Заради масовите убийства: Нужен е дебат за фашизма без увъртания

В англоезичния свят новите расисти са наречени десни популисти
9 авг 2019 21:04, Елка Василева
135
Заради масовите убийства: Нужен е дебат за фашизма без увъртания
Снимка: архив, Reuters

Малко преди стрелбата в Ел Пасо, Тексас на платформата 8chan се появява послание на лице, което се идентифицира с нападателя. В текста от четири страници той насърчава своите "братя" да разпространяват надлъж и шир това съдържание, пише "Ню Йорк таймс".

Според вестника платформата за споделяне на съобщения 8chan се е превърнала през последните месеци в надежден източник за войнствените екстремисти.

Поне две от трите масови убийства праз тази година - в джамията в Крайстчърч, Нова Зеландия и в синагогата в Поуей, Калифорния, бяха обявени предварително на този уебсайт със съпътстващи расистки призиви.

Платформата, замислена като утопия в свободата на печата, вече е мегафон за масовите стрелци-убийци и място за вербуване на войнствени бели националисти, констатира нюйоркското издание.

Още по темата

Вчера критици характеризираха уебсайта като живителна среда за насилието и настояваха доставчиците да го закрият. Един от тези провайдъри - фирмата за киберсигурност "Cloudflare" - каза, че от снощи е престанала да сътрудничи с 8chan. Основателят на платформата, който от миналата година е спрял контактите си със сегашния собственик, прикани тя да бъде затворена, преди да доведе до ново насилие. Но от компанията "Tucows", която контролира домейна на регистрацията на 8chan, казаха, че засега нямат намерение да спрат услугата, а само обсъждат въпроса, съобщи "Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

След кръвопролитията в Крайстчърч и Ел Пасо е необходима откровена дискусия - без евфемизми и увъртания - за фашизма и за това как той действа, заявява коментатор на лондонския "Гардиън". В посланието си нападателят от търговския център "Уолмарт" в Тексас е подчертал, че "подкрепя стрелеца от Крайстчърч и неговия манифест", пише "Гардиън".

Авторът на статията се пита какво би подтикнало някого да имитира клането от Крайстчърч, извършено от самоопределил се като фашист, избил хладнокръвно 51 души. И посочва, че отговорът на този въпрос трябва да се търси в историческата еволюция на фашизма през 21-ия век. Според него сегашната война срещу терора е "нормализирала" антиислямската реторика, следвайки приблизително традициите на антисемитизма.

Все пак в англоезичния свят носителите на новия тип расизъм не са назовавани фашисти, а десни популисти. Новото поколение политици, партии и медийни представители, отстояващи открито ксенофобията и ислямофобията, продължава вестникът, в повечето случаи се въздържат от културата на насилие, присъща на фашистите. Те осъждат "елита", който подкрепя миграцията, но не призовават към изтребване на този елит, нито за създаване на военизирани формации за физически атаки срещу "предателите".

"Гардиън" констатира, че днес фашизмът се разраства по-скоро онлайн, отколкото в реалния свят. На платформи като "4chan" (а по-късно и на 8chan) неонацисти и бели супремасисти намират публика. Тази "трол култура онлайн" позволяла възхвалите за Хитлер, газовите камери и ескадроните на смъртта да циркулират масово под формата на груб хумор, пише вестникът и подчертава, че избирането на Доналд Тръмп е накарало някои фашисти да преминат от онлайн пропаганда към действия в реалния свят.

Германският "Хановерише алгемайне", цитиран от ДПА, също заявява, че двете масови убийства в САЩ в рамките на 24 часа до голяма степен се дължат на поведението на Тръмп. В редакционна статия вестникът посочва, че атаките на Тръмп срещу цветнокожите неамериканци в Конгреса и неговите "дехуманизиращи" квалификации за черните и латиносите "насърчават белите супремасисти". Според изданието Тръмп не е само пропагандатор на супремасистите, а е най-могъщият сред тях.

Друг германски вестник - "Велт" - привлича вниманието към "очевидния факт", че в САЩ отдавна е налице "отровен" политически климат. "Вътрешният тероризъм придобива все по-ясни очертания и бива прокарван от от расистка идеология. Даже президентът на Съединените щати допринася за климата на страх и маргинализация", заключава изданието, цитирано от ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
3
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Да поясна десен популизъм+комунизъм+фашизъм е равносилно като едно цяло.Защо като другаря Петър Младенов маскирате комунизма, като тотализъм.Хората поумняха, не правете фалшиви новини, а си пишете, исляма и фанатизма водят да психически деформации на индивида.Но явно, днесбг са социалисти?!
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УБИЕЦА Е КОМУНИСТ
20
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 4 години
До анонимен 8:И аз бих си купил Зиг зауер мод226 револвер смит енд уесън,мод19 Автомат AUG кал.5,56х45 автоматична пушкаМ14кал.7.62х51NATO,карабина МАУЗЕР К98 кал.7.92х57(8js)стрелящ нож съветски образец ( НСР)автомат ЗИГмод.550.Засега имам само законнопритежаван 13заряден Броунинг Хай пауър,кал.9х19.класик.ЕЕХ МЕЧТИ.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕБАТ ЗА АНТИФАШИЗМА Е НУЖЕН.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англосаксите не ги считам за човеци.Гледах филма Патриотът с Мил Гебсън.Отвратих се от филма.Каква жестокост в тия англичани.Болни
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О... Йелка... сега разбирам малоууумното заглавие и статия :)
16
11
 
9
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Плачат като вдовици на чужд гроб.Забравиха за хилядите убити от комунистите (другото име на фашистите) тук, загрижили се за US.Понеже решихме всички наши проблеми.А всъщност комуно-фашистите са все още на власт тук.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв фашизъм, какви масови убийства, бе ? Вие нормални ли сте бе, "журналисти". Нищо различно от евтина пропаганда сте вие.
14
18
 
4
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
В Русия е много по-зле, но медиите не са свободни и нищо не излиза наяве. Целия Сибир изгоря, видяхме сателитни снимки, но в Русия и ред не се изписа за това. Представям си какви зверства се случват из Територията. В САЩ проблемите се дискутират и се решават, Русия отдавна е на пързалката към пълен разпад.
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв фашизъм?!!!Никакъв фашизъм няма в Америка. Просто расте нетърпимостта между расовите групи в страната.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,кои действия ще попаднат под дефиницията "фашизъм"?100% ще са тези,които нямат нищо общо или отношение с него!Отново за кой ли път сложиха каруцата пред коня!Никой не говори за ПРИЧИНАТА,всички огласяват и реват за следствието!
11
1
 
27
 
! Отговори
тъй тъй преди 4 години
Защото Брейвик е фашист,затова му засекретиха защитната реч за 60 години!
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отровата е ислямизма както и тези скапани вестници .
9
1
 
30
 
! Отговори
глобалист преди 4 години
Тезата за фашизма издиша от всякъде!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости.Аз никога не съм живял в страна с либерален закон за притежание на оръжие, но ако можех бих си купил легално:-един добър пистолет Зиг Зауер или Берета-допълвам колекцията с два револвера - един с много къса цев, а другия с много дълга цев.-един АК естествено-една по-малокалибрена пушка и една по-мощна пушка.Една малка колекция за кеф. Никога не ми е идвало на акъла да гърмя по хора.
7
9
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Фашизмът да си го дебатират у Щатите! Ние проблем с фашизма нямаме. Имаме проблем с нелустрираните комунисти, сега зовящи се социалисти. Него да дебатираме!
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е.Нужен е дебат за черния и мюсюлманския фашизъм.
5
0
 
19
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Фашизма е *** 1945година, исляма и фанатизма са проблема на съвременното общество.
4
6
 
9
 
! Отговори
ined преди 4 години
В САЩ от малки ги възпитават да са агресори и убийци, но не всички имат възможността да пуснат атомна бомба и да избият десетки цивилни жители. Някой ще трябва да се задоволят и с много по-малко, като утрепят само колкото могат с М16
3
2
 
22
 
! Отговори
защо спите преди 4 години
Не виждате ли ,гейски корифеи ,че ислямизма превзе Европа без една пушка *** , и тези нискочели *** изнасилват вашите жени и деца без проблем !