42% от българите се пенсионират предсрочно

Каролев: Да се вдигне стажът за военните и полицаите
Обновена: 9 май 2014 13:52 | 9 май 2014 10:54,
59
42% от българите се пенсионират предсрочно
Снимка: архив, БТА

Веднага трябва да се увеличи трудовият стаж за професии като военни и полицаи, които се пенсионират рано. Това каза икономистът Владимир Каролев пред Нова телевизия в коментар на това, че българите са с най-ниски заплати и пенсии в Европа.

Той каза, че в Европа 27% от хората се пенсионират предсрочно, а в България – 42%. Едва всеки четвърти в Европа се пенсионира преди законово установения срок, докато у нас от десет души четирима се пенсионират предсрочно, посочи икономистът.

Каролев изтъкна, че има обективни причини за ниските пенсии. Причините по думите му са три. На първо място той подчерта, че през годината, в която трябваше да започнат пазарни промени - 1990-а, страната ни е била най-бедната в Европа.

Втората причина според Каролев е, че през периода 1990-1997 имаше спад в икономиката ни за разлика от други европейски страни, които са се развивали. Той даде пример с Латвия и Естония, които също са ни изпреварили в икономическото развитие. „Не се правеха реформи, а дори се създадоха предпоставки за ограбване на предприятия и хиперинфлация”, коментира икономистът ситуацията у нас.

Половинчатите реформи в пенсионната система, започнати през 2000 г. в България, са друга причина, подчерта Каролев.

Той изчисли, че през 1990 година средно един пенсионер е получавал 16 години пенсия. През 2013 година годините са нараснали до 21, което означава, че хората живеят повече.

През 1990 година сто работещи са осигурявали пари за 58 пенсионери, а през 2014 сто работещи дават за 78 пенсионери.

Друга причина за ниските пенсии е по-малкият трудов стаж - средно българинът работи 31 години, а в страните с високи доходи това са 40 години, каза Каролев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
do K. 56 преди 10 години
v bg ima takava systema. spravka: Parva chastna banka, Mineralbank, Orel, Bulgaria... mojesh da vnasyash mnoooooooogo, idvai i vnasyai v:"Vashite dobri pari v nashite dobri race!"
49
0
 
4
 
! Отговори
Levchev преди 10 години
58% ot bulgarite umirat predi pensia? Kakvo pravim s tehnite pari?
48
0
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 10 години
Предложението ти е хубаво, но нашите управници няма да го допуснат. Ако стане така, както ти предлагаш, как тогава ще разполагат безконтролно с парите от твоите вноски? Кой ще хрантути ***! как ще осигуряват социални пенсии на безделниците?
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Швейцария има задължителни осигуровки за пенсия, но са ниски и дават минимална пенсия -- колкото да не умреш от глад, на солидарен принцип. Има и незадължителни (но пак държавни) осигуровки, които много хора си внасят, за да си имат пари на стари години. Тези пари се внасят на твоя лична сметка, и могат дори да се теглят. Защо не можем и ние така? Ще видите как хората сами ще започнат да работят повече...
46
1
 
12
 
! Отговори
georgi преди 10 години
Каролев, пак не си пил хапчетата......
45
1
 
5
 
! Отговори
52, засрами се! преди 10 години
Царство България е имало един от най-стабилните пенсионни фондове. Така наречената "народна власт" си присвои тези пари и ги наля в републиканския бюджет.Оттогава, уж хората правят пенсионни вноски, но държавата разполага с тях както си ще.По времето на социализма мъжете се пенсионираха на 60, а жените на 55 г. - и тук си посочил неверни цифри.Що се отнася до образованието през соца,не помниш ли,че по едно време забраниха да се повтарят класове в основното у-ще - та всичко живо взимаше диплома
44
0
 
1
 
! Отговори
Полицай преди 10 години
За всеки българин и да се дават пенсии само след навършване на години 60 за всички.Професиите от категория 1- ва - 2- ра да се стимулират с плащане на заплати както е досега по 20 за полицай, военни миньори, но да се определи сума еднаква за всички и да могат да развиват свой бизнес или да работят друга работа, но не и държавна и общинска работа разбира се. Всички работещи да си плащат сами осигуровките, а не държавата.Така ще се намали безработицата при младите и ще има повече производство.
43
1
 
6
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 10 години
имаше пари и за заплати и пенсии и нямаше безработни. Как така при НАЙ-ВЕЛИКАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НЯМА ПАРИ, НЯМА РАБОТА, НЯМА БЪДЕЩЕ.Лъжи, ЛЪЖИ, ЛЪЖИ 1989 не бяхме най-бедни в ЕВРОПА, От Източна Европа бяхме на 2-3 място.Хората се пенсионирха мъже 55, жени 50 г, 2 000 000 българи по-малко, образование - НУЛА за ***. Емиграция до дупка заради глада - Е ТОВА Е ИСТИНАТА ЛЪЖЕЦО КАРОЛЕВ. Завършил некакъв ПУЦ на Запад и сега дава акъл. Ай сектир, и той като Данчо Ментата
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полицаите след като се пенсионират продължават да си работят, вие какво си мислите. Сигурно едно 70-80% от военните и полицаите стават охранители в частни фирми - хем заплатка си вземат, хем и пенсииката им си тече... Така че могат да работят, могат, не ги жалете чак толкова много.
41
1
 
2
 
! Отговори
? преди 10 години
До кУролевАМИ ТЪКМО ПО-МАЛКО ВОЕННИ. ТО СЕГА СА СЕ НАВРЕЛИ ТАМ ВСЯКАКВИ,ЗА ДА СИ ВЗИМАТ ДОБРА ЗАПЛАТА,ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ РАНО,ДА ВЗЕМАТ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ НЯКОЛКО ЗАПЛАТИ НА КУП,ДА СЕ ВОЗЯТ ПО КОЛИТЕ НА ТОПЛО.НЕ МИСЛИШ ЛИ,ЧЕ ПОНЕ НА ПОЛОВИНА ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ,ЗА ДА НЕ ГИ ХРАНТУТИМ,А ТЕ МУДНО И ВАЖНО ДА НИ ГЛЕДАТ.ИЛИ МОЖЕ БИ СИ ПОЛИЦАЙ?
40
1
 
4
 
! Отговори
АБСОЛЮТНО преди 10 години
ЗА ТОВА И АЗ ОТДАВНА ПИША И СЕ РАДВАМ,ЧЕ НЯКОЙ ПОСТАВЯ ВЪПРОСА,КОЛКОТО И ДА НЕ ХАРЕСВАМ ИЗБУХЛИВИЯ КАРОЛЕВ! АБСОЛЮТНО ТРЯБВА ДА ИМА РАВЕН СТАРТ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ!НЕ МОЖЕ САМО ПОЛИЦАИТЕ И ВОЕННИТЕ ДА СА ПРИВИЛЕГИРОВАНИ,КАТО ЧЕ ЛИ СА НАЙ-ЗАСЛУЖЕЛИ! КОЛКО Е МНОГОЧИСЛЕНА ПОЛИЦИЯТА НИ,А КОЛКО Е МАЛКА И ПРЕСТЪПНА ДЪРЖАВАТА НИ!
39
0
 
4
 
! Отговори
... преди 10 години
До Айде по-сериозно!Говорим си за конкретни ранно пенсиониращи се. Никой в статията не споменава минните работници, учителите и други, които вероятно имаш предвид.
38
0
 
6
 
! Отговори
... преди 10 години
Далеч не само *** са лъже- инвалиди. Армията на фалшификаторите- лекари и хората- измамници е разноцветна и многолика.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Над един милион инвалиди, пък после - щоняма пари.Цели *** махали са "инвалидизирани"
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом в Европа се пенсионират след 40 г трудов стаж,това означава ли че и тука е така?Не не е!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В *** само милиционери, охранители и зеленочорапковци ли живеят че да се пенционират рно?
34
5
 
7
 
! Отговори
Фабрегас е долен пе. преди 10 години
До кУролев Няма смисъл да му задаваш , каквито и да било въпроси на тоя шматарок. Няма да забравя изборите , когато дойде КРАДЕЦ КОБУРГ-НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ и НДСВ на власт , то не скачаше тоя *** , то не викаше в ефира на телевизиите. То цирк да беше щяха да го изгонят. Пълен *** !
33
2
 
15
 
! Отговори
Айде по-сериозно! преди 10 години
До Анонимен 29 я ми обясни как един пенсионер на 72-73 години работил в мини или Кремиковци (тежък физически труд водещ до редица заболявания) , можеш да кажеш , че го мързи и иска само да получава пенсийката си и да си клати краката ? Физически тези хора не са способи да работят и именно за това следва да получават по-високи пеннсии, защото с техни пари и труд са построени , когато ти си бил дете - детски градини , училища и др. , които ти си използвал , за да ги плюеш сега.
32
0
 
6
 
! Отговори
ВОСХОД преди 10 години
До Пишман икономист"кво толко сложно има? " питаш ти ?А аз веднага ти отговарям:Няма как да оправдаят кражбата на парите от пенсионните фондове ако стане така , както ти предлагаш. Сега се краде по-лесно от тези пари или се дават за по-тъмните нам сънародници под формата на социални помощи и добавки за N - на брой деца.
31
4
 
20
 
! Отговори
Пишман икономист преди 10 години
Аман от евтин популизъм.1. Военни и полицаи навсякъде в света се пенсионират по-рано и то май по рано отколкото в БГ2.Просто трябва да се премахне солидарния принцип и реално да се отчита кой колко пари има по пенсионната партида от вноски и така да се определя пенсията, който иска да се пенсионира и след 10г. стаж ама с 50 лв пенсия, който иска с 50г. и 2500 пенсия да речем, който иска да не внася осигуровки ама ако ще и на 111г да стане никаква пенсия и помощи за него, кво толко сложно има?

Спонсорирани публикации