Новите центрове на НАТО - опит за силов натиск върху Русия

Руският отговор ще е адекватен, заяви постоянният представител на Москва в НАТО
Обновена: 6 фев 2015 14:05 | 6 фев 2015 11:02, Елка Василева
423
Новите центрове на НАТО -  опит за силов натиск върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Приетите в четвъртък от НАТО решения за укрепване на източните граници на пакта променят военно-политическата ситуация в Европа, представляват голям риск за Русия и ще бъдат взети предвид при военното планиране на Русия, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха в четвъртък да бъдат създадени шест центъра за командване и управление в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония. Бяха определени съставът и начинът на формиране на група в повишена готовност в състава на силите за реагиране на Алианса, като беше решено силите за реагиране да бъдат увеличени от 13 000 на 30 000 души.

Още по темата

„Ние също така сме обезпокоени, че НАТО последователно изпълнява решенията от срещата на върха в Уелс за защита на източния фланг на Алианс срещу мнима заплаха от изток. На днешното /в четвъртък/ заседание бяха приети някои нови решения, които засилват този негативен за европейската сигурност тренд под формата на военно планиране и и го превъплъщават в желязо“, заяви Грушко пред руски журналисти, цитиран от РИА Новости.

„Ако погледнем съвкупността от военна активност, която се осъществява днес от НАТО, виждаме, че се случват сериозни промени във военно-политическата ситуация, преди всичко на границите на Русия, и това естествено трябва да бъде взето предвид в нашето военно планиране, така че законните интереси на сигурността на Русия да бъдат надеждно обезпечени“, каза Грушко.

Според него става дума за много сериозни промени във военните формирования на НАТО и във военно-политическата обстановка в Европа. „Това представлява голям риск за Русия и става дума за най-безопасния от гледна точка на преки военни заплахи регион. Имам предвид преди всичко Прибалтика“, заяви Грушко.

Той посочи, че поради усилията на НАТО „днес, за съжаление, се създават материални предпоставки този регион да стане регион на военно противостоене“.

Руският дипломат изрази надежда, че „в НАТО няма такива горещи глави, които биха могли да хвърлят такова пряко предизвикателство спрямо Русия“. „Разгръщането на допълнителен военен потенциал по протежение на нашите граници не е нищо друго, освен опит за оказване на силов натиск върху Русия. Това е напълно безперспективно занятие, но във всеки случай нашият отговор ще бъде адекватен“, заяви още Грушко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
53
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Целта на военните щабове САЩ искат война с Русия това е ясно но войната да е с ЕС ако започне война руснаците първо ще унищожат базите и щабовете които са най близко до тяхБългария,Румъния и др. близо до тях военни бази.Това значи ние ще отнесем огъня американците очакват след това да дойдат и завладеят вичко това е истината.
96
0
 
40
 
! Отговори
mp преди 9 години
Българите са горди само когато са богати,когато са шефове на братята си.когато хвърлят салфетки в чалгарниците.В чужбина са горди мълчаливци,и бачкат яко,щото там няма 6-5. ГОРДОСТ,РОД и РОДИНА не се купуват- те се ПРОДАВАТ!! Таке,че Иларион-86 или е много заблуден,или още малък
95
2
 
41
 
! Отговори
до 109 преди 9 години
Никой не ги пита но когато ги почувства ще е късно, ще се изпари за част от секундата
94
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
103 verno e gorski - mnogo e glupav i neprosveten.
93
3
 
33
 
! Отговори
SolarPower преди 9 години
До запаснякИзнесъл трънки ... това са те учили по история. А нашата точно е супер неточно преподаване.
92
2
 
33
 
! Отговори
до 102 преди 9 години
вие да не би да сте с "мики китки"
91
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБах тоя държавник, бившо ченге охрана на Брежнев. Сущ наш бойко.Същите дето тука търчат да гласуват за Боко в Русия псукат за Путин. Единствената разлика е , че там имат петрол.
90
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 100Аз пък не бих воювал срещу никого.
89
12
 
39
 
! Отговори
до 93 преди 9 години
"Цената на петрола за пореден ден върви нагоре,доларът пада!Ура!Нефътъ ще стигне не 200 ,а 2000 долара за барел.На България майната й,важното е Русия да е добре.Газът да скочи до 1000 долара,нали безроднико.Ура за Русиоя!Доларът от утре става безплатен!
88
7
 
39
 
! Отговори
Анормален преди 9 години
Спокойно мишлета всички сме в една голяма схема.Русия САЩ ЕС и Китай се командват от едни и същи лостове просто ни заробват тарикатски с финес не като едно време с меч и танкове.Само Гърция се освободи и ще го отнесе....
87
11
 
36
 
! Отговори
Самет преди 9 години
Рублата варвяла ЯКО нагоре?Да от 33 за $ стана 70 ,реалната цена на петрола е 90-100$,но сега е смъкната за да се въздейства върху русия .Но цените на стоките не падат а като се върне на старите нива кадовете ще вдигнат всичко с оправдание Петрола расте -олио да ги попари всичките.
86
12
 
37
 
! Отговори
горски преди 9 години
До морски 88Ти понеже си слагаш морска сол във ваната ,за това ли се явяваш като морски?Много си *** бе морски..кво се чудиш защо ще има в БГ щаб на НАТО,ами заради такива *** като вас ще има..а то така се почва..сега щаб..утре танкова база а в други ден и военно морска във Варна.свиквайте *** тук сапоги повече няма да има и ако сте мераклии ние сме тук може да ви счупим масите над главите..
85
8
 
36
 
! Отговори
До 86 преди 9 години
Малко смешно звучат думите ти, с оглед на това че бълагрите са едно продажно племе - половината от времето след основаване на държавата е прекарано под робство, сега разни пак са готови да се продадат на щатите и най-вече на русия за малко евтин газ. Като гледам коментарите тук съотвестват напълно на положението в странат. Майка ми, която е пенсионер, отиде да живее назапад по стечение на обстоятелства и след няколко месеца там , каза че ние българите сме долно племе.за съжаление това е истината
84
25
 
35
 
! Отговори
сенатор Макейн преди 9 години
Треперееееете ***. 120 бройки Джавелин са вече в Мариупол. Ще гориииииите ***.
83
4
 
59
 
! Отговори
запасняк преди 9 години
Ако германски войник с запретнати ръкави и забучена бомба в ботуша и огнехвъргачка в ръка се разхождаше из Ню Йорк или Вашингтон палеше и изнасилваше американеца никога не би помислил за война. НАТО това е САЩ. Европееца знае какво е война. Още повече руснака който изнесе на гърба си ВСВ.
82
3
 
43
 
! Отговори
запасняк преди 9 години
Ако германски войник с запретнати ръкави и забучена бомба в ботуша и огнехвъргачка в ръка се разхождаше из Ню Йорк или Вашингтон палеше и изнасилваше американеца никога не би помислил за война. НАТО това е САЩ. Европееца знае какво е война. Още повече руснака който изнесе на гърба си ВСВ.
81
3
 
52
 
! Отговори
м преди 9 години
За съжаление, страната ни продължава да се управлява от *** и продажни политици, които се интересуват единствено от собственото благополучие и въобще не ги е грижа на кой господар се кланят или какво мислят обикновените хора. За тази *** (набедените за управници), ние сме само "електорат".
80
0
 
45
 
! Отговори
SS преди 9 години
Най-адекватният отговор е: по случай 23 февруари руснаците да насочат каквото трябва накъдето трябва.А които трябва да си насочат камерите от космоса и добре да видят какво ги чака вътре в силозите...
79
9
 
35
 
! Отговори
Авитохол преди 9 години
Защо съдите за една държава по БВП като цяло а не на глава от населението Китай са 1,5 милярда гладници.Норвегия и Швейцария,Германия са най- големите .Китай са 95% роби които се хранят с варен ориз и дишат тежки метали цял живот.
78
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още лоши новони за вас сопросни шарлита от третия пол.-Цената на петрола за пореден ден върви яко нагоре.курса на руската рубла към краварската толаетна хартишка $ също върви яко нагоре. експерти от Блумбърг твърдят,че след изкуственот занижение на цената на петрола ,сега тя може да достигне до 200 $ за барел.

Спонсорирани публикации