Анатолий Макаров: Ловът на руски дипломати трябва да приключи

Руският посланик подозира, че "американските ни приятели" не искат "Турски поток"
2 фев 2020 20:30, Нели Христова
340
Анатолий Макаров: Ловът на руски дипломати трябва да приключи
Снимка: БГНЕС

Много бих искал „ловът на руски дипломати” да приключи. Вярвам, че газопроводът “Турски поток” ще бъде построен и ще премине през България. Имам уверението за това от министър Теменужка Петкова. Това устройва Москва, заяви руският посланик у нас Негово Превъзходителство Анатолий Макаров в интервю за bTV.

Руският посланик раздели руско-българските отношения преди и след 21 октомври 2019 г. Според него се случват неща, които не са логични. Посланикът заяви, че има сили, които не са заинтересовани от продължаването на „Турски поток“ през България като „Балкански“.

Посланик Макаров припомни, че преди 21 октомври 2019 г. между България и Русия са проведени редица срещи на високо равнище - руският премиер Дмитрий Медведев посети България през март и разговаря с премиера Бойко Борисов, след това в началото на лятото президентът Румен Радев беше в Санкт Петербург и се видя с Владимир Путин, след това премиерът Борисов беше на Черноморския форум, през есента имаше срещи на Екатерина Захариева със Сергей Лавров и министър Денис Мантуров посети София. След това открихме 11-километровия тръбопровод, свързващ българската и турската газопреносна системи. Това се случи на 21 октомври.

Посланик Макаров заяви, че малко след това е настъпил обратът. Той е бил извикан в българското външно министерство, където са му съобщили за изгонването на руски дипломат, обвинен в шпионаж. Две седмици след откриването на „Турски поток“ в Истанбул, която се състоя на 8 януари, отново бях извикан в МВнР, за да ми съобщят за изгонването на двама руски дипломати. "Това обаче беше направено по недопустим начин първо чрез публичното пространство – чрез медиите", подчерта Макаров.

Той смята, че причината за тези проблеми в руско-българските отношения е проектът „Турски поток“ и неговото продължения през българска територия – „Балкански поток“.

„Какво се случи? Защо така станаха нещата? Няма такъв прецедент в българо-руските отношения. На някого не му харесва това и не иска на територията на България да се случи Балкански поток“ и това се случва след 21 октомври. Предизвиква чувства на раздразнение и огорчение. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това“, каза руският дипломат.

„Вярвам, че газопроводът ще бъде построен. Чухме по радиото изказването на американския заместник държавен секретар Дейвид Хейл, че „Турски поток“ е едно и също нещо с „Балкански поток“ и по тази причина не трябва да се случи през територията на България“, припомни посланик Макаров.

Според него, обаче, „Турски поток“ и „Балкански поток“ са две различни неща и това се потвърждава от българския премиер Бойко Борисов. „Вярвам, че премиерът е прав и аз му вярвам. Не трябва да се създава напрежение в двустранните отношения. Това не е правилно. Руският газ по „Турски поток“ ще бъде по-евтин за България, защото не трябва да се плащат таксите за транзит през Румъния“, подчерта руският посланик.

„Вашите американски съюзници не искат да го има този газопровод, не искат да има „Балкански поток“. Попитах Теменужка Петкова, ще го има ли „Балкански поток“ през България и тя ми отговори да, същото смята и премиерът Борисов. Това устройва Москва“, каза посланик Макаров и подчерта, че между двете страни ще има и други енергийни проекти в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До161 166ето продължаваш да ми доказваш че не те бива. Въобще не ме интересува какво си искал да кажеш защото просто не ме впечатляваш. Ако беше умен щеше да го разбереш а не да ми се обясняваш. Аз казах каквото имах да кажа. С това контактът ми с теб приключи.
138
2
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Това, че поне 90% от "коментарите" ПОД СТАТИЯТА са от руски *** е покозателно за СИТУАЦИЯТА !
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 163Не дрънкай глупости. Тази част от българската история няма нужда да се опорочава и изкривява.На Царя Освободител и руските хора, от края на деветнайсети век ще бъда винаги изключително благодарна и това няма да се промени.Нищо друго не ме интересува.Това дали е имало политически игри не е толкова важно. Важното е че накрая се намери някой да отърве задниците ни от турския хомот.Защото на никой от любимците ти и през ум не му е минавало. Тук хейтът е абсолютно неуместен
136
6
 
4
 
! Отговори
До163 преди 4 години
А интересно Израел като обявиха 9 май за свой официален празник, това позор ли е, че признаха кой ги е спасил, а каквито и глупости да пишете без 3 март, няма нито съединение нито независимост и тя от Русия платена а 3 март е Русия:)
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВаняДобре, Ваня, обаче политиката не се прави от народа, а от политиците му. Това че в Москва не коментират България не значи че някой не се интересува от нея. Обикновено нездравият интерес не става публично достояние. Хайде да не си изнасяме сега лекции по шпионство. За това всяка държава си има шпионска централа и школи за обучение на шпиони.
134
2
 
7
 
! Отговори
Тоз наглец преди 4 години
Пак се е налокал с БоярщникНещо ни нарежда какво да правим?!Да не е следващият наритан в посока Пиздец на АмурскЪ?!
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До187Че Граф Игнатиев е зловеща фигура в пред и следосвобожденска България е известно на всички, а че улици носят името му е същия позор, както паметника на съветския окупатор Същото се отнася и за Аксаков - абсолютен българофоб.
132
1
 
2
 
! Отговори
До156 преди 4 години
То е ясно, че пак те да ти такова ли гащите *** пак добре, че после са ти ги и забурсали, че пак без земи щеше да останеш, малко като работата на поляците, искали Чехословакия ама за малко да загубят земите си и накрая минали пак руснаците да изгонят фашистите, че ония сами не могли ха, ха:)
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 142 146Що за глупости са това? Дори когато мразиш и искаш да изглеждаш остроумен трябва да се напънеш малко. Защото добрият хейт не се прави от ***. За всяко нещо се иска талант. При теб това го няма. Само порой от глупащини. Ама че досада.
130
3
 
2
 
! Отговори
Подлизурко преди 4 години
Тихо влизам в секцията за коментари за да напиша колко обичам майка Русия. Каквото и да кажа за България, няма да ми скочат така, както ако напиша нещо срещу майка Русия. Тъй че пиша хубави неща. Слава.
129
2
 
2
 
! Отговори
До148 преди 4 години
Има то тук разбирачите и граф Игнатов го имат за шпионин, нищо, че името му носят улици и т. н. :))
128
5
 
3
 
! Отговори
нямаш лъсмет преди 4 години
До Анонимен 143Ами ,че след 1989-та сме под американско влияние ,което през последните 10-ина година премина да сме със статут на американска колония
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 139Архивите ,не ги връщат и недават на никой българин да ги чете,защото ще лъсне грозната истина за съветската ку рвенска политика през1938-1941г.,когато таварищ Сталин и неговите слуги ни убеждават ,че трябва да сме съюзници на Германия и да стоим далеч от империалистическа Великобритания!,,Влезте в Тристранният пакт,съюз в който и ние ще влезем",пишат в депешите ,Сталин и другарите от Маскве до нашите дипломати и лично до Царя!
126
2
 
2
 
! Отговори
До151 преди 4 години
Нито България може да си позволи да го спре :))
125
2
 
2
 
! Отговори
амииии преди 4 години
До Анонимен 149 Aми че САЩ шпионират Германия и Израел , и какво от това В света на политиката и парите така стоят нещата
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90Е това вече наистина са глупости. Не желая никой да ме превзема - нито външно, нито вътрешно. Няма значение за кого става въпрос - американци ли, руснаци ли, разни други ли.
123
0
 
1
 
! Отговори
До149 преди 4 години
А Македония без да ги. Шпионира америнаците, виж как учат вече албанския:)
122
5
 
2
 
! Отговори
До142 преди 4 години
За Русия едва ли виж обаче на запад с мигри те и халифата като нищо западните мъже ще забременеят, те вече обявиха 3 пол, бракове сключват, няма да се учудя и осеменители си внесоха :)))
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия не шпионирала България Ние много се обичаме ,само дето се чудя защо руснаците шпионират сърбите и черногорците които са уж ,,ду *** и ***" с тях,че даже и организира преврат в Черна Гора!А,правете си сметка ,какво правят руснаците заедно с техните русофили в България!
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо имат руските шпиони с Освобождението на България от турско робство !?

Спонсорирани публикации