"Ваксината" срещу нацизма губи сила в Европа, предупреди Путин

Руският лидер призова за противодействие срещу героизацията на нацизма
Обновена: 15 окт 2014 14:16 | 15 окт 2014 13:16, Елка Василева
130
"Ваксината" срещу нацизма губи сила в Европа, предупреди Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин изрази сериозно безпокойство заради проявите на неонацизъм в Европа, и по-специално в Прибалтика и Украйна, и призова да не се допуска ревизиране на резултатите от Втората световна война и героизация на нацизма.

„За съжаление, „ваксината“ срещу нацисткия вирус, изработена от Нюрнбергския съд, губи сила в някои държави от Европа. Нагледното свидетелство са откритите прояви на нацизъм, които вече се превърнаха в нещо обичайно в Латвия и останалите прибалтийски страни. Особено безпокойство в този смисъл предизвиква ситуацията в Украйна, където през февруари беше извършен антиконституционен държавен преврат, чиято движеща сила бяха националистите и други радикални групировки“. Това заяви Путин в интервю за сръбския вестник „Политика“ в навечерието на посещението си в Белград.

Путин ще посети сръбската столица на 16 октомври, където ще участва в проявите по случай 70-годишнината от освобождаването на града от германско-фашистките окупатори през Втората световна война и ще проведе преговори с президента и премиера на Сърбия Томислав Николич и Александър Вучич за политическото и икономическо сътрудничество, посочва РИА Новости.

„Днес наш общ дълг е да противодействаме на героизацията на нацизма. Твърдо да противостоим на опитите за ревизиране на резултатите от Втората световна война. Последователно да се борим с каквито и да са форми и прояви на расизъм, ксенофобия, агресивен национализъм и шовинизъм“, подчерта руският лидер.

Говорейки за събитията от Втората световна война, Путин посочи, че тогава „нашите народи заедно смазаха престъпната идеология на човеконенавистничеството, заплашваща съществуването на цивилизацията“.

„Днес е важно хората в различните страни, на различните континенти, да помнят до какви страшни последици могат да доведат увереността в собствената изключителност, опитите за постигане с всички средства на съмнителни геополитически цели, пренебрегването на елементарните норми на правото и морала. Необходимо е да се направи всичко възможно, за да не се допуснат подобни трагедии в бъдеще“, каза руският президент.

Путин благодари на народа на Сърбия за грижовното отношение към паметта на съветските воини, които заедно с бойците от Народноосвободителната армия на Югославия са се сражавали в годините на войната.

Той припомни, че на територията на бивша Югославия са загинали, били са ранени и са изчезнали безследно над 31 000 войници и офицери от Червената армия. Освен това близо 6 000 съветски граждани са се сражавали с окупаторите в редиците на Народноосвободителната армия на Югославия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Рашо преди 9 години
До АнонименМоже да искаш и робски труд а :-)
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евалата Вова--право в очите им го каза,на 100% си прав.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АзЕ то стават грешки....за това си видял бял свят.....
100
4
 
9
 
! Отговори
От САЩ преди 9 години
Концлагери е имало в САЩ - от ЯПОНЦИ и ГЕРМАНЦИ , след Втората Световна война !
99
7
 
3
 
! Отговори
Гутин преди 9 години
"Той припомни, че на територията на бивша Югославия са загинали, били са ранени и са изчезнали безследно над 31 000 войници и офицери от Червената армия. Освен това близо 6 000 съветски граждани са се сражавали с окупаторите в редиците на Народноосвободителната армия на Югославия."Аз пък припомням, че на територията на Царство България няма нито един загинал, ранен и безследно изчезнал съветски гражданин, и нито един от тях сражавал се в някакви редици. И няма грижовно отношение.
98
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Част от тази "див информация" аз му я дадох - дядо ми - натурализиран немец - български и не немски подданик - убит по девети септември и обявен на 28ми септември от МВР след това за безследно изчезнал, като има копия от разпит проведен в софийските зандани на живковата милиция на 2ри октомври в присъствието на съветските другари. И поради това майка ми е обявена за враг на народа и руснаците са я качили на камиона за Сибир. Добре че се намесил генерал Маринов та и аз съм видял бял свят.
97
10
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
В България са избити по нареждане на Москва също толкова образовани български граждани, само заради това, че са учили в Германия, Франция или друга западна държава.
96
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Путин, по-голям нацист в момента е само Жириновски.
95
6
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Някога един дребен диктатор е "защитавал" сънародници в други държави !!! Някога един дребен диктатор е "освобождавал" чужди територии !!! Някога един дребен диктатор е управлявал в името на "народа" като е гонил чужденците !!! Някога един дребен диктатор е милвал дечица по главите и е целувал многодетни майки по бузите !!! Някога един нацист е предизвикал война, която е погубила мнооооого негови сънародници !!! НЯКОГА ??????
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До IvanovNIKOI NE VI ISKA TUKA PREDATELI -VSICKI NAPUSNALI BALGARIA ,KOGATO SE ZAVARNAT DA PLATIAT PO 2000 EVRO ZA VSIAK GODINA PREKARANA,KATO IZMIANA NA RODINATA.
93
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХАЙДЕ, ХАЙДЕV SAVETSKIAT SAUZ NIKOGA NE IMALO LAGERI I NIKOI NE E UBIVAN-TAVA E PROPAGANDATA NA IMPERIALISTITE VO SVETOT I NA ZEMLIATA.
92
3
 
15
 
! Отговори
AZ преди 9 години
БРАВО НА КОМШИИТЕ
91
4
 
3
 
! Отговори
Ivanov преди 9 години
До Анонимен101 do moskva patuvam redovno a kade shte jiveia ne e rabota na RAJATA,ti si sedi tam i se 4udi kak da si platish toka i grajdanskata,A NIE VSI4KI SHTE SE VARNEM KOGATO BURIATA OTMINE NALI ZNAESH NA VOINA V PARVITE REDICI VINAGI SE PUSKAT BUSHONITE I PREDATELITE DRUGITE POLU4AVAME REGULARNO INFO KADE KOGA I KAK,PONJAL.
90
4
 
16
 
! Отговори
лжецу преди 9 години
до читател 103 -И хочу тебе просто напомнить что ни один этнос проживающий в России не исчез и до сих пор прекрасно себя чувствуют. Не смотря на то что много несчастий претерпела Россия она никогда не мстила. В отличии от США которые уничтожили 200 миллионов индейцев просто вырезав и стерев их с планеты. Вспомни Хирасиму Нагасаки. Возьми Ирак там уже погибли миллионы и это скрывают. Сирия, Ливия, Югославия зачем они приходят туда и убивают?
89
2
 
0
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Tiq I b S p sa ot edna shkola. Ako ne sa te, vsichko drugo sa nacisti/fashisti/GERB :D
88
6
 
24
 
! Отговори
ХАЙДЕ, ХАЙДЕ преди 9 години
Митовете за "МИЛИОНИТЕ" избити в сталинските лагери са политическа ПРОПАГАНДА от СОРОСКИТЕ НАРЪЧНИЦИ. Да имало е лагери, има загинали много хора там, но ако беше тъй нямаше да има днес наследници на БАНДЕРОВЦИТЕ, а истината е че са лежали някколко години и после са РЕАБИЛИТИРАНИ пак от СТАЛИН в името на национално помирение. В онези години КОНЦЛАГЕРИ е имало и в САЩ, където са интернирани всички немци и японци. ЖЕСТОКИ ВРЕМЕНА, на ЛЪЖИТЕ за жестоките комунисти са съчинени в ЦРУ
87
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До читателПодобного бреда я еще не слышал. И кто убил 10 миллионов украинцев? И еще можно узнать что это за национальность украинец? Вот я знаю болгар знаю сербов но украинцев просто нету как этноса. А кто убивал татар? Приведи факты таких убийств. А вот миллионы русских убитые татарами это факт и миллионы русских убитые поляками это факт.
86
2
 
14
 
! Отговори
НОВИНАТА Е... преди 9 години
Днес Националната гвардия на Украйна е растрнляла 9 човека в град Ухгород.Между тях е имало трима бесарабски българи отказали да се мобилизират.Към мястото е тръгнал екип на ООН заради снимки и видео в нета и протестите на месното население.
85
18
 
10
 
! Отговори
читател преди 9 години
Тук разни "интернационалисти" разправят басни за щастливите малцинства в Русия.А кой изби ~ 10 милиона украинци, милиони узбеки, казахи, естонци, латвийци, 3 милиона поляци от източна Полша, поделена с Русия, ~ 15 милиона из лагерите, стотици хиляди татари и много още други.Да добавим и избитите от братската армия тук в България.Няма по-кървава власт в света от тази сътворена от руснаците.Кървавият национал-социализъм в Русия се харесва само на менталите, защото те обичат да бъдат мачкани.
84
1
 
7
 
! Отговори
ИсторическаСпецифика преди 9 години
има и в Украйна, и в Прибалтика. Всеки конкретен случай трябва да се анализира от такава гледна точка.Ние българите, векове наред сме били наистина много толерантни. Но се оказахме в необичайна ситуация. По бай Тошово време числеността на един "деструктивен етнос" набъбна неимоверно по изкуствен начин - чрез привличане на такива маси от съседни балкански страни. После псевдодемократите им дадоха привилегии, които подлудиха българина.Жалко ще е, ако поради тази причина стигнем до неонацизъм.

Спонсорирани публикации