Контрасанкциите на Русия показват морален вакуум

Не само "разглезените московчани" ще пострадат, пише Гардиън
Обновена: 8 авг 2014 14:07 | 8 авг 2014 09:31,
271
Контрасанкциите на Русия показват морален вакуум
Снимка: Reuters

Обявените от Москва ответни санкции демонстрират моралния вакуум, в който действа руската външна политика. В реалния свят тези най-нови контрамерки са много рискована маневра от руска страна, посочва в. "Индипендънт" във връзка с огласената вчера от руския президент забрана за внос на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Западът наложи санкции на Русия заради широк консенсус, че Москва е нарушила принципите на международното право, анексирайки приблизително 5 процента от украинската суверенна територия - Крим, и че упорито се опитва да дестабилизира Украйна, подпомагайки проруските бунтовници.

Руските контрасанкции за сметка на това не са в резултат на нарушаване на цивилизовани норми, а санкции заради самите санкции. Те нямат разумна, нито пък нравствена същина и това се случва не за пръв път, отбелязва вестникът. Забраната за внос на храни от Запада е класически случай на ситуация, в която си готов да пострадаш, само и само да накажеш друг. Ако имате обременена от съветско време боксуваща икономика и работна сила в упадък, не е добра идея да въвеждате протекционистки мерки.

Проблемът за Запада обаче не е какъв ще е ефектът от руските санкции, а фактът, че Русия не е в състояние за понесе финансова цена, която налага сама на себе си. Това говори, че Кремъл не действа рационално, което на свой ред прави предвиждането на бъдещите му действия много по-трудно, заключава "Индипендънт".

Сходно виждане, че от руското хранително ембарго ще пострада и самата Русия, излага и в. "Файненшъл таймс". Макар най-новият ход на г-н Путин да смая западните столици, използването от Москва на земеделски продукти като оръжие едва ли е нова тактика. Русия наложи ограничения за продажбите на грузински и молдовски продукти, а напоследък забрани вноса на полски ябълки. Сега обаче рестрикциите са с много по-голям мащаб.

Русия е най-големият чужд пазар за европейски плодове и зеленчуци - на стойност 2 милиарда евро годишно - и вторият по-големина пазар на САЩ за пилешки продукти. Руското ембарго няма да засегне само американските и европейските производители, а и руските потребители. В краткосрочен план забраната може да доведе до покачване на цените и недостиг на продукти, което ще се отрази на по-бедните руснаци; те харчат основната част от доходите си за храна.

Негативният ефект може да е и по-сериозен - евентуална инфлация може да дестабилизира рублата, предупреждава "Файненшъл таймс". Президентът Путин рискува популярността си в родината. Способността на руските медии да представят спада в стандарта на живота като резултат от агресията на Запада не е безгранична, при положение че Москва е наложила търговска забрана, допълва всекидневникът.

Празните рафтове в руските магазини няма да засегнат само любителите на сирена в Москва. Някои приемат взаимно налаганите санкции на шега, но търговските войни са опасни, а последиците ще са значителни и трайни, пише в. "Гардиън". Това, че вече не мога да угодя на детето си, купувайки му любимото сирене, е толкова пренебрежимо на фона на онова, което преживяват хората в Източна Украйна, че даже ми е неудобно да го коментирам. То обаче е полезно напомняне, че продължаващата безизходица между Запада и Русия в борбата за влияние върху Украйна няма да има някакъв абстрактен ефект, посочва авторката Наталия Антонова.

Повишаването на цените и инфлацията вече са реална заплаха за всеки човек в Русия, а не само за "разглезените московчани", развили вкус към италиански деликатеси, отбелязва тя и подчертава, че икономически и политически нестабилна Русия няма да е нещо лошо само за руснаците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато САЩ и Западът налагаха санкции на Русия видите ли те са прави и всичко могат.Могат да разкъсат Югославия могат да строят бази покрай руските граници и когато им се опънат видите ли колко са лоши руснаците? Не ни оставят да си правим каквото си искаме.Санкциите са напълно симетричен отговор на техните.Само дето Русия не се оплакваше а търсеше начини да ги превъзмогне.Сега се видя,че пазарите са заместими за Русия но загубени(може би завинаги) за други които се държаха високомерно.
191
4
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Путин има подкрепата на повече от 80% от руснаците и подкрепата и разбирането на всички трезвомислещи хора по света! Американците се самозабравиха, искат целия свят да им се подчинява! Вижте колко въоръжени конфликти има по света и навсякъде има и американска намеса! Те не мислят за невинните, а само за интересите и амбициите си! А какви лидери са европейските политици, които изпълняват послушно това, което им диктуват от САЩ? Те са жалки марионетки!Путин е истински лидер и държавник!
190
4
 
12
 
! Отговори
Любомир преди 9 години
Не съм си и помислял че някога ще кажа подобно ноще, но бих дал мило и драго да видя родината ми България, кандидат член на БРИКС!
189
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименneka vsi4ki bg ne zabravjt 4e ako ne bjha rusnacite sega 6tjha da nosjt imena kato ;ali ; mehmed ;
188
25
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Много хубава статия! Време беше да бъде публикувана в поне един бг. новинарски сайт. Всичко, написано в нея е истина.А ако руските *** продължават във всеки свой втори коментар да заплашват българите, че рф/газпром ще ни врътне кранчето през зимата, да имат предвид, че леля меркел не спи и руското изнудване с газ може да принуди ес да подпише споразумението за свободна търговия със сащ по спешност, дори насила- с цел защита на ес пазар...
187
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как така не са виновни журналистите дето препечатвали. На мен от гъзолизачи ми писна. То Ленин не ни стигна, ами сега да превъзнасям US-РЕЦИДИВИСТИТЕ, дето унищожиха с ядрени бомби цели градове в Япония ли /не съм чул да се извинят/ и посяха хаос и бомби дето стъпиха. Аман. Човек ,комуто киевските власти /бомбардират ГРАДОВЕ/ му изглеждат демократи , а гей-парадите - демокрация , му е нужна психиатрия . Всеки, които харесва *** или рецидивисти /и ги оставя да се самоизбират/, е ***.
186
4
 
26
 
! Отговори
смешка преди 9 години
Браво на Путин, вакуум няма, като има търсене ще се намери и предлагане, мислите ли че няма да се намери кой да изнесе пилци, чушки и картошки за Русия? Лошото е че няма да сме ние. Русия може без ЕС. Русия може да си продава газа и петрола ако иска и в рубли. Ес от къде ще внася газ? през океана от САЩ ли? Ако беше някоя слаба държавичка онея отдавна да са дошли да ги "демократизират" ама може да има ответ, друго е да бомбардираш Либия и Ирак, и да гледаш всичко вкъщи по телевизята.Дерзайте
185
5
 
23
 
! Отговори
Карфур преди 9 години
До РумбоАми да не препечатват такива глупости.Значи,милиардите които наляха американците за дестабилизация на Украйна,са били морални,а?
184
6
 
19
 
! Отговори
Крим преди 9 години
До Иван 193 Иван, Вие повтаря тук основните идеологически клишета на САЩ срещу Русия, които показва пълна липса на разбиране на истинските причини за днешната вътрешната и външната политика на Русия . Няма нужда да бързаме с прогнозите, бъдещето ще покаже
183
6
 
7
 
! Отговори
пустите санкции преди 9 години
у нас руснаци на тълпи са налазили по всички супермаркети. Купуват като за последно. Изобщо върви супер алъш-вериш. Маршала, аферим! Така е в Карфур, Кауфланд Лидл, бе изобщо. Големи санкции р'ийш ли.
182
2
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Не плюйте по "авторите" на статиите-всичко е препечатка,те нищо не са измислили!
181
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Контрасанкциите на Русия и общонародният народен лозунг: "Яжте нашето".
180
4
 
21
 
! Отговори
seira преди 9 години
ЧЕСТНО КАЗАНО:НИТО СЪМ РУСОФИЛ, НИТО - РУСОФОБ;НЕ ДОПУСКАМ, КОЙТО Й ДА БИЛО (ОТ "ИЗТОК" ИЛИ ОТ "ЗАПАД"), ДА СЕ ИЗЯВЯВА КАТО МЕНТОР И ДА СЕ ОПИТВА, ДА МИ ДАВА СЪВЕТИ КАК ДА РАБОТЯ И/ИЛИ ЖИВЕЯ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО НА МОЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД..."НЯМАМ ПРИЧИНА, ДА СЕ СРАМУВАМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН И СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ СЪМ СИН НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА!"НАРОДЕ МОЙ, КУПУВАЙ САМО "ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ"!!!
179
3
 
19
 
! Отговори
така си е преди 9 години
това за Прибалтика си е вярно.А и Украйна-нали преди 10 г направиха пак революция,оранжева,прозападна.Ама крадоха с гъ-за си и народа ги изрита.С избори.И после знаем какво стана,ама пак няма да прокопсат.Изгониха богатия,корумпиран Янукович,и кого избраха-бедняк ли.?
178
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 216Стига с проспериращата Прибалтика. От как са в ЕС са пърлни просяци. Заплата средно 300-400 евра, за двустайно жилище парното 250. Не приказвай наизуст.
177
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-много ме кефят коментарите за тия които подкрепят Русия да ходят в Сибир или Москва и т.н. Аз искам да живея в България и нашата държава да е силна и просперираща, а такава може да бъде с партньори като Русия. Защото днес Русия не налага своя начин на живот никъде по света, за разлика от ЕС и Щатите, които убиват националните икономики на бедните държави.
176
34
 
3
 
! Отговори
читател преди 9 години
Путин започна да се изявява досущ като севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Сърдито детенце без резонни доводи. Ще им накриви капата на Запада. Не вижда по-далече от съседния двор. Пък руснаците (също като българите) седят и си блеят в собствената кочинка. Докато се стигне до затопляне на взаимоотношенията бая сухари ще се дъвчат...
175
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 44Двама насъскаха питбул срещу хора заради забележкаА това не са ли ***? 44 остави ги тези умни мисли. само ти развалят аурата.
174
25
 
2
 
! Отговори
44 преди 9 години
Какъв морал в тъпата Ракша? Там ако имаш пари газиш всичко живо по улиците. Това са ***!
173
3
 
13
 
! Отговори
Галя_ преди 9 години
Болгарская свободная пресса.А мои безобидные сообщения исчезли.И это сообщение долго не продержится