Британците жертват гражданството си: Стават холандци заради Brexit

Преди референдума почти никой не иска да сменя гражданството си
Обновена: 16 сеп 2019 19:41 | 16 сеп 2019 19:37, Нели Христова
103
Британците жертват гражданството си: Стават холандци заради Brexit
Снимки: Reuters

Какво биха направили британците, за да останат в Европейския съюз? Очевидно всичко, дори и да жертват гражданството си.

Откакто Великобритания гласува да напусне ЕС, броят на англичаните, които се местят да живеят в Холандия нараства бързо. Повечето от тях кандидатстват за холандско гражданство. Процедура, която изисква хората да се откажат от предишното си гражданство.

Преди Brexit почти никой не прави смяната.

"Аз имам холандски паспорт, единствено холандски паспорт, казва Ана пред BBC.  -  Когато оставих британското си гражданство, трябваше да премахна британският си паспорт. Нещо, което повече няма да се върне. Почувствах се по-странно отколкото очаквах, когато натиснах бутона, който гласеше "Да, искам да премахна британското си гражданство. Не мислех, че ще ме засегне толкова, защото ми беше писнало от цялото това нещо с Brexit.”

Ана решава да стане холандска гражданка, като емоционален отговор на референдума.

"Чувствам се 100% европейка. Казах си: "Ако това иска Великобритания, то аз вече не съм британка. Но сега чувствам само облекчение, че приключих с цялата тази неразбория. Вече сме спокойни, че каквото и да се случи с Brexit няма да ни засегне“, споделя Ана. Тя не мисли, че това е нелоялност към страната й, тъй като факта, че имаш паспорт, не те прави повече или по-малко британец.

"Винаги ще пия чая си с мляко. И да, все още трябва да се интегрирам, но Холандия е много гостоприемна държава. Беше позитивно решение“, категорична е Ана.

"Имахме прекрасни времена заедно... мисля, че ще се разплача. - казва Джак, друг британец, който е готов да се откаже от гражданството си. - Знаем за Brexit от дълго време, но изглежда правилата на играта постоянно се променят. За мен да сменя паспорта си беше последното спасение. От една страна, той е просто документ, който ти позволява да живееш, работиш и пътуваш на определени места. Но от друга – имаш голяма емоционална връзка с него. Да оставя зад гърба си паспорта, както и британското си гражданство, е огромна жертва за мен. Аз съм горд британец. Но домът ми и приятелите ми сега са тук. Имам страхотна работа и не искам да се намирам в позиция, в която моят работодател да ми каже: "Ок, благодаря ти за службата, сега се разкарай от страната.“

Джак все още не е предал британския си паспорт. Но ако нещата станат прекалено сложи за него, той няма да се поколебае да изпрати документа обратно във Великобритания.
Денят, в който получава холандския си паспорт и става холандска гражданка, Саманта е ужасно щастлива.

"Да, беше тъжно, че трябваше да се сбогувам с британската си националност. Би ми се искало да имам и двете, защото в сърцето си все още съм британка. Виждам холандския си паспорт като шанс да съм тук с децата си. Не исках да рискувам да трябва да се върна обратно във Великобритания и да ги оставя в Холандия. Когато остана сама, ставам емоционална, започвам да плача. Нали знаете, Дарби не може да излезе от сърцето на момичето, но момичето може да си тръгне от Дарби“, казва Саманта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гумената играчка *** Борис Джонсън, кроеше планове да привлече мозъци от ЕС във Великобритания след Брекзита вярвайки сляро в някакъв невиждан възход за кралството след напускането на съюза, а пък то започва да става точно обратното.
76
8
 
15
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Предлагам да спасим България като изгоним комунистите и се обединим на базата на капитализма и въведем един як капитализъм да ни разпределя благата справедливо както при капитализма.
75
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ни дойдат капиталисти да разпределят справедливо благата! Комунистите си гледат само печалбите, а капиталистите разпределят справедливо благата защото не са алчни и не се стремят към печалби като комунистите.
74
5
 
14
 
! Отговори
Ели до Капитализъм преди 4 години
Не е до капитализъм или социализъм, или комунизъм - последният теория.А до политици и социална държава: Швеция, Холандия, Финландия - справедливо разпределение на благата.Тук в БГ ни управляват комунисти, а дали ще са жълти, червени, сини - без значение.не пускат кокъла, като добавим и външнополитическия натиск - интерес БГ да е слаба и зависима, не става, просто не става.По-неуките се хващат на въдицата за комунисти и други, държавата ни загива, ние се самоизяждаме и разделяме.
73
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заменям си българският ЕУ паспорт за британски. давам и двор 2 декара с къща и лозница.
72
8
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Като четеш дойче веле и казионните български медии оставаш с впечатление че англичаните пропадат вън от ЕС и напускат панически острова.Няма такова нещо Англия си е част от англоговорящия свят - а вижте на картата колко му е територията и ресурсите и прибавете Индия и Пакистан.А сега си дайте сметка че на нея не и трябват Марии Габриели да и управляват младежта и иновациите нито Юнкеровци и подобните им да прибират парите и да ги разпраделят.
71
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65Терминал 2 и Северна Корея или Куба. Там все още демокрацията не е натресена...
69
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите винаги ще бъдат с Русия.
68
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До do 54Върнах се, въпреки че имах право на немско гражданство, но не го поисках и не го взех... :) ... Нищо не ти е ясно. Този, който твърди, че знае всичко, обикновено не знае почти нищо... Българите няма да изчезнем и тук в Бг винаги ще има такива. Русофилите ще изчезнат, защото за тях е по-важна Русия, не толкова България, но ще им дойде акъла рано или късно :) , а тогава ще изчезнат и русофобите... Направо ще настане абсолютно разбирателство... :)
67
3
 
11
 
! Отговори
Капитализъм преди 4 години
Населението на България намаля с 2 милиона.
66
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Латвия ЕС 2004, Шенген 2014
65
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си 55. Но младите днес не го разбират. Ще го обясня така.Представете си през комунизма.2 здрави семейства комшии.с по 2 деца и хубави къщи...Дойде демокрацията.И тези 2 семейства.Вече са "разведени". А децата им са по чужбина. И едната къща,що не и 2 те.Вече са " продадени"! И помен няма от здравите семейства и живота който е царял! Та това е днес " демокрсцията" " внесена" от Америка в БГ По скоро натресена ни!
64
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато бяхме със СССР българите живееха добре.
63
2
 
3
 
! Отговори
Ели До: комунягС преди 4 години
Пак се изложи, момче не се занимавай със сричане на Лозунги, не ставаш за агитатор, опитай с рисуване, хорово пеене, в краен случай акордеон.Нищо не можеш да речеш, "комунягС", една дума на български не можеш да напишеш правилно.Латвия членство в ЕС - 2014, Шенген - 2007 г.Ако те питам БГ в Шенген ли е пак ще запецнеш...Айде със здраве...
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е обречен съюз.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До33. Това е защото се напълнихме от СССР със спящи съветски клетки. Още в самото начала Сталин отвори границата на СССР но до СФРЮ. Та тия после се народиха межавица от деца на Българо Съветската Дружба. Сега се наричат русофили.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До istinataДонякъде си прав/а, че в момента е "обединена", за да обслужва олигарси, но като разцепиш и малкото "обединение", като агитираш за разпад на ЕС, не подпомагаш крайната цел - Европа да е истински обединена. Точно обратното е правилното според мен. Да се използва направеното от олигарсите като основа, за да може европейците наистина да се обединят и обединението им да не обслужва олигарсите, а обикновенните хора. Иначе започваш от първи клас...
59
2
 
3
 
! Отговори
42 преди 4 години
Ура, тъкмо Холандия ще се обогати още с "чуден" тъмен генофонд, а Англия малко ще се поотърве от него, ще й олекне.
58
0
 
3
 
! Отговори
друг подобен преди 4 години
До БауЩо бе, а тия дето *** срещу Русия , да не би да са взели пушките и да воюват срещу Русия в Украйна ?