Нови машини за Сухопътните войски ще ни струват 1,5 млрд. лв.

4 компании ще се състезават в конкурс
Обновена: 30 авг 2019 12:56 | 30 авг 2019 12:56,
71

Министерството на отбраната наскоро изпрати покани за предоставяне на предложения до 4 компании за участие в проекта за придобиване на бойна машина на Сухопътните войски. Крайният срок за подаване на оферти е 31 октомври 2019 г. През юни 2018 г. Народното събрание одобри покупката на 150 броя бойна и специална техника за 3 батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Прогнозната стойност е внушителните близо 1 милиард и половина лева с ДДС, информира Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Техниката трябва да бъде изплатена за 12 години, а договорите с избраните фирми могат да бъдат сключени до края на годината. Така в най-добрия случай договорът с изпълнител може да бъде сключен най-рано в началото на 2020 г. През последните месеци най-голяма публична активност имат не толкова четирите фирми, до които са изпратени покани, а производителите на куполи за бойните машини. В централата, производствената база и обучителния център на една от тези компании - белгийската Джон Кокрил Дифенс (John Cockerill Defense), влязоха Ива Григорова и операторът Ангел Пешков.

John Cockerill Defense използва технология, която позволява бърза смяна на оръдието. Белгийската компания има интерес към процеса на модернизация на българските Сухопътни войски и предлага куполите си от серията 3000 за оръжейни системи на новите бронирани бойни машини за пехотата.

John Cockerill Defense използва технология, която позволява бърза смяна на оръдието. Белгийската компания има интерес към процеса на модернизация на българските Сухопътни войски и предлага куполите си от серията 3000 за оръжейни системи на новите бронирани бойни машини за пехотата.

Белгийската компания не навлиза тепърва в България – още от 2010 г. насам разполага с активни местни доставчици за своите продукти. Сега като естествена следваща стъпка в тези отношения компанията се стреми да разшири работата си тук.

Белгийската компания разработва, произвежда и интегрира куполи и оръжейни системи, които са сърцевината на всяка бронирана бойна машина. Нейните куполи предоставят най-високо качество през целия жизнен цикъл на бойните машини, който продължава от 30 до 50 години. Куполите могат да функционират с широк спектър оръдия - от 25 мм до впечатляващите 105 мм.  Това, според представителите на John Cockerill, гарантира на всяка армия възможността да бъде гъвкава спрямо бъдещите й потребности, без да се налага да закупува нови куполи. Без купола, машината всъщност е доста скъпо такси.

Куполите от серията 3000 на John Cockerill Defense са съвместими с бойните машини на всички фирми, до които МО изпрати покани за предоставяне на предложения за участие в проекта за модернизация на Сухопътните войски. Електронните и оптични системи на купола позволяват 360° видимост.

Българската компания OPTIX е квалифициран доставчик на John Cockerill Defense. Ако куполите на белгийците бъдат предпочетени от българските Сухопътни войски, OPTIX  ще бъде основен местен доставчик на ключови компоненти и услуги по поддръжка и ремонт на системите за наблюдение на куполите.

С виртуална реалност ще могат да бъдат обучавани екипажите на бойни машини от сухопътните войски на българската армия. Това се случва в базата в Комерси, Франция. По време на обучението българските военни може да се запознаят с кабината на бойната машина, дори да са на километри от нея. Обучението може да обхване всички бойци на ниво пехотен взвод - от командирите на бойните машини, мерачите, водачите и останалия състав на подразделението. Чрез виртуална реалност може да се имитира реална бойна обстановка.

По виртуален път може да се обучават и техниците, които ще се занимават с поддръжката на машините. В проекта е заложено изискване - 20% от производството на машините да се прави в България. След около половин година има реален шанс тежкото състояние на сухопътните войски да започне да се подобрява. Срещу сумата от близо милиард и половина лева пехотата ни трябва да получи 90 бойни и 60 спомагателни машини. 15 години след влизането ни в НАТО пехотата е на път да получи модерно въоръжение. В проекта се преплитат много и разнопосочни интереси. А крайното решение според мнозина ще е политическо.  А документацията по него традиционно е засекретена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ни е врагът и срещу кого можем да воюваме евентуално. Срещу никой от комшиите., а преди 30 години бехме като армия почти перфектни със свичките ни родове войска. Нарязаха се бойни машини и се продадоха други и дори се подариха н-р на тогавашна Македония. Сета сме на кота нула, без армия безпарични, със заеми ,корумпирани, демотивирани.ч
57
1
 
6
 
! Отговори
менте машина преди 4 години
Какъв е този купол от желязо бе,по тв-то даваха как работника пробива корпуса с ръчна бормашина за да сложи болт,тези белгийци не са ли чували за стомана,активна защита и подобни защити!Хахаха ей корумпета внимавайте!
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво ама кой е толкоз т.ъ.п че да си купи неймеящая аналог в мире скраб ??? ;))Тия дет имат кеш руско не копуват Тия дето нямат плащат с палмово масло и т.о.р от зебри в най добрия случей :)))
55
4
 
2
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
КУПУВАМЕ. И ТАКОВЕ " ЕЙБРАМС"!МАХАМЕ СТАРИТЕ РУСКИ ТАЛИГИ.СЪС РУСКИЯ СКРАП СИ ПОКРИВАМЕ РАЗХОДИТЕ.
54
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Ние от атака си бръснем само меките задни части още от как волен не го взеха войник като мека китка
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ти кой точно предлагаш да Купим другарю джо иванович ? бракмата ?
52
1
 
4
 
! Отговори
Таско Ерменков преди 4 години
бсп че ще загуби на изборите е ясни но Аз поне си бръсна краката за разлика от Корнелия
51
1
 
2
 
! Отговори
джо преди 4 години
Статията е по скоро рекламна, но ще купим тези машини , които ни разреши Американския посланик. Белгийците просто нямат шанс а като гледам не са и нещо особено.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де това е само една фирма под изпълнител Някой знаели какви точно машини са предложени за конкурса Патрията ? Другите ?
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В едно ИСТИНСКО сражение и путин да навреш в 150 армати ще ги изпокапят за отрицателно време
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В едно истинско сражение ще ги изпапкат с куполите...
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и 12,7 мм патрон пробива Т72/90 стига да знаеш къде да го оцелиш ФАКТ нищо не е панацея но Нови машини си трябват във войската
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то и руските (ссср) са с аломиниево Къде ги намитат толкова т.ъ.п.и в Олгиново ???.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си купим алуминиеви ***, с тефлоново покритие. Снарядите ще се плъзгат по тефлона и машината няма да загаря.Американската войска е имала алуминиеви БТР-и през Виетнамската война и войниците са предпочитали да се возят отвън, вместо да загорят като палачинка вътре.
44
0
 
4
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
Самолети Кораби Бойни машини . Ще се вземат . ама бсп избори няма да спечели
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робски народ като руснаците ги разбира тия работи
42
2
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До "rusnak" ... Дори след тези 500 години ние не изгубихме националността си ... После дойдоха едни други 35, след които такива като теб започнаха да изповядат българщината си със силно изразен рушки акцент и дори по форумите да се пишат *** ... !!!
41
3
 
2
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Нещо лошо са те изманипулирали, но това е нормално. 500 години дори не могат да се сравнят с тези 30.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак първо ще купим корабите
39
1
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До rusnak ... Това че говориш български не ме учудва, това е езика и писмеността която ние Ви дадохме, а Волжките българи навремето Ви дадоха и царете и държавността, но явно и това не беше достатъчно за да Ви очовечат ... Сега половината от Вас са с дръпнати очи, а другата с тюбе.тейки ... !!!