Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша

В Полша призоваха: "Яж ябълки срещу Путин!"
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 10:50, Елка Василева
194
Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша
Снимка: БТА

Русия забранява от днес вноса на плодове и зеленчуци от Полша, обяви руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Забраната е въведена заради нарушаване на изискванията за сертификация, както и заради открити карантинни обекти в продукцията, поясни помощник-ръководителят на службата Алексей Алексеенко.

Полша е най-големият световен износител на ябълки и основен доставчик за руския пазар. Забраната може да доведе до поскъпване на ябълките от ниския ценови клас в руската търговска мрежа, тъй като 50 процента от тях идват от Полша, посочи говорителка на търговска верига „Метро“.

Полските плодове и зеленчуци в руските магазини са между 3-4 и 15 процента от предлаганите според годишното време и реколтата. Планира се те да бъдат заменени с увеличаване на дела на руската продукция, както и на вноса от Азербайджан, Беларус, Сърбия, Израел, Турция, Аржентина, Бразилия, Иран, Китай и Таджикистан.

След като по-рано тази седмица руските власти обявиха намерението си да въведат забраната, Европейската комисия заяви, че ще "проучи внимателно" основанията за налагането й и ще вземе необходимите мерки.

Според полското земеделско министерство руската забрана е отговорът на Кремъл на санкциите на ЕС срещу Русия. В комюникето се допълва, че това е "политически натиск", упражняван от Русия.

В Туитър пък бе започната кампания под надслов: "Яж ябълки срещу Путин!", която приканва поляците да посрещнат с чувство за хумор ембаргото. Кампанията, подкрепяна от много журналисти, политици и знаменитости, е насочена основно към подпомагането на полските земеделци, които са жертва на руското ембарго.

В акаунта на кампанията в Туитър #jedjablka десетки поляци публикуват снимките си, на които се вижда как ядат ябълка или пият ябълков сайдер. На други снимки поляци представят ястия с плода.

Росселхознадзор съобщи вчера, че може да забрани вноса на цялата растителна продукция от страните членки на Европейския съюз заради редовното откриване на карантинни обекти в европейските доставки.

От днес Русия забранява също така вноса на слънчоглед, соеви зърна, царевичен грис и обезмаслено кюспе от Украйна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поляците ако ги опапат сичките тия ябълки сами ще настъпи еко-катастрофа!
102
1
 
27
 
! Отговори
балансирано хранене преди 9 години
"Яж ябълки срещу Путин!" - "След това се изходи срещу Обама!"
101
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шушляци ***. Значи да стоят и да понасят удари като боксова круша, занич нямат право на реакция. И то тя, шуляци ***, ще се стовари върху нас - ясно и точно казаха, че всички загуби от санкциите ще ги компенсират с цената на газта. А що се отнася дотова какво да купуват и да не купуват - си е техен проблем и свободна търговиия, шушляци ***. Ние ще го отнесем заради световните ви господари ***.
100
1
 
6
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 137... тъй, тъй... много си ***, пишеш неграмотно и вероятно си като бабуин в главата... Сега да не вземеш в отговор на тези мои твърдения да ме обиждаш... ще постъпиш като "червенушка".
99
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
уж червенушките на санкции нямаше да отговарят, комуниста едно говори друго прави. поредното доказателство
98
21
 
7
 
! Отговори
Нармаг преди 9 години
Руснаците май пак ще се редят на опашки за банани, портокали и киви. А кокосови орехи ще има само преди Нова година. ДА ЖИВЕЕ СОЦИАЛИЗЪМА
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен134 как може да си толкова елементарно момче?
96
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вица е *** като всички комунисти , добре, че поне измират включително и в русия от мизерия и алкохол
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Малко смяхВица не е е лош :))
94
0
 
29
 
! Отговори
Малко смях преди 9 години
Барак Обама с криком ужаса просыпается в своей спальне ночью...- Что случилось, Барашка? - спросонья недовольно вопрошает первая леди.- Да кошмар приснился... Представляешь, снится мне, что проходит совещание в Москве... И В.В.Путин вдруг говорит: "А теперь слово предоставляется губернатору Аляски товарищу Обаме"...- А я не готов
93
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...Европейската комисия заяви, че ще "проучи внимателно" основанията за налагането й и ще вземе необходимите мерки" - Ще вземе мерки? Евпропейската комисия ше ги почерпи със студена вода и ще подари на всички тениски и шапки с надпис "I Love NY"!
92
15
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 127, сърбите са пратили и наемнции къде размирните украински райони все пак. А нашите съветофили са сила по форумите и телефоните им звънят с Гаварит Масква.
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пешко, прекръсти се на Саше. Ако не се сещаш защо - ще ти обясна.
90
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕлате и вижте по нашето Черноморие как харчи нашироко руснакът!-------------типичен пример за куха българска лейка :)ела в средния запад да видиш как хамериканеца харчи
89
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото, "мисионера", точно от Сибир са най-богатите руски туристи. Е, тази година понамаляха у нас, но причината не е в обедняването им. Просто сега са на Крим....
88
23
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До верноКакво да коментирам - че Боко ходил в щатите ли? Ами нормално - щатите са ни официален партньор в НАТО. Той Орешарски ходи във Виетнам, ама никой не пише - Орешарски прави каквото виетнамците му кажат. Когато някой ходи на посещение в Путинска губерния това също е нормално, тъй като имаме взаимоотношения с тях. Обаче не е нормално путинчанци да ни пишат енергийните закони и да ни "съветват" какви да бъдат.
87
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поляците прекалиха с подкрепата си за украинците, въпреки че са яли голям бой точно от тях. Изглежда не обръщат внимание колко предпазлива е политиката например на Меркел спрямо Русия. А Путин крие още много изненади в ръкава си - не само за Полша и не само с ябълките. С руснаците трябва "со кротце, со благо", и с повече уважение. Обичани или не, те са силни и днес, при това не само нефтът им дава самочувствие. Елате и вижте по нашето Черноморие как харчи нашироко руснакът!
86
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
едва ли ес и хамериката нямат резервен план, тя тая газ златна стана, целия свят се изнудва заради това че щели да му "спрат кранчето" . ами нека го спрат ама и парите за алчните *** ще спрат и ябълки от полша даже за ядене няма да има.
85
0
 
5
 
! Отговори
верно преди 9 години
До Пешко 112То е написано - но трябва да се чете и да се мисли . При теб явно нито едноти , нито другото !
84
1
 
14
 
! Отговори
Янко преди 9 години
Много интересно - шефът на "Сельхознадзор" се казва Онищенко. Значи е от малоросски произход. От писалката му треперят много от тези, които внасят храни - и в Литва, и в Латвия, е в САЩ. Млекари, сиренари, вносители на пилешко. Замесникът му пък - Алексеенко. Тоже малоросс. А някои *** си мислят, че русите и украинците са мно-ого различни народи! Полските селяни едва ли мислят като измислената им високомерна ***. Последните са такива *** ултраси, че за тях Полша да страда е удоволствие.

Спонсорирани публикации