Защо години наред България плащаше най-скъпия газ в Европа?

Енергийните експерти Еленко Божков и Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 мар 2020 11:18 | 4 мар 2020 11:03, Анисия Иванова
246

След дълги и трудни преговори между "Булгаргаз" и "Газпром" цената на руския газ за България падна с рекордните над 40%. Това стана ясно навръх 3 март на извънреден брифинг в Министерския съвет. Как ще се отрази поевтиняването и ще бъде ли усетено от крайния потребител?

"Ако говорим за потребителите на топлинна енергия - те ще усетят намалението след решението на КЕВР. А те могат да вземат такова решение, след като получат предложение от "Булгаргаз", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според друг енергиен експерт - Мартин Владимиров, все още не се знае как клиентите ще бъдат компенсирани, но по-важното е, че намалението е много добра стъпка напред.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена. Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината. Ние сме последната държава, която се възползва от споразумението между ЕС и "Газпром" за предоговаряне на дългосрочно споразумение и не търсим компенсация за последните 10 години, в които сме плащали 20-30% повече", каза Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Еленко Божков посочи, че през 2017 г е имало формално съгласие за започване на преговори от "Газпром" по тази процедура.

"България и Гърция бяхме последните държави, които не пипаха дългосрочните споразумения с "Газпром". Всички страни в Централна Европа започнаха да променят условията, така че поне част от цената да се определя от борси за търговия на природен газ, които са в Западна Европа", допълни Владимиров.

От страните членки на ЕС, които доставят руски тръбопроводен газ, само 16,5% работят с нефтен индекс, останалите 57% работят с хъбовия индекс или големите газови борси, разясни енергийният експерт Божков.

"От 2009 г. говорим, че трябва да се предоговорят условията по този договор и до 5 август 2019 г. никой не се е опитвал да направи това. През 2019 г. в България се осъзна, че условията на пазара са толкова по-изгодни от договора ни с "Газпром", че нещо дори ние трябва да направим и да се опълчим на Русия", каза още Мартин Владимиров.

Цените на пазара бяха два пъти по-ниски от тези, които България плащаше на "Газпром", обясни той.

По неговото мнение - спрямо средната цена в Западна Европа страната на ще плаща по 20% повече и след договарянето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да попитамрубладжийските мечти са жалки и глупави
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква точно е била цената?Защото Евростат казва друго:Най-ниска (2019г) е цената на газа за битови потребители в Унгария- ?0.03/квтч, а най-висока в Швеция- ?0.12.Средно за 28-те страни на ЕС- ?0.063, а в България- ?0.045.Цената за промишлеността съответно е доста по-ниска.
135
0
 
1
 
! Отговори
интересно преди 4 години
какво е родила" великата американска мисъл " ето какво "Caнĸциитe cpeщy Иpaн и Beнeцyeлa yвeличиxa изнoca нa пeтpoл oт Pycия зa CAЩ тpиĸpaтнo"
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ко речиЗначи, според ***, всички държави, които правят бизнес със САЩ са "васални" и принудени. Ама, тавариши, тва не ви е Раша. Никой няма нужда да бъде "принуждаван" да ходи на хубавото. Раша има нужда да принуждава, щото хем не е хубаво това дето произвежда, хем иска да го продава.
133
2
 
2
 
! Отговори
ко речи преди 4 години
До Анонимен 133 закъде да пътувам нямам такива намерения харесва ти ,не ти харсва , това е положението Вносът на американски втечнен газ за Европа е 2-3 процента от годишното потребление и това е въпреки цялото изнудване на страните да купуват скъп американски втечнен газ. Смятай , ако не изнудваха държавите , кой ще купува американски газ Дори Корея и Япония са принудена да плащат прескъпо , ама така е с васалните държави
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да попитамНе философтвай, а отговори на въпроса: какво ще стане ако Русия откаже да прибира отработеното ни ядрено гориво?
131
1
 
3
 
! Отговори
да попитам преди 4 години
До Анонимен 120 А защо Русия , ще ни откаже да ни прибира отработеното ядрено гориво Сега , ако ние въртим някакви номера , и даваме на фалиралата Уестингхаус да си прави далаверите с АЕЦ Белене и после като стане някаква беля , да викаме руснаците на помощ - това е друга тема Отвсякъде гонят американските строители на централи с камъни ,а само Борисович им дава договори
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хммммАйде пътувай. Дотук беше.
129
0
 
0
 
! Отговори
хмммм преди 4 години
До Анонимен 129 2-3 процента от годишното потребление , колко танкера са мислиш ???Ами 2-3 , най-много 3-4 Европа да потребява около 450 млрд кубически метра газ годишно , като извадиш собственото производство / макар и намаляващо / , остава някой друг милиард внос за САЩ .Ама танкерите го изчисляват в милиони тонове , пак ще трябва да смяташ
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 120АЕЦ Белене ще ни излезе златно, точно както договора за газа на Р.Овчаров. Просто ще минат още толкова години колкото с газа, за да го разберете, перди ухилени пак да сменяте темата, както сега го правите с газа. Това че сте неграмотни не означава че всички сме. Да не говорим, че тва са само икономическите ефекти, не говорим за другите. Имам един въпрос към теб: ако Руснаците откажат да прибират отработеното ни ядрено гориво и да го складират, какво ще прави България?
127
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОНе ве брато. Бойко прати Цецка за президент и така автоматично назначи анонимника Радев. Сега му гледа сеира, а па руснаците си бият главата у стената заради тоя *** и викат: "Бойко как само ни изигра".
126
2
 
0
 
! Отговори
амии преди 4 години
До Анонимен 125 не , той ми се отваряАма , като копирах линка , където пейстнах в коментарите , ми излезе това предупреждение . Представи си , моето учудване :))) . ама както казах с Правителствени Краварски сайтове , това е положението - един път се отварят , друг път - не , *** разбери
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хмммКакво стана с "2-3 та танкера"?
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по време на Р О-в и Станишев беше договорена цена за АЕЦ Белене от 6 млрд долара, а сега е вече 10 млрд. В следващите 20 години въглищните централи у нас ще бъдат затворени ------Р.Овч. И Станишев бяха преди 15 годи ни бе!Значи трябваше да вземем $6 млрд от руските идьоти 35 години по-рано, отколкото имаме нужда? Ти знаеш ли колко са 35 години?
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради съвецкото приятелство, що. СССР падна, направиха си олигарси, те направиха олигарси в България, приватизация, лапачка и от 30 години е така. Българските олигарси благодаряват на руските олигарси, финансират партии, платаме скъп газ, важна е българосъвецката дружба, подкрепяна от българските и руските олигарси. Това държави, мържави, договори, честност, местност е лабава работа. Да живей олигарха. Руски образец, рубладжии, виката мафия, а па мафията в България руско изобретение въййййййййй
122
1
 
0
 
! Отговори
хммм преди 4 години
До Анонимен 119 Вносът на американски газ в Европа се движи между 2-3 процента от потреблението Ама тук вече на доверие ще приемеш данните , защото не помня къде го бях чел , а сега не ми се рови освен ако имаш проблем с доверието към непознати и техните данни :))))
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До оффффНищо, като станеш грамотен (и с компютрите) ще можеш да четеш и "краварски" сайтове. Дотогава само руски без вируси.
120
2
 
4
 
! Отговори
Много ясно преди 4 години
Руснаците видяха , че сме на път да си набавяме газ и от други страни , и за да не изпаднат от пазара , свалиха цената!ТОВА Е КОНКУРЕНЦИЯТА В НАЙ-ЧИСТ ВИД!ЕВАЛЛА НА ГЕРБ!ДРУГИТЕ СА ДУПЕДАВЦИ!
119
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Демек, най-големите русолюбци сме и най-дълго ние баха. Чи как иначе! Нали прецедентът ни е назначен от Руското посольство.
118
1
 
0
 
! Отговори
офффф преди 4 години
офффф сега пък дава сайта " eia.gov", като проблемен за сигурността . Какво да се очаква от Горни Крааристан .Официален правителствен американски сайт , който носи риск за комповете , нещо антивирусните са се объркали , или може би защото ползвам китайска :))))ПС --EIA = US Energy Information Administration

Спонсорирани публикации