темата
Обикновено става въпрос за потребители, на които им трябват спешно средства, но нямат гаранти или имоти, които да оставят като залог.

Въвеждането на правилото за липса на такса за предсрочно погасяване и за стари кредити не е закон със обратно действие. „Няма ретроактивно регулиране, а се уреждат висящи задължения в бъдеще време”, коментира адвокат Десислава Филипова, която също участваше в разговора.

Припомняме, че вчера при приемането на промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП, депутатите решиха, че и вече взети кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви, след изтичане на първата година от сключването на договорите.

Според Филипова досега в законодателството не е имало описана такса за предсрочно погасяване, а е въпрос на договорни отношения между банките и кредитополучателите. Затова и новото правило не е нарушение на едно от основните правила в правото – законите не могат да имат ретроактивно действие.

Каролев обясни и логиката, която седи зад по-ниските лихви по кредитите в Германия от тези у нас, макар статистиката да показва, че доходите на германците са значително по-високи. Фактът, че германците получават по-високи заплати и имат повече активи, които да бъдат иззети, ако кредитите не бъдат погасени, е в основата на по-ниския риск за банките. Средната производителност на труда на германците е осем пъти по-висока от тази на българите, допълни още икономистът.

Той коментира в този смисъл, че изходът от омагьосания кръг, в който бедните плащат повече от богатите при отпускане на кредитите, е само чрез  увеличение на производителността на труда.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Elizabeth преди 10 години
Да не би да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, кола заем, студентски заеми, дълг консолидация заем, необезпечени кредити, рисков капитал и т.н. .. Или са ви отказали заем от банка или финансова институция за една или повече reasons.You в точното място за вашия кредит решения! Аз съм частен кредитор, давам заеми до фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Лихвен. Моля, свържете се с нас чрез имейл divinegraceloanfirm***gmail divinegraceloanfirm@
15
1
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
"Каролев поясни, че в икономиката таванът върху цената на каквато и да е стока винаги ограничава част от потребителите."---Що да простотия е това?! Излиза, че ако цената на краставиците не може да е над 2лв, повече хора ще спрат да купуват краставици, защото същите не са достатъчно скъпи?!!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То крайно време беше да гласуват нещо срещу произвола на банките. Не може да се подписва човек за 1000 лв. заем а да се оказва че му дават 900, защото останалото са някакви такси звучащи от абсурдно нагоре като "такса за усвояване на кредит"....
13
1
 
6
 
! Отговори
Има кой! преди 10 години
Защо показват царския крадец Каролев? Добре, че отнякъде се появи мадридскотоговедо и по-прости хора като Каролев се добраха до сладостта да пишат стратегии, планове, проекти и всичко за което базирайки са на корупцията той измъкна милиони от бюджета. Ако трябваше със знания да спечели някакви пари за сол не можеше да изкара.Ако тези банки не могат ще се появят други, които ще могат. Нали трябва ДИВЕРСИФИКАЦИЯ!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен....останалото е само монопол
11
1
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 10 години
Каролев, общо взето говори само когато на него му е изгодно, няма да навлизам в подробности, но след един случай винаги си имам едно наум, когато той каже че "вали", защото като се огледам и то слънце грее! Ако не сте се досетили, говоря с метафори! Вероятно му е платено да говори така!
10
0
 
9
 
! Отговори
je преди 10 години
те банките като раздаваха на "роми" бед поръчители без работа бяха отворени , сега се сетили да бъдат предпазливи.
9
0
 
9
 
! Отговори
Бо преди 10 години
Те и без това банките се хранят с таксите по преводите. За какво им е да се потят с кредити - отпускат ги с двойно обезпечение. Какъв риск за банките, кви пет лева!? Айде у десно!
8
3
 
16
 
! Отговори
иван к. преди 10 години
Какъв е този икономист-всезнайко, който се изказва по всички медии в страната.От мисълта му се лее омраза към обикновения българин.Желание да се мачка и натиска в калта потребителя.Цял живат сме газени от подобни икономисти-слуги на какви ли не чужди интереси.
7
1
 
16
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 10 години
Доколкото разбирам, Каролев:- се оплаква, че банките вече няма да раздават безконтролно кредити и после да си събират загубите си от останалите си клиенти.- заплашват, че няма да си намалят нормата на печалба и затова ще вкарат досегашните си такси в новите лихви- ако т.2 им се види малко, ще се наговорят да държат ниски и лихвите по депозитите...или аз нещо не разбирам?!?!
6
0
 
9
 
! Отговори
do GI преди 10 години
Производителността на труда идва от автоматизацията на производството, а не от това кой колко квадратни метра боядисва за час.
5
3
 
35
 
! Отговори
Gi преди 10 години
Каролев много си словоохотлив, но това за германците не е вярно ! Осем пъти казваш ! Защо не обясниш детайлно как става това. Ти май работиш за нечии интереси с тези изказвания или май не си излизал от София. Я се разходи в провинцията да видиш за какво става въпрос. Аз съм бояджия и като бачках в Германия, колегите германци боядисваха по две врати на ден, а ние българите боядисвахме по шест и те ни се сърдеха, щото ги злепоставяхме така. Не плямпай глупости коварно човече !
4
2
 
20
 
! Отговори
до #3 преди 10 години
Точно така...Фактите са НЕоспорими в полза на българите! Ние купуваме "Бентли" на шефа за около 3 мес. ,докато на германските работници това може да отнеме 2-3-5 год.,нали?!?!? Питам аз:Кой сега е номер едно?!Ние,естествено! За статистиката: Германците- от 30 до 50 ПЪТИ по-мързеливи от българите!...( А Каролев ако чете,да каже "къде бъркам")
3
1
 
22
 
! Отговори
ДС преди 10 години
Ах, Каролев. *** ***.
2
4
 
39
 
! Отговори
Tulski преди 10 години
" Средната производителност на труда на германците е осем пъти по-висока от тази на българите, допълни още икономистът. Изходът е само чрез увеличение на производителността на труда"============================================Такива приказки винаги са ми били много интересни. Какво искат да кажат ? Че германеца работи 64 часа в денонощието ли ? Или че нещо което се прави за 5 минути, той го прави за 1 ? Или е само оправдание чорбаджиите да гърбят работещите денонощно и да им плащат минимално.
1
0
 
20
 
! Отговори
Побеснял Българин преди 10 години
Смятам да "понижа кредитния риск"......... Особено в МУТРОИДНИТЕ "кредитни къщи".......... с един...................... 9 - милиметров !!!!! .........................

Спонсорирани публикации