В САЩ е толкова горещо, че мидите се варят в черупките си

Пътищата се топят от жега
2 юли 2019 14:11, Нели Христова
32
В САЩ е толкова горещо, че мидите се варят в черупките си
Снимки: Reuters

15 години Джаки Стоун е морски биолог в лабораторията в Бодега. И за всички тези 15 години, тя не е виждала нещо подобно – голяма част от мидите по скалите били измрели. Стоун веднага провежда изследване и установява, че не стотици, а десетки хиляди миди са загинали, съобщава CNN. Причината – те са се сварили от жегата. 

Още по темата

Стоун е виждала малка група от миди да умират заради топлото време в Калифорния, но е и в такива мащаби. Когато мекотелите са живи, техните черупки са плътно затворени. Умрат ли – те се разтварят.

Калифорния, подобно на голяма част от Европа, също бе ударена от гореща вълна. Температурите скочиха тройно от очакваните за месеца. На 10 и 11 юни в Санта Роса, намираща се на около 20 мили от Бодега, са измерени близо 40-градусови жеги. Мидите изпитват трудности да оцелеят при температура около 35 градуса.

В Южна Дакота бе отчетена температура от 38 градуса, а пътищата започнаха да се размекват. Подобен проблем имаше и Германия преди дни, когато трябваше да наложи ограничение от 120 км/ч на магистралите си, защото жегата започна да разтапя асфалта. През следващите дни, температурата в Южна Дакота ще скочи още повече и ще стигне 41 градуса.

Европа обаче е на път да се отърве от горещата вълна, като според метеролозите, се задава по-хладно време, а облакът, дошъл от Сахара вече е преминал. Жегата бе причина за огромни пожари на стотици хектари площ в Испания. Във Франция бе отбелязана и най-високата температура някога – 45,9 градуса. Предишният рекорд бе поставен от горещата вълна през 2003 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
16
 
! Отговори
Очевидец преди 4 години
Да, наистина е доста топло за сезона, но разтопени или размекнати пътища не съм видял! Това го казвам , като очевидец, защото съм шофьор и по цял ден съм на пътя. Страната на колела- това е Америка, и ако пътят се размеква при 35-40 градуса, то в някои южни щати, въобще не трябва да има асфалт, защото понякога там температурите са над 45, и то по цял месец.
8
5
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи не съм го казвал, но пак ще поворя! ВАЖНОТО Е, ЧЕ СПОРЕД МНОЗИНСТВОТО ХОРА НЯМА, НЯМАЛО Е И НЯМА И ДА ИМА КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ! Сичко друго е долна иснинуалция която ни вменява да не си караме колите и да се тревожим прекомерно за планетата земя и се опитва да ни вмени вина, че едва ли не тия НЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ са по наша вина! ТОВА Е ИСТИНАТА! Ай сиктир!
7
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 4 години
38о С на въздуха е поне 50-55 на голата повърхност на земята, в зависимост от нейния състав, цвят, покритие, приземни въздушни течения, продължителност на греенето, и т.н. И тъй като говорим за пътища с покритие от асфалтова смес, с преобладаващ тъмен до черен цвят, нищо чудно около 3 ч. следобед температурата да е в тези граници. Тук е мястото на нашенския келепиро-ориентирания подход от последните години, така че нищо чудно запечатката на пътя да не държи и да омеква и при по-ниски температури
6
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните затоплистки лъжи.В Лос Анжелис тази зима падна сняг за първи път от 50 години,замръзна Ниагарския водопад,ама пак си опяват за"глобалното затопляне". Днес максималните температури във Вашингтон ще са 17 градуса,в Ли Анджелис 26 градуса.Юли месец в ЛА най-висока температура е 26 градуса-на това ли му викат "глобално затопляне"?
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако при 38 пътищата се топят, тогава какво е качеството им.
4
24
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
В скоро време *** ще се сварят в YшаaHkuте си и главите им ще експлодират особено на Жужи Късоруки,ударната вълна от експлозията на плешивата му глава ще е толкова силна че ще се чуе чак в Френска Полинезия....
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мидите изпитват трудности да оцелеят при температура около 35 градуса.Това е температура на въздуха, а мидите живеят във водата, ако не знаете. За да стане 35 водата, на въздуха трябва да е минимум 45. Може да някакво заболяване, но мида стрида и .... не умира така лесно! :D
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елон Мъск да направи лопати с които нелегалните мексиканци сутрин на рано да тикат мидите във водата.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ни интересува това? У нас мутрите съсипаха крайбрежието.

Спонсорирани публикации