Само с 9 гласа Урсула фон дер Лайен бе избрана за шеф на Еврокомисията

Нови данъци, минимална заплата и чиста икономика в плана на германката
Обновена: 16 юли 2019 20:59 | 16 юли 2019 20:56,
103
Само с 9 гласа Урсула фон дер Лайен бе избрана за шеф на Еврокомисията
Снимка: БТА

Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана за следващ председател на Европейската комисия, след като за нея гласуваха 383-ма от 733-ма евродепутати.

Тя е първата жена, заемаща поста, в историята на ЕС и втората германка от 60 години насам.

Номинираната от европейските лидери бившата министърка на отбраната на Германия спечели поста само с 9 гласа от изисквания минимум от 374 гласа. 327 бюлетини бяха против, 22-ма се въздържаха, а 1 евродепутат е пуснал недействителна бюлетина.Това е по-слаб резултат от постигнатия от действащия шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който беше избран с 424 от 729 гласа.

Още по темата

Фон дер Лайен ще встъпи в длъжност на 1 ноември, като преди това ще си подбере еврокомисари от предложени й от страните членки кандидати.

Сутринта в Европейския парламент в Страсбург Урсула Фон дер Лайен направи всичко възможно, за да умилостиви проевропейските групи на социалисти, либерали и зелени и да получи подкрепата им, но не предложи нито една нова идея, която вече да не изговаряна в Брюксел.

Тя толкова се постара, че предизвика гнева на съпартийците си от ЕНП като не акцентира в програмната си реч на техните приоритети за защита на границите, сигурност, свободен пазар, търговия, а отдели повече време на желанията на другите групи.

На зелените тя обеща проект за “Зелен договор за Европа” още през първите 100 дни на управлението си, както и узаконяване постигането на въглеродно-неутрална икономика в ЕС до 2050 г. На Източноевропейците - фонд, от който да се финансират проекти, помагащи на по-бедните еврочленки да постигнат чиста икономика. На Зелени и на социалисти - въвеждане на минимална работна заплата и създаване на фонд за обезщетения за безработица, съобразени със стандарта на живот във всяка страна. Либералите получиха исканата от тях подкрепа за ревизия на правилата за избор в ЕС, както и обещание за въвеждане на механизъм за контрол на спазването на върховенството на правото за всички страни членки. Фон дер Лайен обеща той да действа паралелно с действащите вече процедури по чл. 7 от Лисабонския договор, която е задействана срещу Унгария и Румъния, както и мониторинга за борбата с корупцията, който се прилага спрямо България и Румъния.

Германската кандидатка обеща въвеждането на нови данъци - върху цифровите компании и въглероден, който ще се събира при влизане в ЕС.

Фон дер Лайен се ангажира да подкрепи даването на законодателна инициатива на Европейския парламент. Обещанието й да работи за подобряване на системата на водещи партийни кандидати за висшите позиции в ЕС обаче предизвика смях, тъй като тя беше номинирана точно заради провала на съществуващата система.

Новата шефка на Еврокомисията ще предложи нов проект на европейска политика за даване на убежище и миграция, която ще предвижда солидарност към граничните държави, които са подложени на по-голям натиск, но не даде подробности. Предложението на сегашния председател на Еврокомисията Юнкер е блокирано от страните членки, тъй като се основава на въвеждането на квоти за преразпределение на дошлите по границите мигранти навътре в Съюза.

ЕС ще продължи да помага на страните, които произвеждат мигранти, за да ги спре да идват към Европа и ще развива своя отбранителен съюз, оставяйки водещата роля на закрилник на НАТО. Фон дер Лайен изрази готовност за ново отлагане на Brexit, ако Лондон не е готов да излезе от ЕС на 31 октомври и обеща допълнителни гаранции за младите и децата. Тя заяви намерение да впише насилието над жените като криминално престъпление в Лисабонския договор и се зарече да подпише Истанбулската конвенция от името на ЕС.

Германката заяви, че за нея единството, мирът и европейските ценности са водещи принципи на управление.

Европа е като дълъг брак. Любовта може да не е толкова силна, колкото в първите години, но става по-дълбока. Да живее Европа”, заяви Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите в Страсбург в първата си програмна реч, след като в началото на месеца беше изненадващо номинирана от европейските лидери за председател на Европейската комисия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Еврокомисар преди 4 години
В тоталитарна и олигархична Русия според новите изменения на Конституцията минималната заплата не трябва да бъде по-ниска от разходите за живот. Да вземат пример от нас и да я направят 60% от някаква "средна" заплата?! Уж беше единна за Евросъюза, ама на - не сме разбрали евро-комисарите, нали сме си тъпички и кротки и не заслужаваме достойни заплати. Най-странното е, че се получава еднаква сума за руската и нашата минимална заплата!
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-А каква е нашата партийна платформа?- Нашата партийна пларформа е списък от обещания, които ние няма да изпълним.Из сериала "Вице"
77
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
бълг бизнес ще се съгласи ли не единна евр минимална заплата българия щеподпише ли ик 5 години разправии и скандали харчене на пари без мяра
76
0
 
0
 
! Отговори
превода преди 4 години
Не била за единна заплата, а за единнИ заплатИ! Всяка страна за себе си! Бе, казва на публиката кой каквото иска да чуе! Да мине вота.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕДИННА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА - НАЙ-НАКРАЯ НЕЩО РЕАЛНО СРЕЩУ МИЗЕРИЯТА.
74
2
 
3
 
! Отговори
Хай Буй преди 4 години
Тия имитират избори, ние имитираме че им верваме.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отговорете си на въпросите-кой управлява ес кой управлява сащ?тогава вече ще е по лесно за излизане от хватката на богоизбраните.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
юдеите си избраха и поставиха председател на ес.конвенцията от Истанбул е част от техния плат за унищожаването на Християнските ценности
71
5
 
5
 
! Отговори
Алонс фам преди 4 години
Бе, хубаво, че е жена! Сигурно е вярно, щом има 7 деца! Визията понякога лъже! Мъжете виждате докъде я докараха - до алкохолен ишиас и лумбаго! Мъжете са страхливи, безотговорни, продажни, без съвест и морал! Един Макрон оценява духовността, която за разлика от циците и кълките не се амортизира с времето, а отлежава и става още повече окей!
70
3
 
3
 
! Отговори
Новаков преди 4 години
Писъл съм го и пак ще го пиша.Тия дека ни приеха и в ЕС и на НАТО и хал хабер си нямат кого приеха.Не четат нашата история и не се учат от нея а там пише-Няма, НЯМА съюз в който сме били ние да не се е разпаднал НЯМА такъв.Разпадали сме и империи ето наред е и ЕС да се готви и НАТО защото и там се започва, вземайте пуканките но без кола и гледайте сеир бе защо ви трабваше на баир лозе да ни приемате ЗАЩО !!!???
69
3
 
3
 
! Отговори
Скоро преди 4 години
Европейски разведени щати .
68
2
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 4 години
Новия председател /ка на ЦК на ЕК !!! Тази може пък да няма ишиас ще гледаме ще играе ли ганкиното :) !
67
0
 
3
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Лошо Захари, лошо! Любопитно ми е наш'те юнаци как гласуваха. Иво Христов каза, че няма да я подкрепи, а останалите?
66
3
 
9
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Приятните новони от Европа продължават. ЕДна кукличка беше избрана за шеф на ЕС. На нейното място за министър на отбраната веднага беше назначена Анегрет със съкратеното име АКК. Все отбрани дами. Значи за младите колежки се отварят безкрайни врати в политиката. Сигналът ми към младите напористи мъже политици е да си сменят овреме пола, ако искат в близките години да прогресират в европейската политика.
65
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73,Пешо:Това нищо,облечено в женски дрехи и даже,командвало армията на впедерастена швабия,както и всички останали недоразумения из брюкселските централи,ги избираме всички ние,евростадат,даже и когато не ги избираме!Изборите и там и тук са цирк за главоноги бозайници,без капка мозък!Така,че докато цялата тази вавилнска пирамида не се срине,евростадото го чака гибел!ПО ВСИЧКИ ПРИЗНАЦИ ,НЕЩАТА СЕ ДВИЖАТ ГЛАОЛОМНО НА ТАМ!чЕСТИТО И БЕ-Е-Е!
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нищо повече,от поредният проводник на Задкулисието,по който заповедите да се придвижат и произнесат!Да не би шмъркелица да правеше друго,освен това, което Господарите и подаваха????Работата не е в тях,а в евростадата,чието поведение е застрашително самоунищожително за самите тях!
63
3
 
3
 
! Отговори
Много добър и преди 4 години
Балансиран избор !
62
4
 
7
 
! Отговори
Доста манипулативно преди 4 години
Избрана е с 383 гласа а не както е в заглавието 9 !
61
1
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Какво значи "ще подпише истанбулската конвенция от името на ЕС?" Кой я направи президент на ЕС че да може да вкарва нови закони без държавите да са ги ратифицирали?
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуваш за определена партия в европарламента, чиито евродепутати после гласуват тайно (спрямо избирателите си) за председател на ЕК. Нещо ми се губи демократичният елемент след като въпросните евродепутати встъпят в длъжност и започнат да гласуват.

Спонсорирани публикации