Проф.Костов: Здравеопазването ни умира, краят е близо

Случващото се с медицинските ни сестри е демагогия
Обновена: 5 окт 2019 13:16 | 5 окт 2019 13:10,
81
Проф.Костов: Здравеопазването ни умира, краят е близо
Снимка: Pixabay

Опряхме до момент, в който всички трябва да се обединят за една промяна в системата на здравеопазването, защото крахът е близо. Това коментира по bTV националният консултант по пулмология проф. Коста Костов.

Още по темата

Нинова скочи на кабинета: Колко пари са отпуснати за медсестрите?

По думите му случващото се в момента с медицинските ни сестри е демагогия. Той е на мнение, че заслужават уважение, защото трудът им е тежък, а никога досега не са били оценени по достойнство.

„Има едно прехвърляне на отговорност, даване на едни средства, които потъват в болниците без абсолютно никаква сигурност, че те ще постъпят при медицинските сестри. Не е ясно дали най-ощетените ще получат това, което очакват”, на мнение е проф. Костов.

„Лично аз не виждам воля и усилия за справяне с проблемите. Не виждам дори визия на сменящите се министри, която да даде на нашето съсловие път към излизане от тази криза. Смятам, че се тупа топката. Бързите смени на министри устройват системата”, смята проф. Коста Костов.

„Повечето от тези, които виждам на този пост, познават много добре проблемите ни, но никога не проявиха смелост да ги заявят”, допълни той, давайки пример с Илко Семерджиев, който по думите му познава системата в дълбочина.

„Не смята, че сегашният министър Кирил Ананиев е убедителен в това, което прави. Не виждам заявяване на бъдеща стратегическа обосновка на промените, които той трябва и изисква да се направят в системата”, каза още проф. Костов.

Той е на мнение, че цялото съсловие е жертва на негативно отношение от страна на обществото, което е настройвано да мисли по този начин.

Проф. Коста Костов заяви, че ще се противопостави на опитите да се имитира промяна с въвеждането на застрахователни фондове.

„Монополът на Касата трябва да се запази, но заедно с това трябва да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни”, смята той.

По думите му е време в парламента да се създаде специална комисия, извън здравната, която да се заеме с проблемите на българското здравеопазване, и която да включва професионалисти, пациентски организации, представители на партиите и на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе то цялата ни държава умря.... пък този за някакво си здравеопазване се е загрижил....
68
0
 
5
 
! Отговори
30г преди 4 години
Преди 10-тина години намериха рак на чичо ми, дадоха му 2 години, все още е жив. Та в началото касата покриваше лекарствата за окоболни, след Москов здравната каса не покрива тези лекарства (100лв). Как се плащат 100лв за лекарства с 250лв пенсия? В Турция същите лекарства си ги купува за 30лв, в Гърция 40лв. А на мене ми обясняват от телевизора че здравеопазването ни е на много добро ниво и мед и масло е всичко. 24 държавни болници затвориха врати за последните 10г. Срам!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм с професора, статистиките също говорят, а го и изпитах на свой гръб. Не знам проблема пари ли са или нещо друго, но недай боже да имаш сериозно заболяване в БГ.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Anonimen Защото частните болници трябва да се издържат сами, по други правила. Затова са частни. затова и заплатите са много по-високи там. Иначе ще са общински или държавни. Но те смучат държавни дотации и си избират болните според цената на пътеките. Хайде вижте кои политици имат частни болници или са акционери в такива, или имат някаква връзка и интерес от това частните болници да печелят! Лобиските закни ни затриха.
65
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
моите уважения към проф. Костов, добър е, но това не може да се каже за много от колегите му. Липсата на компетентност и особено заинтересованост в последните години доведоха дотам, че хванахме рак на много познати в късен етап и краят беше лош. Стига само пари, Европа ви каза, че 80 процента от смъртните случаи са били предовратими. Не се пращат хората на специализирани изследвания, нищо ти няма, а после, като стигнат до скенера, ааа, ама то дало метастази
64
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
защо да се спре финансирането на частните болници? я улево, хората техника са купили, лекари назначили и няма да се лекувам в Токуда, а в усмърдяната държавна болница, пълна с роми, сърдити сестри и оядени стари лъвове, професори по наследство от дядо им, големио професор. Всички доценти и професори си пробутват децата в техните болници
63
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай Тошо 65Да бе, по времето на правешкиа шмекер ги нямаше тези евроатлантически престъпници и НПО-та но БКП-то пак си краднеше. Народът плакнеше очи пред татовите корекоми и го вардеха на оковръстното фуражки на всеки 150 метра на път към резиденцията. Народът зяпаше, караше Лади, Москвичи, Зазове и Трабанти а Фараона-Шмерем и придворните му милиционери се возеха в Мерцедеси 300Ц, БМВ-та и Фолсвагени! Кражбите на БКП не са спирали!
62
3
 
15
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 години
Само здравеопазването да беше.......Всичко унищожихте евроатлантически престъпници.Народен Съд за всички ви . Изгонаване на всички запдни НПО-та
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Здравната Каса 63Точно евреите накараха БКП-то да краде на поразия, няма кой друг да е!!!Ей това плиткоумието си е ген български!
60
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък и едни сестри - човека умира а те - "О, и са се научили да охкат"Друга реплика - "Боли те, защото не си ходил в казарма".Такива сестри не ни трябват !!!
59
0
 
21
 
! Отговори
Миле преди 4 години
Спрете веднага Тъ по тия та наречена Клинична пътека! Сега пациентите не се лекуват а се третира т като ходещи касички! Измислете друг начин на заплащане на труда им. Но да е твърда заплата естествено такава че да не са необходими рушвети за всяка манипулация.
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете парите на частиците. Реално погледнато това е неправомерна държавна помощ. Частната болница сама да си изкарва прехраната. Нали е капитализъм. В държавните и общинските болници спуснете щатове. Направете в тях спешни звена, всяко с окомплектовани линейки.
57
0
 
15
 
! Отговори
X преди 4 години
Прав си професоре! По-добре да дойде края и да се вдигне народа,че няма кой да го лекува,тогава поне да им светне лампата на корумпираното правителство и система !
56
2
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
И този професор иска повече пари. Явното недоразумение в здравеопазването е в думите му "Трябва да се запази монопола на Касата, но и да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни". Те, фондовете само по себе си не вършат никаква работа, а трябва да има хора и лекари, които да внасят пари в тях. Какъвто ни е министър председателя, наричан премиер, такива са ни и професорите по медицина.
55
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От здравеопазване имат нужда само хора които не могат да си опазят здравето поради разни причини. Или такива за които умират и краят им е близо но искат още да страдат на тази земя и да отлагат неизбежното.
54
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
умира от 30 години когато сдс взе властта на улицата всичките тези хора които семотаят сега по разни организации фондации здр каса пациенски и др са допринеслиза упадъка и то не бяха стачки то не беше сваляне на директори защото билиеди какви са и сега се спотаиват кои измисли личен лекар кои измисли направлениякои измисли кл пътеки сега кои измисли фалшиви диагнози и ненужни операции
53
3
 
26
 
! Отговори
Idealist преди 4 години
В България има 360 болници, от тях 20-30 могат да се нарекат такива. Другите са медицински работилници, за постяване на разни неща. За три месеца могат да бъдат затворени, обединени и преструктурирани. Няма сила, която да го направи. В болниците около 30 % от лекарските работни места са заети само формално. Медицинските сестри са с 50 % по- малко от минималния полагащ се брой. Всики са преуморени. Парите отиват в собствениците на разни гропировки и в политические здравни брокери от управлява...
52
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете държавното финансиране на частните болници!
51
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазването не умира, а го убиха.
50
3
 
4
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
за риформити и риформаторити няма нищо свято. те не пожалиха нищо и ритуално усмъртиха и изгориха и здравеопазването пред тотема на "пазарната икономика". за която се знае, че няма "честно", а само пари прим. заблудата, че здравеопазването е безплатно е здраво вкоренена в главите на хората. и за това няма кой да следи кой и за какво харчи парите на касата. сбъркана е работата из основи...