Може и да сме с най-ниските доходи в ЕС, но пък сме 49-та военна сила в света!

На армията ни е отредено 15-ото от общо 27 места в листата на НАТО
Обновена: 2 сеп 2019 11:04 | 2 сеп 2019 09:03, Камелия Цветанова
171
Може и да сме с най-ниските доходи в ЕС, но пък сме 49-та военна сила в света!
Тренажор на F-16. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След ударните харчове за превъоръжаване България се изкачи с още 11 позиции спрямо 2018 година и цели 18 спрямо 2017-а и вече заема 49-о място в световната класация по военна мощ, съставена от специализирания сайт Global Firepower (GFP).

Още по темата
В също време на армията ни е отредено 15-ото от общо 27 места в листата със страните-членки на НАТО. Така страната ни влезе за пръв път в ТОП 50, откакто съществува класацията, пише "Монитор".

В световен мащаб през 2019 година България е изпреварила страни като Унгария, Чили, Мароко и Финландия, а непосредствено пред страната ни са позиционирани съответно Узбекистан, Етиопия и Колумбия.

Изкачването ни в класацията, което се превръща в тенденция най-вероятно се дължи на един от основните показатели за формирането на военната мощ на всяка една държава, чийто общ брой надхвърля 50, а именно бюджетът за отбрана.

Както е известно съгласно плана за достигане на 2% от БВП парите за родната армия продължават да набъбват с високи темпове, като за тази година бяха заделени близо 1,9 млрд. лв.

Със сигурност страната ни ще се изкачи още по-нагоре в класацията с реализирането на парафираната от парламента наскоро сделка за покупката на осемте нови изтребителя F-16 от САЩ. Иначе според информацията на сайта към момента родната армия разполага с общо 56 военни въздухоплавателни средства, от които 13 изтребителя, както и със 192 ракетни установки, 3900 бронирани сухопътни машини и 29 кораба.

В същото време ВВС на безспорния лидер в класацията, включваща общо 137 държави-САЩ притежават респектиращите 13 398 въздушни машини, цели 2 362 от които изтребители. Освен това американците имат на въоръжение рекордните 24 самолетоносача, 68 подводници и още толкова разрушители, които кръстосват Океана, а числеността на войската им достига впечатляващите близо 1,3 млн. души.

След тях в ТОП 10 на класацията за 2019 година се нареждат Русия, която разполага с 16 пъти по-малък бюджет за отбрана в размер на 44 млрд. долара, Китай, Индия, Франция, Япония, Южна Корея, Великобритания, Турция и Германия, а последното 137-о място е отредено на азиатското кралство Бутан, което може да се похвали с едва два военни хеликоптера и 10 бронирани машини на Сухопътните си войски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
11
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Руското робство Бяхме "сила", защото бяхме приготвени за пушечно месо от "братушките". А ти на колко си годинки бе сило? Защото някои сме служили в тази "сила" и знаем колко струваше тя. Руснаците изхвърляха остарялото си въоръжение от ВСВ и ни го "подаряваха" срещу домати, които "купуваха" за 1 ст килото.
96
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато България се управлява от руски пионки като герб, бсп, дпс, каракачанов, Русия няма да позволи да има силна армия. Защото тази армия евентуално може да се обърне срещу руските интереси в страната, като Лукойл и превзетото Черноморие. А когато няма армия Русия ще може да анексира Черноморито, както анексира Крим. Същевременно няма един българин, емигрирал в Русия. Това е шизофернията по тия земи.
95
1
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До АнонименНе ни разсмивай. В момента безработицата в САЩ е по-ниска от тази в БГ.
94
0
 
14
 
! Отговори
В някоя друга преди 4 години
виртгуална реалност даже може и да сме хегемон. И защо не, след като един от основните критерии за оценка се базира на... бюджета за отбрана. А както добре е известно ние сме първенци по усвояването на всякакви бюджети, така че очаквам въпросния сайт да вземе да си обнови източниците и да ни постави на полагащото ни се челно място.Това, че казармите/школите/военните училища са минало и спомен, където все още има нещо останало, и се ползва техника от времената на дедите, са маловажни подробности
93
0
 
10
 
! Отговори
Na преди 4 години
Камелия, стига глупости. Плебеите ще си повярват и утре ще решат да воюват. Какво печелим от войните? Печели ония дето придава масово военни поделения в цяла България. Иначе беше ГОЛЯМ ПАТРИОТ,НАЛИ?
92
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вие сериозни ли сте бе? каква военна сила сме бе? че те партизаните от йемен ще минат през нас за три деня и спомен нема да остане от нас. имаме 10 000 армия до колкото знам половината от които са армейски дюшеци - "секретарки" и ежедневието на повечето ни военни е да се въргалят върху тях на групички по цел ден. сигурно и един на друг си го слагат. "военни".
91
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУБЛАДЖИИТЕ, ДАНО ЗА ДОКТОРИ ДА СИ ДАДЕТЕ РУБЛИТЕ!
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16 пъти по-малък бюджет, опа!
89
2
 
11
 
! Отговори
Americano преди 4 години
ГолЕм смЕх !
88
14
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Извинявай дяконе, прощавай Апостоле... - но Борисов те надмина по значимост и мащабност - навсякъде канен, навсякъде приет - няма значимо, международно събитие без негово участие и смятам, че убедително ще спечели за пореден път местните избори...
87
12
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Значи, ако бяхме се доверили на Зеления чрап... - щяхме да сме 149-ти...
86
11
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Жалко само, че тая армия не се командва от човек, като Плевнелиев...
85
11
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
При толкова *** в тая държава... - врагове не ни трябват..
84
6
 
19
 
! Отговори
Руското робство преди 4 години
Когато бяхме с Русия България беше най-голямата военна сила на балканите и една от най-боеспособните и модерни армии в Европа. Въоръжението идваше от Русия, бюджет нямаше, плащаше се бартер със селскостопански стоки които изнасяхме и за тях дори ни плащаха допълнително.
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини.
82
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България с F-16 стана освен най-бедна в ЕС и най-глупава.
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знае ли някой как може да се работи в Русия?
80
1
 
16
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Хаха,имаме по-силна армия от кого?От всичките ни съседи,с изключение на Македония,ние сме с най-слаба армия.Ако ни нападне Турция,трябва да ни бранят гърците.Каква е ползата,ако имаме по-силна армия от хаити или доминикана,като всичките ни съседи са по-силни от нас
79
3
 
11
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Пичове, като сте такива фенове на САЩ и Русия - заминавайте за там и взимайте гражданство. Иначе сте просто българи мечтаещи си за величие.
78
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на високоте си технологии и интелектуалния си потенциал Рисия с 16 пъти по нисък военен бюджет успява да постигне военно превъзходство над САЩ.

Спонсорирани публикации