Анатолий Макаров: Ловът на руски дипломати трябва да приключи

Руският посланик подозира, че "американските ни приятели" не искат "Турски поток"
2 фев 2020 20:30, Нели Христова
340
Анатолий Макаров: Ловът на руски дипломати трябва да приключи
Снимка: БГНЕС

Много бих искал „ловът на руски дипломати” да приключи. Вярвам, че газопроводът “Турски поток” ще бъде построен и ще премине през България. Имам уверението за това от министър Теменужка Петкова. Това устройва Москва, заяви руският посланик у нас Негово Превъзходителство Анатолий Макаров в интервю за bTV.

Руският посланик раздели руско-българските отношения преди и след 21 октомври 2019 г. Според него се случват неща, които не са логични. Посланикът заяви, че има сили, които не са заинтересовани от продължаването на „Турски поток“ през България като „Балкански“.

Посланик Макаров припомни, че преди 21 октомври 2019 г. между България и Русия са проведени редица срещи на високо равнище - руският премиер Дмитрий Медведев посети България през март и разговаря с премиера Бойко Борисов, след това в началото на лятото президентът Румен Радев беше в Санкт Петербург и се видя с Владимир Путин, след това премиерът Борисов беше на Черноморския форум, през есента имаше срещи на Екатерина Захариева със Сергей Лавров и министър Денис Мантуров посети София. След това открихме 11-километровия тръбопровод, свързващ българската и турската газопреносна системи. Това се случи на 21 октомври.

Посланик Макаров заяви, че малко след това е настъпил обратът. Той е бил извикан в българското външно министерство, където са му съобщили за изгонването на руски дипломат, обвинен в шпионаж. Две седмици след откриването на „Турски поток“ в Истанбул, която се състоя на 8 януари, отново бях извикан в МВнР, за да ми съобщят за изгонването на двама руски дипломати. "Това обаче беше направено по недопустим начин първо чрез публичното пространство – чрез медиите", подчерта Макаров.

Той смята, че причината за тези проблеми в руско-българските отношения е проектът „Турски поток“ и неговото продължения през българска територия – „Балкански поток“.

„Какво се случи? Защо така станаха нещата? Няма такъв прецедент в българо-руските отношения. На някого не му харесва това и не иска на територията на България да се случи Балкански поток“ и това се случва след 21 октомври. Предизвиква чувства на раздразнение и огорчение. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това“, каза руският дипломат.

„Вярвам, че газопроводът ще бъде построен. Чухме по радиото изказването на американския заместник държавен секретар Дейвид Хейл, че „Турски поток“ е едно и също нещо с „Балкански поток“ и по тази причина не трябва да се случи през територията на България“, припомни посланик Макаров.

Според него, обаче, „Турски поток“ и „Балкански поток“ са две различни неща и това се потвърждава от българския премиер Бойко Борисов. „Вярвам, че премиерът е прав и аз му вярвам. Не трябва да се създава напрежение в двустранните отношения. Това не е правилно. Руският газ по „Турски поток“ ще бъде по-евтин за България, защото не трябва да се плащат таксите за транзит през Румъния“, подчерта руският посланик.

„Вашите американски съюзници не искат да го има този газопровод, не искат да има „Балкански поток“. Попитах Теменужка Петкова, ще го има ли „Балкански поток“ през България и тя ми отговори да, същото смята и премиерът Борисов. Това устройва Москва“, каза посланик Макаров и подчерта, че между двете страни ще има и други енергийни проекти в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АлкашСтига бе... :)) Кво ти шпионират? Че в Перник няма вода или от къде минава магистралата? Тей като почнете да се вживявате. България не е фактор...
158
2
 
3
 
! Отговори
ЕВРИПИД МАУРИДИС преди 4 години
ФРАНЦИЯ ЩЕ РЕШИ ЖИВОТА НА ТОВА НЕДОНОСЧЕ Е.С.ГЕРМАНИЯ Е САМО МУЛЕТО И СЛУГАТА В ТАЗИ ВРЪЗКА...АКО ФРАНЦИЯ СЕ ПРЕОБЪРНЕ ОТ НЕПРЕСТАННИ ВЪЛНЕНИЯ --- ЕС ЗАМИНАВА НА КИНО ..ТУКА ВЪПРОСА Е ДАЛИ ФРАНЦИЯ ЩЕ РИСКУВА !ГЪРЦИЯ КАЗВА : ФАКК ДЪ ЕЙ Ю !
157
3
 
3
 
! Отговори
Алкаш преди 4 години
Разбира се че ще приключи и то не по ваше нареждане.Просто спрете да шпионирате и да се месите във нашия живот и всичко ще приключи и ще градим отношения основани на равнопоставеност и взаимно уважение
156
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 години
Лека нощ и най вече на колегата 183,съжалявам,че не успях да го впечатля:)))
155
0
 
0
 
! Отговори
До186 преди 4 години
И аз така мисля:))
154
0
 
0
 
! Отговори
Кибик преди 4 години
Другари, аз викам да си лягаме а, какво ще кажете? Много късно стана и ми се спи, беше тежък и дълъг ден.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая вечер добре... Няма още пратени ракети към САЩ и към РФ. :))
152
0
 
2
 
! Отговори
До183 преди 4 години
Прав си елементарен съм, в моя мироглед половете са само 2:)))
151
0
 
2
 
! Отговори
До181 преди 4 години
Много се радвам, че има реплика на моята дуплика:)), но нямам никакви сведения за раждаемост сред руските мъже и затова не знам как да го коментирам това, още по малко да те впечатля, явно наистина не ми стига акъла да вникна в идеята на тези 32 пола в САЩ например,то при толкова полове човек не знае може и някой освен женския да забременее:)))
150
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До173 176 Аз нямам претенциите да съм дама, още повече че срещу себе си нямам джентълмен. Но ти имаш претенцията че си умен,а това вече е прекалено. Разбери хейтването ти е кофти, прекалено е елементарно. Какъвто, вече се убедих си и самият ти.
149
4
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Кой ще чете българските медии ако най важното се крие??? Всички надежди на честните хора са да падне райха .Това е единствената възможност дебелото лили да не стане евромилионер без да е облякло работни дрехи . Всеки нормален човек в Европа иска да види това. А с кво ни занимават бг медии. Нали България трябва да е над всичко и над Брюксел а не тъпкана от него ;) ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ ДОЛУ ТИРАНА БРЮКСЕЛИИСКИ ЖАДЕН ЗА ВЛАСТ И ВЛИЯНИЕ ЗА ДА ГРАБИ НАРОДИТЕ В ПОЛЗА НА ДЕБЕЛИТЕ ЛИЛИТА
148
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До170 172 Да ти имам таланта.И истината. Това е твоята истина, не е моята, така че си я запази за себе си. Твоята не ме интересува. Най - вече за раждаемостта сред руските мъже.Както казах от не-умен човек не можеш да очакваш хейт на ниво. Винаги падаме на най - ниското възможно.Продължавай да се мъчиш и когато се научиш както трябва ми се обади. Или просто ме изхейтвай ама така че да ми хареса. Толкова е забавно, това много помага когато се налага да преценяваш хора отдалече.
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз руските дипломати ги хващам с капан за мишки.
146
2
 
0
 
! Отговори
До174 преди 4 години
Той плевлята като беше флотилия щеше да прави та му дърпа ха пак публично ухото и приключи с 3,4 процента подкрепа накрая, та и вицето му я беше срам от него, ха, ха, ха:))
145
4
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Мани тва . Зяла Европа са друса а те с кво ни занимават. Люпен говорила за края на еврогейския. А е видно че след Макрон идват националистите и ще сложат край на райха .За нас това кога ще падне райха и кво ще стане след това е по важно от тия глупости. Защо медиите не ни информират за падането на четвъртия райх ??? НАЛИ ТОВА ПРЯКО НИ ЗАСЯГА???
144
0
 
1
 
! Отговори
До173 преди 4 години
Нито едното, нито другото, просто използвам истината, за да защитя тезите си и се забавлявам :))
143
0
 
0
 
! Отговори
До170 преди 4 години
А и не съм искал да те впечатлява, най малкото, защото едва ли си дама, но искрено се извинявам, че съм те разочаровам ха, ха, ха:)
142
3
 
4
 
! Отговори
С една дума наглецът преди 4 години
Ни нарежда да оставим шпионоте му на мира?!Ако плевнята беше президент вместо онзи поплювко , тоз още утре щеше да пътува към Пизецкс на АмурМдаа
141
0
 
0
 
! Отговори
До170 преди 4 години
Ами прочети си казанато, за да се насладиш на думата бездарие и липса на остроумие, за мен пък репликите бяха удоволствие, защото не само таланта, а и истината са на моя страна, мерси за диалога, жалко, че прилключи:)))
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УнуфриЗатова пък си имаме теб - да ни разобличиш.

Спонсорирани публикации