Проф.Костов: Здравеопазването ни умира, краят е близо

Случващото се с медицинските ни сестри е демагогия
Обновена: 5 окт 2019 13:16 | 5 окт 2019 13:10,
81
Проф.Костов: Здравеопазването ни умира, краят е близо
Снимка: Pixabay

Опряхме до момент, в който всички трябва да се обединят за една промяна в системата на здравеопазването, защото крахът е близо. Това коментира по bTV националният консултант по пулмология проф. Коста Костов.

Още по темата

Нинова скочи на кабинета: Колко пари са отпуснати за медсестрите?

По думите му случващото се в момента с медицинските ни сестри е демагогия. Той е на мнение, че заслужават уважение, защото трудът им е тежък, а никога досега не са били оценени по достойнство.

„Има едно прехвърляне на отговорност, даване на едни средства, които потъват в болниците без абсолютно никаква сигурност, че те ще постъпят при медицинските сестри. Не е ясно дали най-ощетените ще получат това, което очакват”, на мнение е проф. Костов.

„Лично аз не виждам воля и усилия за справяне с проблемите. Не виждам дори визия на сменящите се министри, която да даде на нашето съсловие път към излизане от тази криза. Смятам, че се тупа топката. Бързите смени на министри устройват системата”, смята проф. Коста Костов.

„Повечето от тези, които виждам на този пост, познават много добре проблемите ни, но никога не проявиха смелост да ги заявят”, допълни той, давайки пример с Илко Семерджиев, който по думите му познава системата в дълбочина.

„Не смята, че сегашният министър Кирил Ананиев е убедителен в това, което прави. Не виждам заявяване на бъдеща стратегическа обосновка на промените, които той трябва и изисква да се направят в системата”, каза още проф. Костов.

Той е на мнение, че цялото съсловие е жертва на негативно отношение от страна на обществото, което е настройвано да мисли по този начин.

Проф. Коста Костов заяви, че ще се противопостави на опитите да се имитира промяна с въвеждането на застрахователни фондове.

„Монополът на Касата трябва да се запази, но заедно с това трябва да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни”, смята той.

По думите му е време в парламента да се създаде специална комисия, извън здравната, която да се заеме с проблемите на българското здравеопазване, и която да включва професионалисти, пациентски организации, представители на партиите и на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички искат промяна, прави ли се нещо са на протест! Екстра е да си с двете лапи у меда...
48
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ша го търсите бай Тошо
47
1
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Една държава ще познаеш колко е добре по здравеопазването и образованието й.. Та, практически България умира. Вече почти 30 години умира в страшни мъки, ама на кого му пука..
46
2
 
36
 
! Отговори
мила моя... майнольо преди 4 години
В чстните болници лукс, а в държавните - мизерия. Иначе МИЛИАРДИ се изливат там и потъват по джобовете на няколко човека. Народа си заслужава тази съдба, защото си мълчи! Щом мълчи, значи е добре.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай, дай, още малко, още ... и вижда му се вече края.
44
2
 
34
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"Здравеопазването ни умира..."Шегувате се! То умря преди известно време!Сега се довършват остатъците!Всеки сектор до който се докоснаха му.три.те, беше съсипан, умря и се разпродаде за скрап. Сега е разпродажбата за скрап на здравеопазване, образование и социални и пенсионни услуги! Следва разпродажбата на хората - кой за роб, кой за органи, кой за опитно зайче...
43
4
 
18
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
Ема, нямаше банани, тоблерони, дъвки, дънки, порно...
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А стоматолозите? Те лекуват безплатно? Нацията ни остана без зъби!!
41
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 г. при социализма у нас беше изградена система на здравеопазване, за която днес можем само да мечтаем!
40
1
 
23
 
! Отговори
обръщач преди 4 години
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРОФЕСОРИ УМИРАТ, КРАЯТ ИМ Е БЛИЗО................................Пръкват се сороските "професори" и чалга "професорите". Според тях цАфтим и върДжИм.
39
1
 
29
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Как да стане работата със заплатите и пенсии, като сме страна с жалките 57млрд. долара БВП? Като прибавим колко млрд. се крадат всяка година. Като прибавим, че нямаме производство, нямаме икономика, нямаме инвестиции. Два милиона трудоспособни българи са в чужбина. Демографската катастрофа - раждат се под 50 000 деца, от които половината от ромски произход. Няма как да стане номера просто. ;)
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите не могат да лекуват, а дори и да можеха, дали трябва да лекуват болните и то за пари? Исус Христос да не е лекувал за пари. И е могъл да лекува само с дума, със слово, "но кажи дума, и слугата ми ще оздравее."..."10. Пратените, като се върнаха в къщата, намериха болния слуга оздравял.". И от хилядите болни е излекувал само двама или трима, защо не е излекувал всички? Защото не трябва, лекарите какво си мислят, че трябва всеки да лекува, добре че не могат, но поне да не вредят.
37
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазването, И НЕ САМО, не беше ли съсипано със здравните реформи на СДС 1997-2001 ? Именно те приложиха здравеопазване по западен модел, наложен по нареждане на МВФ....
36
1
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
За к'во плащаме здравното си осигуряване, като оня ден отивам в поликлиниката в квартала за да ми даде личния лекар направление за коронка на зъб и тя( личния лекар) ми казва, че съм имал само право на една пломба за година безплатно.Коронка на зъб не се покрива щото била 200 лева, разбиРИШ ли.Нищо че съм плащал здравно осигуряване вече 20 години по 15- 20 лева на месец през годините и не съм използвал услугите на здравна каса до момента.Кого да разстрелям?Няма такава държава наистина, Дълъг!
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стане като на Запад. Богатите ще ходят в частни клиники, за което си плащат допълнително, а останалите ще разчитат на здравната томбола и повече късмет.В Англия здравеопазването често се нарича "Британската рулетка", защото никой не разбира как пациента е умрял. Всеки е спазил протокола и всеки има правото да "умре по правилата". Не винаги причината е носър усмивката на персонала. Просто системата е толкова независима, че всичко се свежда до "to be or not be paracetamoled".
34
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 29Няма да ги спрат защото именно чрез тях точат ЗК.Нужни са им
33
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашните лекарите са търговци които печелят от нещастието на хората. Те дори не могат и да лекуват, знаят само как при какви симптоми да дават лекарства които да отстраняват симптомите, което в дългосрочен план води до много по-тежки последствия за пациента, но "лекарят" прибира парите. Единствените които помагат това са хирурзите които могат да наместят човек пострадал след инцидент.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как е в Нидерландия, а как е в Нидерландия? Има ли колеги форумци от Нидерландия да докладват как е в Нидерландия?
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинският лекар не взима пари за лечение. Петър Димков никога не е взимал пари за лечение, при все това винаги е имал пари. Има кой да осигурява такива които могат да лекуват.
30
0
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Това да не ти е Канада бе. Да ти връщат неизразходваните средства. Ало....! Я се концентрирай.

Спонсорирани публикации