България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло

За първи път "палавата бележка" от Процентното споразумение ще бъде изложена
4 апр 2019 07:27,
180
България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Rex Features

Москва, 1944 г. Уинстън Чърчил пристига за среща с Йосиф Сталин. Двамата големи разговарят по темата коя от двете страни какво влияние да има в страните от Югоизточна Европа, след като войната приключи.

В мемоарите си Уинстът Чърчил описва, че разпределението на влиянието всъщност трае едва няколко минути. Няма текст, а Сталин и Чърчил преговарят с бележка, която години по-късно ще бъде исторически документ и сега за първи път ще бъде показана.

В историята договорката между двамата големи лидери остава под името "Процентното споразумение", а Чърчил я нарича "палавата бележка".

България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Daily Mail, PA
Националният архив на Великобритания сега публикува същата тази бележка, част от изложба, посветена на Студената война, съобщи "The Telegraph".

На листа ясно се виждат процентите влияние, за които двамата големи се договарят за Гърция, България, Унгария, Румъния и Югославия.

Сам Чърчил в мемоарите си й дава легендарното име "палавата бележка" и признава, че този начин на подялба на влияние и решаване на съдбата на милиони хора може да бъде "коравосърдечно". Той казва, че американските му съюзници биха били "шокирани, ако видят колко грубо" го е направил.

На бележката се вижда написано:

Румъния: Русия - 90%, другите - 10%.
Гърция: Великобритания, в съгласие със САЩ: 90%, Русия: 10%
Югославия: 50/50
Унгария: 50/50
България: 75/25

Съвсем в началото, върху подялбата на влиянието над Гърция се вижда синьо тикче, за което Чърчил в мемоарите си казва, че е написано от Сталин.

Кураторът на изложбата, Марк Дънтон, обяснява пред британския "Daily Telegraph", че "палавата бележка" е плод на късните преговори между Чърчил и Сталин. "И двамата са си пийнали стабилно количество уиски", казва Дънтон.

Според него е важно, че бележката ще бъде достъпна за широката публика, защото в "това малко парче хартия" е толкова исторически значимо.

"Съдбата на милиони е решена със замаха на химикал, резултат от неофициална среща", обяснява кураторът.

В "палавата бележка" обаче не фигурира Полша, за която се знае, че Чърчил е искал да задържи под западно влияние, но в крайна сметка тя попада в обсега на Москва след 1945 г.

Въпреки преговорите в Москва, британският премиер е обмислял "Операция Немислимото" - война с Русия, която е целяла да изтласка силите на Сталин от Източна Европа.

Изложбата, която ще продължи от 4 април до 9 ноември, отбелязва 70 години от създаването на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
СД преди 1 година
Честно казано майката си е егало!
141
0
 
1
 
! Отговори
СД преди 1 година
Честно казано майката си е драго!
140
5
 
5
 
! Отговори
Велика Франция преди 5 години
Истината е, че без Франция света нямаше да бъде същия. Англия е първата Френска колония, завладяна през 1066г. и васална на Франция в продължение на векове. Франция освобождава Сащ - Сащ буквално са създадени от Франция. Германия нямаше да се обедини без френското просвещение и революзионните идеи за нация. А Де Гол създава ЕС и спасява континента от англогoведарска и руска доминация. Какъв Чърчил, какъв Сталин, какъв Рузвелт. Генерал Де Гол е над всички, спасителя на Европа.
139
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До ЗнаещияМного си объркан.Чърчил е бил просяка който унищожава британската империя след изнудване от Рузвелт.Чърчил прави всичко под диктата на САЩ чак до днес.Брекзита е също част от това командване
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 147 Плоски съждения са твойте колега,точно обратното е Англия се управлява от САЩ!И както виждаш самия Чърчил казва ,че за тези ,,палави бележки" /може би е имал в предвид ,че са писани в пияно състояние/ американците ще му се разсърдят!Как ще имат думата янките пред "великия "Чърчил?Да ти припомня ли че по време на ПСВ Чърчил се издънва яко с пращането на армии да превземат Проливите ,за което е уволнен и пратен на фронта!
137
2
 
2
 
! Отговори
Знаещия преди 5 години
Плоски съждения, колега! Стария еврейин Чърчил е бил момер едно през втората световна война в западния мир. Не трябва да се забравя, че о днес Щатите до голяма степен се управляват от Англия😉
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Varg, ти за нормален ли се имаш?
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо хубаво не сме видяли от англичаните.................да!
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме съмнява това да не е някаква разработка на Ми -6,16 или 66 ,за да изпъкне Англия и Чърчил в подялбата на източна Европа!По онова време след ВСВ ,Англия е в трета глуха,на преден план в световната политика е изместена от САЩ и заедно със СССР са наричани ,,супер сили"!Англия в този момент е била част от персонала на американската делегация!
133
4
 
5
 
! Отговори
varg преди 5 години
Тия 25 % процента тогава е трябвало да бъдат унищожени за 45 години,сега те *** мамата на останалите 75 % нормални.
132
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова европа е на това дередже, щом алкохолици драскат палави бележки...
131
0
 
1
 
! Отговори
до 137 преди 5 години
Доказателства и източници имаш ли? (риторичен въпрос)Защото за това, което се е случило след '44 има много.
130
1
 
0
 
! Отговори
Да бяхме като преди 5 години
Напреднали и имащи за бъдеще развити,реализиращи за поколенията страни като Запада все на дъното и спомените от старото гнили диктатори..това ни е важното
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво важно от това преди колко си години мутренските страни само отпреди хиляди години прахосани неща "истории" ги засяга за бъдеще за реализация абсурд. .Заблудения и наивният народ това го засяга..Диктаторите какво били си разказвали още преди 100г..и цялата новинарска медия мафия!!!
128
9
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Изпили много уискинце... и договорили кой кого да освободи.Да сме благодарни на Чърчил Ага че не е дошъл да ни култивира. Америка винаги е спасявала България от дълбоката яма с английско-руски roвнa.
127
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПо голямата част от интелигенцията е била избита в периода 1913 - 1944 година. Крайно време е да престанете с това повтаряне, как само след 44-та са убивани хора - не ,че не са врочем....Но вашето просто не се трае !Черно - Бяло!Аман......
126
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после някои необразовани индивиди пак да повтарят изтърканата песен, че вина имат само комунистите и Сталин...
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Из спомените на кралица Елизабет", когато била още млада (пф, много naughty), която понеже си мисли, че още живее тогава, решила да напуска ЕС и се объркала.Ще повърна
124
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви искаме нито НАТО-то, нито Евразията, нито Америката, нито Русията, нито ЕС -са. Изчезвайте от родината ни всички американофили и русофили, вашите земи са широки. На нас България ни стига, обаче без вас.
123
2
 
9
 
! Отговори
asd преди 5 години
Горките държави не удостоени "със съветско процентно благоденствие".Оставени на произвола на съдбата в ръцете на "империалистите-експлоататори" вече 75години мизерстват и не спят, "умирайки от страх" от съветската ядрена мощ на крепостните селяни с ракети в мазето.