Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци

Защо пешеходецът в София трябва да се превръща в лекоатлет?
Обновена: 4 май 2016 16:07 | 2 апр 2015 09:00, Александър Попов
88
Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци
Снимка: Dnes.bg

В началото на годината в столицата се разигра трагедия на столичния булевард "Ситняково", когато лекари бяха прегазени от мотриса. Като една от предпоставките за тежкия инцидент бе светофара пред мол "Сердика" - зеленият сигнал по дългата отсечка на пешеходната пътека е недостатъчен, за да бъде премината със спокоен ход.

След случая кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на Постоянната комисия по организация и безопасност на движението да направи преглед на продължителността на зелената светлина на пешеходните светофари в София. Целта - да се гарантира безопасността на пешеходците. Датата беше 3 февруари.

Тази седмица в Експериментът на Dnes.bg... ще покажем дали наистина е имало синхронизация, или пак се е действало на парче. Нашият читател Виктор Желязков ни сигнализира, че зелената светлина на светофара на кръстовището на булевардите "Н. Вапцаров" и "Черни връх" е твърде кратка.

"За да пресечеш без да нарушиш правилника трябва да наложиш темпо на спортист. Представете си ако трябва да пресече възрастен човек - ще стигне не повече от средата", пише г-н Желязков.

Решихме да проверим на място, ето и резултата:

Оказа се, че на нормален ход няма как да пресечеш, шофьорите започват да свирят с клаксоните. Трябва ли да стане и тук трагедия, за да се синхронизират всички пешеходни светофари?

За някои хора може това да е маловажен проблем, но в крайна сметка от него ни зависи живота. Дано проявената немърливост не доведе до нов инцидент. Защото оправданията тогава ще бъдат неприемливи...


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
шофьорка преди 7 години
БРАВО ЗА ЕКСПЕРИМЕНТА!Но все пак има светофар.А отидете в Младост4 на пресечката на Атанас Москов с улицата идваща от Фантастико и към Бизнес парка.Няма повдигната пеш.път.,няма светофар и е голям ужас.Дано направите и там експеримент,та общината да предотврати някой инциденти на това място.Мн.е рисковано,проверете!!!!!
61
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
не гледаме да минем два метра ами да минем първи и възможно най-отпред!!! масово не се използват мигачите!!!! на светофарите си бъркаме в носа вместо да помислим че има още хора отзад и те искат да минат!!! ние си блеееем! грозотия е да видиш камиона наредил се от три светофара в лява лента за завой наляво обаче му звъннал телефона на втория и той решил да мине надясно на третия ако ме разбирате !!! е как да не го препсуваш егоиста смотан! трябва съобразителност!!!
60
0
 
3
 
! Отговори
сб преди 7 години
Светофарите не са само проблем на софиянци! В цялата страна има проблеми с тях! Но на кой му пука? В Пловдив много светофари не излъчват нужната светлина, защото през лятото слънчевата светлина не им разрешава!? Просто няма кой да обърне внимание. Там няма КАТ, пътно управление и община. Същото е и в другите градове на България. Няма желание да се оправят нещата. Друг е въпросът, че част от шофьорите /особено от ромски произход/ и липсата на култура ги прави даже агресивни!
59
0
 
3
 
! Отговори
Смърф преди 7 години
На Опълченска и Кавала пред църквата още по средата и вече е червно!!А миналата седмица на Ботев и Т.Александров даваше,че остават 7секунди на зелено и шаат..стана червено!Е хайде *** и разбери на какъв принцип работят ???
58
2
 
2
 
! Отговори
шашко преди 7 години
Аз така и не разбрах защо наистина има два вида пешеходни пътеки ? И защо изобщо има ?
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ква война? Ако се спазва Закона за движение по пътищата, няма да стават никакви инциденти. Ама ние все сме тарикати и гледаме да минеме метър за всичко и навсякъде.
56
2
 
18
 
! Отговори
до флор преди 7 години
Не, България стана страшно място за живеене, защото вината се прехвърля между шофъори и пешеходци, а държавата само държи кочана с глобите и размахва осъдително пръст. И естественно тя е невинна в тази война.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата ни се ръководи от посредствени хора с посредствен професионализъм и неадекватно мислене.Впрочем единствената адекватна мисъл на чиновници,бюрократи,"държавни специалисти" и т.н. е как да си "чопнат"повече пари.Едно време бяхме народ,а сега сме просто тълпа ,ръководена от некадърни чиновници и държавници,които освен това мислят само да задоволят лакомията си за пари.
54
0
 
2
 
! Отговори
до 123 преди 7 години
Когато имаш непрекъсната линия естествено, че неможе да се пресича там. Незнам в какъв смисъл го казваш? Това не отменя задължението на водачите да пропускат пешеходците на местата, където е разрешено пресичането.
53
0
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
То тоя светофар е от преди 20 и повече сигурно години или поне 10. Няма никакво значение кой го е построил дори, а и той работи нали? Каква поддръжка търсиш тука hahhhA. Въпроса е да подаваме сигнали за нередностите, за да бъдат отстранени.
52
2
 
7
 
! Отговори
?!@ преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
свети му фара на светофара за вас
50
1
 
20
 
! Отговори
Пешеходка преди 7 години
Аз съм здрав прав човек на средна възраст (45г). Въпреки че бързам, не успявам в рамките на зеленото на светофара да пресека на някои кръстовища в София. Вярно, "от село" съм, но смея да твърдя, че не се разхождам по пешеходната пътека. Направо си бързам. Признайте ,че има проблем и сигнализирайте, където е необходимо. Не си представям възрастните как пресичат.
49
1
 
5
 
! Отговори
ниКОЙ преди 7 години
А кой ги поддържа светофарите ? Да не са приятелите на любчо
48
0
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 7 години
Това е добре, ама нали знаеш в пиков час какво се случва без светофари? Всеки се бута и стават катастрофи, тия светофари не са там за красота, а за да направят кръстовищата по-безопасни. Иначе естестено, че без светофари направленията с предимство ще са празни, ама другите дали няма да са 1000 пъти по-зле? Ако визираш само Малинов добре, ама там са важни включванията в Малинов... Все тая то българина разбира от всичко, футбол, политика, жени, светофари, транспорт,само тия пусти закони не разбра!
47
0
 
19
 
! Отговори
Флор преди 7 години
Който твърди, че при някакви условия (каквито и да са) МПС е с предимство пред пешеходците, трябва да си хвърли книжката веднага! Заради такива като вас България е станала страшно място за живеене!
46
0
 
3
 
! Отговори
Христо преди 7 години
До АнонименТова не го открих нито в закона, нито в правилника. Поне в действащите. Не си правих труда да ровя в неща от преди 20 години. В крайна сметка ВСЕКИ е длъжен да знае действащия закон, а не а кара по спомени от времената, когато е държал изпита.
45
0
 
1
 
! Отговори
plamenbv преди 7 години
До 43. И аз имам такъв спомен - от преди няколко месеца. Ти явно си карал по самият Малинов и затова ти се е сторило OK. Аз трябваше да свиял на ляво от Сахаров по Малинов и чаках толкова много, че накрая реших да обиколя през Младост 1A.. :D
44
3
 
5
 
! Отговори
Leo преди 7 години
В този случай авторът на репортажа не е прав. Пешеходецът навлиза на зелен сигнал. В един момент светва червено,но това червено се отнася за тези,които имат намерение да пресичат след него,като ги предупреждава да не навлизат в кръстовището. Тези,които са навлезнали се изтеглят и много ясно се вижда,че на съседната пешеходна пътека свети червено за останалите пешеходци. Все още не свети зелено на автомобилите,идващи от Хладилника. Проблемът е с колите,които правят десен завой, вероятно на жълто.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този феномен не е само в София!

Спонсорирани публикации