Проф.Костов: Здравеопазването ни умира, краят е близо

Случващото се с медицинските ни сестри е демагогия
Обновена: 5 окт 2019 13:16 | 5 окт 2019 13:10,
81
Проф.Костов: Здравеопазването ни умира, краят е близо
Снимка: Pixabay

Опряхме до момент, в който всички трябва да се обединят за една промяна в системата на здравеопазването, защото крахът е близо. Това коментира по bTV националният консултант по пулмология проф. Коста Костов.

Още по темата

Нинова скочи на кабинета: Колко пари са отпуснати за медсестрите?

По думите му случващото се в момента с медицинските ни сестри е демагогия. Той е на мнение, че заслужават уважение, защото трудът им е тежък, а никога досега не са били оценени по достойнство.

„Има едно прехвърляне на отговорност, даване на едни средства, които потъват в болниците без абсолютно никаква сигурност, че те ще постъпят при медицинските сестри. Не е ясно дали най-ощетените ще получат това, което очакват”, на мнение е проф. Костов.

„Лично аз не виждам воля и усилия за справяне с проблемите. Не виждам дори визия на сменящите се министри, която да даде на нашето съсловие път към излизане от тази криза. Смятам, че се тупа топката. Бързите смени на министри устройват системата”, смята проф. Коста Костов.

„Повечето от тези, които виждам на този пост, познават много добре проблемите ни, но никога не проявиха смелост да ги заявят”, допълни той, давайки пример с Илко Семерджиев, който по думите му познава системата в дълбочина.

„Не смята, че сегашният министър Кирил Ананиев е убедителен в това, което прави. Не виждам заявяване на бъдеща стратегическа обосновка на промените, които той трябва и изисква да се направят в системата”, каза още проф. Костов.

Той е на мнение, че цялото съсловие е жертва на негативно отношение от страна на обществото, което е настройвано да мисли по този начин.

Проф. Коста Костов заяви, че ще се противопостави на опитите да се имитира промяна с въвеждането на застрахователни фондове.

„Монополът на Касата трябва да се запази, но заедно с това трябва да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни”, смята той.

По думите му е време в парламента да се създаде специална комисия, извън здравната, която да се заеме с проблемите на българското здравеопазване, и която да включва професионалисти, пациентски организации, представители на партиите и на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е с какви пари лекуват излежаващите се по болниците здрави индиянци!Пред лекарските кабинети и бързи помощи също постоянно е задръстено от стада индиянци!Ами спрете ги бе!Никога през живота си нищо не са плащали!Защо се правите на ударени че не виждате единия от проблемите!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма крах, продължаваме напред. Още може.
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1983г насам,откакто съм почнал да работя ми удържат здравни осигуровки,един ден не съм лежал в болница и 3-4 пъти да са вземал болнични!..Досега са ми взели няколкодесетки хиляди лева!Къде са парите питам аз!Къде са ми парите бееи
26
2
 
26
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Странно, над 4 млрд на година и не стига... и умираме, а преди 10 години, как не умряхме с 1 мрд за здравето. Разбирам всичко, но инфлацията за 10 години не е 350%.
25
0
 
12
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 4 години
Може и по-близо !И още по-близо да е краят !И още може ...Още ...
24
0
 
15
 
! Отговори
ист преди 4 години
Работната заплата трябва да се заработи. Производството произвежда заплатите, които се преразпределят чрез държавния бюджет. Освен медицински сестри има и образование, армия, полиция, администрация, пенсионери, инвалиди, социални помощи , наука, култура, спорт и....Икономиката ни не може да произвежда печалба за високи заплати. За сега и следващите 10 години толкова. Протестираме против себе си че сме изостанали. А защо сме изостанали четете близката история. Много от вас са съвременници.
23
1
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
"България умира !" -- Р.Инджова 1995г.Сега ли се сетиха ?!След четвърт век ?
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащам като поп години, не съм ходил на лекър, тази зима ще намаля разходите за отопление, за да мога да платя такасата за обучение на дъщеря ми, ядем леща, картофи и доматено пюре от софийската ни градинка, ракът може да ме убие, а може и аз да убия него. Няма да живея хиляда години, но и 50 са ми достатъчни за да видя какви оядени надрусани шкембета са нашите докторски светила, свързани с най-големите измамници. Бъдете здрави
21
0
 
15
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До ДедоНе са само частните.Има маса болници в които няма апаратура и специалисти но продължават да съществуват защото когато ги сложат на тезгяха и всички скачат-ама как така ще я закриват.Ами ей така по добре и тук да са 100болници но със съвременна апаратура отколкото 400 с обслужващ персонал-фелдшери.Още са много хората които не го разбипат това
20
0
 
24
 
! Отговори
Nona преди 4 години
То да беше само здравеопазването......
19
1
 
32
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Няколко факти: в 16 млн. Холандия има около 120 болници.В (няма и толкова) 7 млн. клета майка България - над 400!!!За какво иде реч,питам аз?!Сульовци и пульовци отвориха частни и смучат като пиявици и комари!
18
0
 
24
 
! Отговори
Ррр преди 4 години
Но затова пък имаме магистрали и молове.....и Винету
17
0
 
22
 
! Отговори
шматка преди 4 години
...за сестрите.Болниците са се превърнали в частни компании на по горните "медици"ПримерОперация доплатена 2700лвОп сестра-30лвОп санитарка-20лвПознайте къде са отишли останалите пари.Защо не направите разследване на въпросните "медици" как и откъде имат доходи да поддържат толкова висок стандарт на живот.Нека си говорим истините
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да умира здравеопазването, след като лекарите и медицинските сестри само искат заплати. Трябва и да работят, а не да хленчат на Борисов, че нямало пари. Той човека им дава от своите собствени спестявания, а те са неблагодарни. Дори и племенника на министъра на здравеопазването, известен като Владислав Горанов, им дава собствени пари, а те отново са недоволни и протестират.
15
0
 
18
 
! Отговори
извод преди 4 години
Има нелечими болести и здравеопазването има една от тях.
14
0
 
37
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Професоре добре говориш но и ти не казваш кой е главния виновник.Кажи си бе човек.Във всяка болница има малка групичка от професори и доценти които обират каймака и оставят трохите на другите.Точат по престъпен начин ЗК с изписване на ненужни процедури и пътеки и прибират парите.Тези хора вземат по над 15000лв месечно и отделно работят в по още 2-3 частни болници на хонорар.Как успяват да съвместят тези дейности ти професоре знаеш много добре.Увеличават се парите по кл.пътеки а отново няма се
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛекарАко си лекар, по-добре да се занимаваш с нещо друго. Може би гробокопач или пазач на гробищата. Нямаш място да "лекуваш" населението.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари има но се краде в индустриални размери.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт е че лекарското съсловие никак не е привърженик на реформи!За толкова години,защо не беше решен цялостно въпроса със здравеопазването?След като цял народ знае доколко може да са подкупни и корумпирани,учудва ли ви че няма един доктор на протестите на сестрите?Който си е опекъл баницата - не му е до чужди кахъри..
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаш ли пари - оставят те да умреш.

Спонсорирани публикации