BG имотите поскъпнаха с 35% заради скок на доходите, падането на лихвите

Фактор се оказва и миграцията на населението към големите градове
166
BG имотите поскъпнаха с 35% заради скок на доходите, падането на лихвите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в България поскъпнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в ЕС, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от "Труд“.

В този период цените не се движеха само нагоре. Заради международната финансова криза в периода от 2009 г. до 2013 г. беше отчетен спад в цените. През последните пет години обаче тенденцията се обърна и имотите регистрират сериозно поскъпване.

Още по темата
Само за периода от 2014 г. до 2018 г. цените на жилищата в страната са нараснали с над 29%, показват данните на Евростат.

Сред основните причини за това са повишаването на доходите, падането на лихвите по кредити и депозити, желанието на хората да живеят в нови и по-големи апартаменти, както и миграцията на населението към градове, в които дават по-високи заплати.

Оказва се, че движението на цените на апартаментите в България отговаря на тенденциите на пазара на имоти в целия ЕС. Общо за страните от Общността повишението на цените на жилищата за последните 12 години е с 21,7%. Финансовата криза се отразява не само на пазара в България, а и на сделките с имоти в повечето страни от Европа. През 2009 г. общо за страните от ЕС цените на апартаментите са се понижили с 4,4%. След леко покачване през 2010 г. и 2011 г., през 2012 г. и 2013 г. отново е регистрирано поевтиняване на имотите в ЕС съответно с 1,9% и 1,2%. Изключение от общите тенденции е Германия, където апартаментите поскъпват през всяка от последните 10 години. В Швеция жилищата също поскъпват по време на финансовата криза, но през миналата година е отчетен спад с 0,9%.

Общо за последните 12 години, най-голямо повишение на цените сред страните от ЕС е отчетено в Швеция, където имотите са поскъпнали почти два пъти – с 96%. На второ място е Малта с повишение от 67,7%, а третата позиция е за Словакия с близо 60% ръст на цените. Челната петица се допълва от Полша с 47% и Германия с 40%. България влиза в топ 10 на страните от ЕС по ръст на цените. След Германия в класацията се нареждат Белгия (+37,3%), Великобритания (+35,5%) и България (+34,9%). Последните две страни в топ 10 са Естония и Литва.

В редица европейски държави, които не са членки на ЕС, имотите също са поскъпнали много за последните 12 години. Например цените на апартаментите в Исландия са нараснали над два пъти, а в Норвегия с 87%.

Само за последните пет години, през които цените на имотите в повечето страни от Европа трайно вървят нагоре, жилищата в ЕС са поскъпнали средно с 18,6%, сочат данните на Евростат. Първото място сред страните от ЕС е за Ирландия, където ръстът на цените за този период е над 70%. Челната тройка се допълва от Унгария с 55%, и Естония с 42%. В 12 старани от ЕС поскъпването на апартаментите за 5-годишния период е по-голямо отколкото в България. Явно бързото покачване на цените на жилищата у нас следва тенденциите на пазара на имоти в Европа. Нещо повече, още в три държави от ЕС апартаментите са поскъпнали колкото в България – с малко над 29%. Това са Холандия, Словакия и Австрия.

България се нарежда на 18-то място в света по поскъпване на жилищата, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на жилищата в страната са нараснали с 5,5% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. От края на декември до март жилищата са поскъпнали с 0,9%. За разлика от много показатели като например повишаването на доходите, по поскъпване на имотите се представяме по-добре от Румъния. Цените на жилищата в северната ни съседка са нараснали с 5,3% за година, което отрежда на Румъния 19-то място.

В Гърция жилищата поскъпват четири поредни тримесечия, но повишението на годишна база е доста по-малко, отколкото у нас – с 2,4%. Цените на жилищата там все още са с 40,8% по-ниски, отколкото бяха по време на пика през третото тримесечие на 2008 г.

За второ поредно тримесечие малка Словения е на върха на класацията като най-горещ имотен пазар в света. За една година цените там са се покачили с 18,2%, показват данните на консултантската компания. Само за трите месеца от края на декември до март жилищата в Словения са поскъпнали с 6,5%. „Намаляващата безработица, ниските лихви и, доскоро, ограниченото предлагане, стоят зад силния ръст на цените“, посочват авторите на доклада.

Шест от десетте най-горещи пазара на имоти в света са в Европа. На втора позиция е Латвия с ръст от 11,9%. В топ три влиза и Китай с повишение от 11,6%. Останалите държави в топ 10 по поскъпване на имотите са Малта (10,8% ръст), Чехия (9,9%), Люксембург (9,3%), Унгария (9,2%), Мексико (9%), Тайван (8,4%) и Колумбия (8,3%).
Спад има в седем държави от общо 56, включени в класацията. Това са Швейцария (-0,1%), Швеция (-0,3%), Италия (-0,6%), Израел (-0,7%), Мароко (-0,8%), Финландия (-1,6%) и Австралия (-5,1%).

Като цяло цените на жилищата в света нарастват с 3,9% за година.

В пет държави от ЕС хората дават около 5% от доходите си за инвестиции в дома, като тук влизат както разходите за покупка на жилище, така и за ремонти.

Българите инвестират средно 5% от доходите в жилището си, показват последните данни на Евростат. Като тук влизат както разходите за покупка на нов дом, така и за извършването на ремонти. Разбира се, хората, които изплащат ипотечен кредит за апартамент, дават доста по-голям дял от доходите си за жилището в сравнение със семействата, които само трябва да правят текущи ремонти.

България е сред държавите от ЕС, в които хората дават най-малък дял от доходите си за инвестиции в дома. Това се дължи на факта, че въпреки сериозния ръст на покупките на жилища с кредити, повечето хора в страната живеят в собствени апартаменти или къщи, които са получили по наследство. Общо за страните от ЕС 8,3% от доходите на хората отиват за покупка на жилище или за ремонти в дома. Оказва се, че трябва да мине доста време и повече хора да си купят дом на изплащане, за да достигнем средните нива за ЕС по този показател.

Но в много държави от Общността, също както и у нас, гражданите инвестират около 5% от доходите в жилището си. Това са Ирландия (5,46%), Испания (5,43%), Португалия (5,16%) и Латвия (4,83%). Държавите-членки на ЕС, в които инвестициите в жилища имат най-голям дял от доходите на хората, са Финландия (11,3%), Холандия (11%), Кипър (10,2%) и Белгия (10,1%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: жилищаЕСимотиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най 2 милиона абсолютни коптора в София стоят празни ,а държавата е цялата тъмна.Хванете влак Пловдив-Бургас Пловдив Плевен и огледайте цялата страна е в руин.Селското бекове и пришълци се навряха във София с банките исе самозабравиха. Падането им ще е от много високо. Балончето е пред спукване и всички БГ банки ще бъдат пометени.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68: - а ти къде дремеш господинчо, на клоните на някоя палма или тук ? Не давате никой да коментира истини отстрани, но пък разрешавате на управляващите ви, да бъдат ръководени от чужди интереси и да ви манипулират денонощно, на това как му викат в белите държави знаеш ли ? Значи тези които живеят в друга държава нямат право на изказ и то верен, само политиците които си избирате имат права, но какви - ЛЪЖЛИВИ и МАНИПУЛАТИВНИ !?
68
2
 
18
 
! Отговори
до 73 преди 4 години
Така е, ти си избираш и като си си избрал да си извън България, ОК. Изкарал си 20 години, а още дремеш в форумите и се опитваш да дразниш, че видите ли тариката избягал от България, а будалите стоят тук. Това говори, че ТИ си много зле (умствено, за материално е ясно, че си много под средното ниво на жителите на държавата в която си избягал) Какво подиграваш се за нещо на тия дето сме в България ли?
67
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 70. Пак да ти повторя,че си от жалък по-жалък ! Аз съм свободен човек и сам избирам къде да живея това ясно ли ти е ? Ти като си останал в България с какво си допринесъл за да подобриш нивото на стандарт на живот,с "героизмът" на оставането си ли ? Колко сте жалки се разбира само от това, че сте се навели до там,че вече лазите и се опитвате да придадете"свобода"на мислите с това"стой си там",или"не се връщай",каква ограничена мисъл, затова и светът казва:-"в България няма народ, а стадо овце!
66
3
 
18
 
! Отговори
Добричлия преди 4 години
Жилищата в България или жилищата в София са поскъпнали?
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Ами нали вашето БКП ви довлече в София да строите "промишленост", построи ви панелните гета без пари още по Тошово време и плащаше на лекарите и инженерите по 175 лв., а на вас - по 400? Марш всичките при Тошо - там всичко е "безплатно", също както беше по негово време!
64
6
 
6
 
! Отговори
Чужденците. преди 4 години
Не трябва да имат право да купуват апартаменти. Така се вдига цената на апартаментите изкуствено и не съответства на доходите на населението.
63
5
 
20
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
На кой му пука къде живееш бе. Изчезнал си от България, ОК! Стой си изчезнал. Но не. Дремеш някъде закачен като кърлеж на някоя социална система и по цял ден си във форума да обясняват кое и как било в България. Големи експерти станахте бежанците бе, все много знаете как се случват нещата тук, а ви няма от по 20 години.
62
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59... много жалко е да даваш мнение за човек който изобщо не познаваш ! Живея от 19 г. в чужбина и правя по-добра преценка от теб / вероятно не си напускал Б-я въобще за да имаш някаква представа от цени в ЕС / за цени на имоти / защото зная тук какви са и в Б-я/ и съотношение на заплата/цена ! Б-я е на това дередже, защото все "много знаете" което ви развива все повече комплекси !
61
3
 
7
 
! Отговори
Neven преди 4 години
Да не би днес да е пьрви април
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом инфлацията е по-висока от процента на поскъпване на жилищата, значи жилищата в България реално поевтиняват. За тези 12 години Инфлация - 40,1%Поскъпване на жилищата - 34,9%Номинално повишение на заплатите - 215% (реално 125%)
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според данните на НСИ5% от доходите за 2018 е 24,75 лева на човек на месец. Едно домакинство е средно от 2,24 човека, т.е. на година отделяме средно по 55,36 лева на месец на домакинство за покупка и ремонт на жилище. Проблемът е, че едни отделят 1 лев, а други 10000 лева на месец.
58
4
 
15
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
Едно време ги мислех цените на жилищата у нас. Но ми дойде акъла, и вече не ми дреме, ама ич. Качвайте си ги, след пет години - по три жилища на глава от населението. Перфектно (за инвазия).
57
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как и кой манипулра високите цени на недвижимите имоти в пропаднала в бедност и разруха Бг!?
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Българите инвестират средно 5% от доходите в жилището си, показват последните данни на Евростат." При средна работна заплата в страната 1253 лева(бруто), то означава, че средно софиянци трябва да плащат по 62,65 лв месечна ипотека или ако сметяме две заплати в семейството 125,30 лв не е зле. Но не е и вярно. Има пенсионери, наследили и т.н. те не плащат нищо, една дограма не сменят. Има такива дето плащат по 1000 - 2000 хиляди лева ипотека. Вторите са прецакани.
55
9
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
Това, че българина е *** си личи най вече по коментарите. Разгледай примерно тук тия 50 коментара и ще се убедиш. Един нормален коментар няма. Само комплексари и дребни злобни душици, дето си мислят, че като пишат и ще променят нещо в жалкото им съществуване. п.п. И ти си в това число!
54
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска жилище да чака кризата, трябва да си хипер *** да купуваш жилище в момент на ниски лихви. При това положение цената на апартамента ще е много висока и лихвите ще скочат след няколко години, така че си 2но прецакан.
53
9
 
5
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Плебей излезахте ли по пикапите и натоварихте ли инструментите време е да заработите за капиталистическият надник и да платите за квартирката на Баба Хензел и дедо Джон
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според НСИ за този период от 12 години инфлацията в България е 40,1%, а имотите са поскъпнали номинално само с 34,9%. Казано по друг начин реалната цена на имотите в България е спаднала с 15%. Всяка валута с течение на времето се обезценява. Примерно 1 долар от преди 50 години има покупателната способност на между 10-11 долара сега. Същото е и с българския лев, който по официални данни се е обезценил за тези 12 години с 40,1%, макар че обезценяването е доста по-голямо и е примерно 79%.
51
0
 
15
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Айде сега "всеки път" то цикъла е на 10-12 години. Не е толкова пък и често, че да омръзва :). Това, че ти помниш, не значи, че всички помнят :). Хората не си научават урока или по - младите. В крайна сметка докато има балъци ще има и тарикати.

Спонсорирани публикации