Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи

Той ще провери каква е истината за българската изложба в музея
Обновена: 8 фев 2020 11:01 | 8 фев 2020 07:45, Нели Христова
133
Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов ще замине спешно за Париж на среща с президента на Лувъра, съобщи той за DarikNews.bg. Причина за посещението му е избухналият скандал с подготвяната трета поред изложба на българско изкуство в световния музей. Двамата вече са се чули по телефона.

 "Сега научавам за този скандал и ако професорът е притеснен, бих подкрепил него", категоричен беше Рашидов по повод думите на проф. Емануел Мутафов по БНТ. Директорът на Института за изследване на изкуствата изрази възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент "Ислямско изкуство" на Лувъра в началото на април. По думите на експерта духовниците ни могат да го възприемат като светотатство.

Още по темата

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.

"На мен ми омръзна непрекъснато да изпирам кирливите ризи на тоя и оня", отсече бившият министър на културата с намек към ръководството на министерството.

"Преди малко разговарях с шефа на Лувъра. Може би ще се наложи да замина спешно за Париж, защото искам да знам къде е истината", каза той. "Моите приятелски контакти аз не искам да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската култура и България днес е по-уважавана и значима благодарение на културата. Именно Рашидов по време на двата си мандата като министър на културата подписа договорите с Лувъра да покажем две изложби - първо Панагюрското съкровище, а след това и Преславското.

"Какво са се договаряли, аз искам да го разбера именно от самия президент на Лувъра, защото българите са много чувствителни на тази тема и разбира се, и аз на тяхно място бих бил чувствителен по една проста причина - аз знам, че ще бъде показано развитието на българската култура по време на Османското владичество през 15,16, 17 век", коментира той и призна, че е обезпокоен от избухналия скандал.

"Онова, което ме притеснява, е изразът: "Ами те диктуват играта". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз смятам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз страхотно се притеснявам да не сложим поредното петно върху прекрасните взаимоотношения със световния музей, защото това би било против българската държава. Затова ще разбера истината и след това ще коментирам", добави Вежди Рашидов.

"И още някои неща разбрах, но нека да се върна, за да говорим тогава. За безхаберието и безотговорността трябва да се носи отговорност", категоричен беше бившият министър.

Френската страна изложи своята позиция пред bTV. Изложбата все още не фигурира дори в сайта на Лувъра. Oт музея уточниха, че заглавието за момента е работно и може да има промяна.

"Това не е лесен период, с който се захващаме, но мисля, че въпреки трудностите, са се създавали много интересни неща", казва Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра.

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските експерти разбират, че идеята на изложбата е да покаже взаимодействията между ислямското и християнското изкуство.

"Те се наблюдават на чисто декоративно ниво, много са ограничени, трудно доказуеми и ако ги имате, са от началото на XIX век", смята доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуства към БАН.

Това, което предизвиква недоволство, е фактът, че сред изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вежди Рашидов е повлиян от КТБ.
46
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСКОТО ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО Е ПОВЛИЯНО ОТ ИСЛЯМА. СПРАВКА ЦЪРКВАТА ВАСИЛИЙ БЛАЖЕНИ НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД.
45
11
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Време е комунистическата демагогия и русофилистическата зараза на бъде изгонена от БАН.
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЪЛГАРСКОТО ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО И ПОВЛИЯНО ОТ ИСЛЯМА В ДЕКОРАТИВНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ СПОРЕД ДОЦЕНТ ЕМАНУИЛ МУТАФОВ ОТ БАН. СПОРЕД БОИЛ БАНОВ НЕ Е ТАКА.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спешно в Лувъра за да удари пет водки в Париж.
42
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българското изкуство е повлияно от исляма.
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ОТНОВО ИЗЛАГАЦИЯ НА БАН
40
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Василев

И каква вина има Боил Банов че банаджийската калинка Мутафов е некадърник и неграмотник?
39
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комунисти и турци срещу Боил Банов.
38
7
 
24
 
! Отговори
Василев преди 9 месеца
И каква вина има Вежди Рашидов, че герберската калинка Боил Банов е некадърник и не си е свършил работата, допуснал е българско изкуство и култура, да се вкарва като част от ислямското изкуство,история и култура???????
Когато има некадърност, надменност,герберски закърнял плосък мозък, тогава причината винаги се търси в Светтовната конспирация!
Искали да ни вземата въздуха, водата,историята пък сега и културата!!!???
Добър ден селяни прости!!!
Прав е Вежди Рашидов!!!
Агент Барни Уйгърлоу!ЦРУ!!!
37
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
ГОСПОДИН МИНИСТЪР БАНОВ, ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ ЧЕ НАТРИХТЕ НОСА НА ЧЕРВЕНИТЕ ИЛИТЕРАТИ.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво общо имат иконите с ислямът?Ама така е като назначават за министри птости чалгари.Лувъра не е Биад
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вежди не се връзвай на глупостите на банаджиите, ще плачеш както когато те резнаха от КТБ.
34
4
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Разбирам, българското християнско изкуство е използвано за мръсотии от един турчин и един комунист.
33
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БРАВО НА БОИЛ БАНОВ!
32
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Емануил Мутафов не е професор и говори глупости.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вежди Рашидов да намали пиенето и няма да вижда проблеми навсякъде.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КТБ ВЪШКАРЯ МНОГО МУ ЗНАЕ ПИЯНСКАТА УСТА
29
10
 
10
 
! Отговори
Мултак преди 9 месеца
Мултак номер 1 на републиката, награден от Мултигруп, сега пак се изказа. Или изаака. Пай е намерил повод за екскурзийка с държавни пари в Париж.
28
1
 
11
 
! Отговори
Гогол преди 9 месеца
До пияната мастика, ако не можеш да разбереш, с многото си пари купи някой умник като веждата да ти разясни или нямаш чак толкова ?!?! .... Изи кредит .!.