Британците жертват гражданството си: Стават холандци заради Brexit

Преди референдума почти никой не иска да сменя гражданството си
Обновена: 16 сеп 2019 19:41 | 16 сеп 2019 19:37, Нели Христова
103
Британците жертват гражданството си: Стават холандци заради Brexit
Снимки: Reuters

Какво биха направили британците, за да останат в Европейския съюз? Очевидно всичко, дори и да жертват гражданството си.

Откакто Великобритания гласува да напусне ЕС, броят на англичаните, които се местят да живеят в Холандия нараства бързо. Повечето от тях кандидатстват за холандско гражданство. Процедура, която изисква хората да се откажат от предишното си гражданство.

Преди Brexit почти никой не прави смяната.

"Аз имам холандски паспорт, единствено холандски паспорт, казва Ана пред BBC.  -  Когато оставих британското си гражданство, трябваше да премахна британският си паспорт. Нещо, което повече няма да се върне. Почувствах се по-странно отколкото очаквах, когато натиснах бутона, който гласеше "Да, искам да премахна британското си гражданство. Не мислех, че ще ме засегне толкова, защото ми беше писнало от цялото това нещо с Brexit.”

Ана решава да стане холандска гражданка, като емоционален отговор на референдума.

"Чувствам се 100% европейка. Казах си: "Ако това иска Великобритания, то аз вече не съм британка. Но сега чувствам само облекчение, че приключих с цялата тази неразбория. Вече сме спокойни, че каквото и да се случи с Brexit няма да ни засегне“, споделя Ана. Тя не мисли, че това е нелоялност към страната й, тъй като факта, че имаш паспорт, не те прави повече или по-малко британец.

"Винаги ще пия чая си с мляко. И да, все още трябва да се интегрирам, но Холандия е много гостоприемна държава. Беше позитивно решение“, категорична е Ана.

"Имахме прекрасни времена заедно... мисля, че ще се разплача. - казва Джак, друг британец, който е готов да се откаже от гражданството си. - Знаем за Brexit от дълго време, но изглежда правилата на играта постоянно се променят. За мен да сменя паспорта си беше последното спасение. От една страна, той е просто документ, който ти позволява да живееш, работиш и пътуваш на определени места. Но от друга – имаш голяма емоционална връзка с него. Да оставя зад гърба си паспорта, както и британското си гражданство, е огромна жертва за мен. Аз съм горд британец. Но домът ми и приятелите ми сега са тук. Имам страхотна работа и не искам да се намирам в позиция, в която моят работодател да ми каже: "Ок, благодаря ти за службата, сега се разкарай от страната.“

Джак все още не е предал британския си паспорт. Но ако нещата станат прекалено сложи за него, той няма да се поколебае да изпрати документа обратно във Великобритания.
Денят, в който получава холандския си паспорт и става холандска гражданка, Саманта е ужасно щастлива.

"Да, беше тъжно, че трябваше да се сбогувам с британската си националност. Би ми се искало да имам и двете, защото в сърцето си все още съм британка. Виждам холандския си паспорт като шанс да съм тук с децата си. Не исках да рискувам да трябва да се върна обратно във Великобритания и да ги оставя в Холандия. Когато остана сама, ставам емоционална, започвам да плача. Нали знаете, Дарби не може да излезе от сърцето на момичето, но момичето може да си тръгне от Дарби“, казва Саманта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
4
 
! Отговори
do 54 преди 4 години
няма да изчезнеме бре, само няма сме на тази територия ,а че си се върнал вече съвсем става ясна картинката, по принуда , нямаш избор, с техните механизми завесата е по-дебела от желязната.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе ,комунягсЛатвия да речем...В случая не става въпрос за конкретна държава,а за целта на България !
55
3
 
4
 
! Отговори
istinata преди 4 години
европа не е "обединена" да служи на хората, а да обслужва по-лесно олигарсите глобалисти. кой пуска тия заблуди че "обединена" не се давала на сащ . Ми тя се управлява от глобалистите демократи килари, обонговци които работят за шайката богаташи глобалисти , те управляват "обединена" европа И европа не е независима. някой ръси глупости май си е платен тролл и човечеца ръси ли ръси,
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До do 38Нищо не съм изпуснал. Живях 9 години в Германия и се върнах, защото Бг и хората тук, най-вече българите ми липсвахте. :) ... Отиди на центъра в някой по-голям немски град например (позволено ти е, не е комунизъм :) ) и направи същото в някой Бг-град. След това ми обяснявай къде имало бежанци и къде не. България и българите няма да изчезнем. ЕС след време може, но не и ние. Въпросът е дотогава да пазим и България, и българите, а за целта в момента е най-добре да сме в ЕС... Хайде лека!
53
2
 
2
 
! Отговори
ЕлиДо: ОпОстушение преди 4 години
Момче, ОпОстушавай ни.. с бисери?А Литва, от 2004 е член на ЕС, а на еврозоната 2015 г.А БГ е от 2007 и не е в еврозоната.Важното е да употребите комунизъм и сте елитът на кварталните гении.Ако те питам що е комунизъм, и кой е мислител на хилядолението според BBC, ще запецнеш...Няма лошо... ?!лошото, че такива като теб управляват 30 г. БГ, още по-лошото е, когато ПрасчУ хвали К_очината и иска всички да К$вичат от щастие, защото си мисли, че всички са прасч_овци.Да ама Не!
52
2
 
1
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 48Поне се разбра, че не съм далеч от истината, за огромното количество пари, които наливаш :D Иначе отворил една грамадна уста все едно плаща милиони за данъци :D
51
0
 
1
 
! Отговори
преди 4 години
Те същото говореха като спечели Тръмп в Америка, ама нещо не се изнесоха.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А що не и българи тук бол села без люде да дойдат и станат балгари бе
49
4
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 47Специална снежинка си ти. "свободомислещия", който иска комунизма да се върне :D
48
1
 
3
 
! Отговори
do bay преди 4 години
айде де, със сигурност наливам в милиардите за европа и със сигурност поне на теб , даже И когато взимам 0 лв заплата. ако схваща надупения ти мозък.
47
2
 
6
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Извинявам се ако съм настъпал някой транс-атлантически нерв в процеса на изразяване на свободната ми мисъл :)
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм/КапитализъмМосквич/бмвЗенит/канонРуен/адидасЗИГ/сименсСпартак/БайернПанелка/ немска къщаРубла/маркаТи избирай !
45
1
 
3
 
! Отговори
do 38 преди 4 години
никакви 7млн българи не стоят бре, пак си изпуснал нещо, българите бягат а идват чуждоземзи, скоро идващите ще са повече, ще минем 9 млн *** нема са българе, няма да има по тез земи скоро ни един българин но може да има 50 млн население като в Ю. корея на същата площ че има бедстващи от климат И прочие .колко си кух като куха тиква, минал си еврог'ейското облъчване значи.
44
1
 
3
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Ами и аз бих станал холандски поданник ако можех и без Брекзит :)
43
0
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Просто си казвам мнението абсолютно безплатно и с кеф ,защото съм свободомислещ човек,а не подплатен грантаджия ,каквъв ти е проблема нали сме демокрация да говорим и изразяваме свободно :)
42
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 40С твоята заплата 500лв не хрантутиш никой. Спокойно. Душица :D
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТHE ПатриотСъщо не смятам, че изобщо трябва да се сравнява затвор с труден живот, в който имаш правото сам да избереш пътя си. Аз държа на свободата, а който предпочита да го угояват затворен в кочинката, си е негова работа. Надявам се повечето българи все още не са изгубили жаждата си за свобода, с която може пък да помогнем ЕС да се попромени малко... Европа трябва да е обединена, иначе ще е просто част от "менюто" на САЩ, Русия, Китай или някоя друга по-сериозна държава...
40
5
 
8
 
! Отговори
Патриоте, преди 4 години
Хората по-долу ти обясниха защо сме били 9 милиона.А сега да те питам теб като си патриот,защо учи задължително руски език ? Защо ти заповядваха какво да слушаш,четеш,гледаш ? Как да се обличаш и как да си подстриган ? Режим на ток и вода -защо ? Комунизмът е най-долната диктатура !Зомбиращата диктатура !
39
3
 
3
 
! Отговори
do 29 преди 4 години
другарю бау на мен лично не ми дават защото аз ви хрантутя. Хрантутя точно такива като тебе лаещи тролчета.Дават на "бедни" за да не работят а ние да ги хрантутим И най вече така да им осигурят сигурни гласове и да стои удобната шайка на власт вечно. да може шайката после спокойно да дава ресурсите ни на олигарсите И те да излязат още по-богати. ама кой ще се занимава с теб нещастни, я си ***.
38
4
 
6
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
да винаги можеше да рационализираш и оправдаваш случващото се и статуквото,а истината е ,че сме чисто и просто една умираща колония изпълнена с корупция и пародии на демокрация и суверенитет.*** ще ни наследят и тва отиваме си от таз демокрация и благините и ,мерси!