Празно лято за българските хотелиери

Хотелите ни все по-празни, тълпите чужди туристи – мираж
Обновена: 12 авг 2015 11:21 | 12 авг 2015 11:16,
196
Празно лято за българските хотелиери
Снимка: архив, Булфото

Празно лято за българските хотелиери се очертава, съдейки по данните на националната статистика за първия летен месец от годината. Анализите на Националния статистически институт не предвещават безоблачно лято нито за броя на туристите като цяло, нито за приходите от туризъм. Статистиката обаче ясно говори, че наболели за сектора проблеми вече дават своя негативен ефект.

На пръв поглед тенденциите са все неблагоприятни и следствие на натрупани и нерешени проблеми в годините в съчетание с кризата с руските туристи и общата икономическа ситуация, трудовия пазар и кризата с кадрите у нас.

Оказва се, че през юни местата за настаняване и леглата в тях продължават да се увеличават, но в същото време нощувките драстично намаляват. Спад има и в броя на пренощувалите лица, заетостта на наличната леглова база също е намаляла, а приходите от нощувки бележат нов срив.

Статистиката е недвусмислена - през юни местата за настаняване са се увеличили до 2 731, а леглата до 269 хиляди. В сравнение с юни миналата година общият брой на местата за отсядане нараства с 2,6%, а на леглата в тях - с 0,2%.

Този ръст на годишна база е в контраст с друга тенденция, която също не е нова - заетостта на наличната леглова база продължава да намалява. През шестия месец от годината общата заетост на леглата в хотелите е 38,2%, като спрямо година по-рано намалява с 6,2 процентни пункта. С това темпо на разкриване на легла скоро можем да очакваме средната годишна заетост да стигне ново дъно. А оттук всеки хотелиер може да направи изводите си за възвращаемостта на направените инвестиции. Роенето на хотелите на фона на задълбочаващата се липса на кадри в сектора и на желаещи да нощуват в тях е извън всякаква логика.

Ето и друга очертала се тенденция – намаляващ брой на нощувките в хотелите, и то драстично. През първия летен месец общият брой на нощувките е паднал с почти 15% в сравнение със същия месец на предходната година. Освен това най-голямо намаление на нощувките (с 25,7%) има в местата за настаняване с 3 звезди, където предимно избират да нощуват българи. Като цяло половината от пренощувалите към юни са българи – 45%, по данни на НСИ, те обаче избират места от ниския ценови клас - с 1 и 2 или 3 звезди, а и реализират нощувки за доста кратки периоди - средно по 2,5 нощувки, отново според националната статистика.

Така се оказва, че българинът въпреки редица спънки не се отказва да пътува в България, но все по-евтино и все по-за кратко. В същото време не успяваме да наваксаме с чуждестранните посетители – на практика те са останалите 45% от пренощувалите у нас. Прави впечатление, че и те реализират по-малко нощувки - средно по 5,2. Освен това „удрят“ туристическата ни индустрия и откъм финанси, защото, оказва се, чужденците оставят и по-малко пари у нас. Регистрирано е намаление на приходите от чужди граждани - с почти 16% през юни. Хубавото обаче е, че български граждани увеличават разходите си при пътувания - така приходите от български граждани нарастват с 4,5% през месеца.

Руските и украинските туристи по Черноморието са намалели драстично с около 60%, признават самите хотелиери, като си дават сметка, че няма откъде да бъде компенсирана загубата им, защото само ръст от съседни пазари не е достатъчен, а за далечните пазари нямаме голям потенциал. В същото време курортите ни по морето са пълни, но предимно с чуждестранни туристи, които са закупили апартаменти в България и не допринасят за хотелиерските печалби.

И хотелиерите, и министърът на туризма Николина Ангелкова признаха, че това е най-трудният туристически сезон от 10 години насам. Остава надеждата, че най-силните за туризма ни летни месеци предстоят.

Още новини за туризма четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
1
 
! Отговори
тито преди 8 години
До АнонименДо172 Научи се да пишеш правилно!
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ше ги затрием и Гърците. Хората вече са вдигнали ръце от нас. Имам приятел Грък, вика че сме невъспитани нахални и т.н. Правим много мърсотия вдигаме шум и има два типа преобладават тия скъсаните дето всичко от тука мъкнат и карат със 50евро цяла седмица, или пък такива които хвърлят пари ама не за всичко за глупости се пазарат и мислят че всичко им е позволено. Та скапахме си нащо, скоро и чуждото.
144
6
 
6
 
! Отговори
пацо преди 8 години
абе празно, обиколих южното и е лудница. Задръствания, хубав хотел поне 2-седмици предварително, места в паркингите няма, по плажа фул. Тва Несебър, Созопол, Лозенец, Градина, Корал и Смокиня. От понеделник съм на север да видим там какво е. Само бучат, ама се позастроиха някои села и курорти. Шкорпиловци си е като едно време що не ходите там?? Или Албена?? Мрън Мрън, кой където иска да ходи. Ама важно е да заявиме аз ходих в Гърция- уаааууу страхотен си, реално ми е все тая ама нали мода.
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-долу някой спомена Черноморец. Днес. към 19:30-20:00 на централния плаж се разнесе невероятна смрад на . Почти всички, които се плицикаха в морето набързо излязаха от водата и се изнесоха от плажа. Ако някой от ХЕИ чете коментарите, моля утре да заповяда на централния плаж в Черноморец след 19:30.
142
1
 
2
 
! Отговори
Kosto Czech. Rep. преди 8 години
V ponedelnik se varnach od Lozenec ,chubavi 10dena do godina otnovo.
141
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес се върнах от о. Тасос. За първи път ходя. Всичко ми хареса. Водата беше кристално чиста, заведенията пълни, не се чуваше никъде чалга, хората усмихнати, сервитьорите учтиви, храната вкусна, хазяите гостоприемни. Догодина с удоволствие бих отишъл пак!
140
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Статистиката е недвусмислена - през юни местата за настаняване са се увеличили до 2 731, а леглата до 269 хиляди. В сравнение с юни миналата година общият брой на местата за отсядане нараства с 2,6%, а на леглата в тях - с 0,2%."Всичко си е много смислено-просто наглите хотелиери и всичката *** не отчита обороти, не прави договори и не чукат на апарати. Е намалявайте им данъците на хотелиерите, плащайте им реклама с пари от нашите данъци и после се чудете що си позволяват да си дерибействат
139
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недейте да оплаквате от малкото количество бг туристи.Забелязвам и научавам,че бълг.летовници ориентират и ходят по планини,пълно със спокойствие вместо морето.Навярно планините ще милват и разтоварват докрай туристите,за да възстановят силите умствени и физически.А морето какво може?
138
1
 
16
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Перат се мнооого пари на Морето! Сега силите се хвърлят да се вземе максималното от местните избори.
137
1
 
28
 
! Отговори
MAX преди 8 години
Когато някой дава информация за това, какъв е по сила туристическият сезон, трябва да има достоверни източници. В никакъв случай това не са НСИ и хотелиерите. Защото първите нямат откъде да я вземат / информацията/, а вторите нямат интерес да дадат истинските цифри / сещате се защо/ .
136
1
 
30
 
! Отговори
мхм преди 8 години
До бургаски селякСамо едно ще ти кажа: От лакомията за лесна печалба на 90% от "хотелиерите" крайбрежието заприлича на това което е сега !!! Продължи ли се така там ще почиват само капино-берачите от новините вчера :) Просто станахте много на клончето и то започна да пука ;) Поздрави от село, щото като гледам и хорицата с голфчетата от описанието ти вече си ходят по Гърция ...
135
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да ти са пьлни хотелите като ти са празни тиквите начело с тиквата . Да живей тиквата ура другари изберете си го трети пьт и вьрете на майната си
134
29
 
7
 
! Отговори
бургаски селяк преди 8 години
До мхмФуѝо ти на кое крайбрежие ходи ве?Да не би да си един от хилядите ямболии и аскювци дето събота и неделя идват на Крайморие или Сарафово,ядът си от масалите на багажника на Голфа, исират едни акота и си тръгват без един лев да са изхарчили?За такива като вас и за софийските дупета с караванките и палатките трябва да има фейс и най-вече хигиенно-епидемиологичен контрол още на слизане от магистралата.Иначе истинските туристи наистина са кът и повечето колегите работят на загуба тоз сезон.
133
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално всички цени да са надути, нали ден година храни, както се казва. Всеки сам си преценява, никой не е казал, че морето е задължително, човек може да си даде парите за толкова по-смислени неща!
132
6
 
16
 
! Отговори
Баш Туриста преди 8 години
нали Ангелкова и всички казионни на власта медии до преди 2 седмици друго твърдяхте.Истината боли.Сега да се оправдаваме с база и т.н. е късно.Предишни години със същата база имахме ръстове.Целият проблем се крие в Русия.Ако до миналата година 15 милиона руснаци почиваха в ЕС и оставаха тлъсти приходи за бизнеса то вече половината се изпариха.Просто им забраниха на държавните служители а те са 50%!Пазара е скачен съд.Запъдните туристи заемат местата на руските в Испания и Италия а за нас ***!
131
7
 
15
 
! Отговори
мхм преди 8 години
По цялото крайбрежие е претъпкано с туристи, това че явно не се регистрират всички генерира такива жалващи се новини. Има и друг момент обаче, който никой не го споменава: масово чужденци (предимно братушки) си закупуват апартаменти или стаи, сега масово се строят такива кампуси с цел продажба, което скоро време стабилно ще удари хотелиерите... както и да е но фактите са, че морето е залято в момента и по плажовете няма къде да си метнеш фаса а статията е пълна измислица :)
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, така е, конкуренцията е голяма и жестока, или трябва да се съобразят с нея, или да се откажат и да си намерят друга професия ;) Нормално е всеки да търси по-ниска цена и по-високо качество. Аз лично ако имах възможност за собствен бизнес никога, ама никога не бих се ориентирала към туризма.
129
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пъъъъълни глупост, поръчкови статии. Идете на морето да видите дали са празни хотелите. Аман от ревливи хотелиерчета дето не разбират ниииииищо от бизнес , а само реват!!!
128
1
 
22
 
! Отговори
Stuttgart преди 8 години
До ТуристКато чета какви са цените, услугите и качеството в хотелите на Черно Море се ужасявам. Аз правя често почивка на Costa Blanca в Испания и там са цените по ниски от описаните тук.В Испания има закон " ley de La Costa Española" kойто не позволява частни плажове. Те се поддържат и чистят от съответните държавни служби и разноските се финансират от данъци.
127
1
 
27
 
! Отговори
... преди 8 години
Шшш хотелиерчетата, бетона и манталитета ви е виновен. Скоро ще си внасяте туристи от левия бряг на река Амазонка.

Спонсорирани публикации