"Ваксината" срещу нацизма губи сила в Европа, предупреди Путин

Руският лидер призова за противодействие срещу героизацията на нацизма
Обновена: 15 окт 2014 14:16 | 15 окт 2014 13:16, Елка Василева
130
"Ваксината" срещу нацизма губи сила в Европа, предупреди Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин изрази сериозно безпокойство заради проявите на неонацизъм в Европа, и по-специално в Прибалтика и Украйна, и призова да не се допуска ревизиране на резултатите от Втората световна война и героизация на нацизма.

„За съжаление, „ваксината“ срещу нацисткия вирус, изработена от Нюрнбергския съд, губи сила в някои държави от Европа. Нагледното свидетелство са откритите прояви на нацизъм, които вече се превърнаха в нещо обичайно в Латвия и останалите прибалтийски страни. Особено безпокойство в този смисъл предизвиква ситуацията в Украйна, където през февруари беше извършен антиконституционен държавен преврат, чиято движеща сила бяха националистите и други радикални групировки“. Това заяви Путин в интервю за сръбския вестник „Политика“ в навечерието на посещението си в Белград.

Путин ще посети сръбската столица на 16 октомври, където ще участва в проявите по случай 70-годишнината от освобождаването на града от германско-фашистките окупатори през Втората световна война и ще проведе преговори с президента и премиера на Сърбия Томислав Николич и Александър Вучич за политическото и икономическо сътрудничество, посочва РИА Новости.

„Днес наш общ дълг е да противодействаме на героизацията на нацизма. Твърдо да противостоим на опитите за ревизиране на резултатите от Втората световна война. Последователно да се борим с каквито и да са форми и прояви на расизъм, ксенофобия, агресивен национализъм и шовинизъм“, подчерта руският лидер.

Говорейки за събитията от Втората световна война, Путин посочи, че тогава „нашите народи заедно смазаха престъпната идеология на човеконенавистничеството, заплашваща съществуването на цивилизацията“.

„Днес е важно хората в различните страни, на различните континенти, да помнят до какви страшни последици могат да доведат увереността в собствената изключителност, опитите за постигане с всички средства на съмнителни геополитически цели, пренебрегването на елементарните норми на правото и морала. Необходимо е да се направи всичко възможно, за да не се допуснат подобни трагедии в бъдеще“, каза руският президент.

Путин благодари на народа на Сърбия за грижовното отношение към паметта на съветските воини, които заедно с бойците от Народноосвободителната армия на Югославия са се сражавали в годините на войната.

Той припомни, че на територията на бивша Югославия са загинали, били са ранени и са изчезнали безследно над 31 000 войници и офицери от Червената армия. Освен това близо 6 000 съветски граждани са се сражавали с окупаторите в редиците на Народноосвободителната армия на Югославия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
25
 
! Отговори
nikonik01 преди 9 години
БРАВО ПУТИН!
2
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой, никога в Москва не говори за националсоциализъм?Защо се лъже, че германците са били "фашисти"?Защо не говорят за пакта ***-Рибентроп?Защо не говорят за Катин?
1
31
 
15
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Така е другарю Путин. Нацизмът зарази първо вас.

Спонсорирани публикации