Защо години наред България плащаше най-скъпия газ в Европа?

Енергийните експерти Еленко Божков и Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 мар 2020 11:18 | 4 мар 2020 11:03, Анисия Иванова
246

След дълги и трудни преговори между "Булгаргаз" и "Газпром" цената на руския газ за България падна с рекордните над 40%. Това стана ясно навръх 3 март на извънреден брифинг в Министерския съвет. Как ще се отрази поевтиняването и ще бъде ли усетено от крайния потребител?

"Ако говорим за потребителите на топлинна енергия - те ще усетят намалението след решението на КЕВР. А те могат да вземат такова решение, след като получат предложение от "Булгаргаз", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според друг енергиен експерт - Мартин Владимиров, все още не се знае как клиентите ще бъдат компенсирани, но по-важното е, че намалението е много добра стъпка напред.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена. Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината. Ние сме последната държава, която се възползва от споразумението между ЕС и "Газпром" за предоговаряне на дългосрочно споразумение и не търсим компенсация за последните 10 години, в които сме плащали 20-30% повече", каза Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Еленко Божков посочи, че през 2017 г е имало формално съгласие за започване на преговори от "Газпром" по тази процедура.

"България и Гърция бяхме последните държави, които не пипаха дългосрочните споразумения с "Газпром". Всички страни в Централна Европа започнаха да променят условията, така че поне част от цената да се определя от борси за търговия на природен газ, които са в Западна Европа", допълни Владимиров.

От страните членки на ЕС, които доставят руски тръбопроводен газ, само 16,5% работят с нефтен индекс, останалите 57% работят с хъбовия индекс или големите газови борси, разясни енергийният експерт Божков.

"От 2009 г. говорим, че трябва да се предоговорят условията по този договор и до 5 август 2019 г. никой не се е опитвал да направи това. През 2019 г. в България се осъзна, че условията на пазара са толкова по-изгодни от договора ни с "Газпром", че нещо дори ние трябва да направим и да се опълчим на Русия", каза още Мартин Владимиров.

Цените на пазара бяха два пъти по-ниски от тези, които България плащаше на "Газпром", обясни той.

По неговото мнение - спрямо средната цена в Западна Европа страната на ще плаща по 20% повече и след договарянето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Льольо преди 4 години
Блаблабла,ъъъъъъ40%ъъъъъъъ23%аааааЪъъъъъ2-3%ъъъъ Радев ъъъъъъъааа аха окей
156
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До амиииииЗнам че всичко ти е абсолютен мрак. Само когат нещата които трябва да говориш са спуснати откъдето трябва, само тогава при *** цари пълна яснота.
155
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ами, руският "брат" ни клати още от т.н. Освобождение ! Такова клатене не сме преживявали през 500 -те години с чал.мите. Питаме се само защо търпим в народното събрание пак ча.лми !
154
0
 
1
 
! Отговори
хмммм преди 4 години
До Анонимен 155 Аз не знаех , че играем някаква игра , кой бил попитал пръв :))))Просто не мога да намеря смислен отговор на въпроса ти " защо русия ще спре да ни взима горивото от Белене . Идея нямам, защо русия би спряла да ни купува горивотоВсе едно да те питам , какво ще правим , ако утре американските ТЕЦ-ове дръпнат шалтера и откажат да ни продават ток / докъде сме се докарали / Или , какво ще прави Япония , ако САЩ и спре доставките на газ Тоест , въпросът ти е безсмислен
153
0
 
1
 
! Отговори
амиииии преди 4 години
До Анонимен 146 не те разбирам , какво искаш да кажеш За какви цени си нямам идея ?А останалото за връзката между русия , СИВ и писането на коментари - тук също абсолютен мрак
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев да се самосезира и да почва: виновните всеки ги знае. Това са Бакърджиев, Софиянски, Р.ОВЧ. Сергей Сатанишев, деди Симо Ментата,Орещарски,Бибитко и непосредствените изпълнители-шефовете на БЕХ.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До амиииСамо дето аз питах пръв :) което означава, че си мишка и те е страх да отговориш с това което знаеш, за да не се окаже че си си вкарал автогол. Цър-цър-цър ...
150
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хммм ... с цените се качват над цените на газ, който е докаран с кораби и технологично по-сложен за докарване в състоянието което е. Смятай за какво извиване на ръце става дума от страна на рашките, за да предлагат газ по-скъп от такъв! Да не говорим, за систематичните рискове ако си 100% зависим от една друга държава. Затова Полша върви към изграждане на мощности за 100% независимост от руския газ - за да не мисли за ситематичния риск. Той дори не може да се оцени колко ще струва.
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хммм"Това не прави Европа ОСНОВЕН ПОТРЕБИТЕЛ на АВГ"Абе, имам чувството че си имам работа с хора които буквално не могат да четат. Ако ми цитираш КЪДЕ съм казвал, че Европа е основен потребител на АВГ, те признавам. Тъй като не можеш просто ще ти го пиша като поредния опит да подмениш едно твърдение с друго. Американския газ играе ролята на балансьор на пазара, това е. Колко и какъв е е важно само дотам. Той въвежда пазарни принципи в търговията с газ. Ако руснаците се олеят ....
148
0
 
0
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До Анонимен 147 Ами предполагам , този когото питам , няма необходимите знания , инфо да ми отговори Или просто си се заяжда и се прави на интересен , и си драска , колкото да намира работа на клавиатурата :))) . не мога да чета мисли
147
2
 
0
 
! Отговори
хммм преди 4 години
До Анонимен 144 Е добре , кой е основния консуматор на американски газ - корея , Япония . не знаех ,ч е в момента Китай купуват толкова малко . За Канада и мексико и там около САЩ държавите е ясно , никой няма да им позволи да помислят за диверсификация . Ама това не прави Европа основен потребители на АВГ. отделно това са няколко капки на фона на годишното потребление . За какво мислиш , че реват краварите . Ще продадат някой литър на васалните си държави и дотам
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 148Искаме да кажеме, че разходите след закупуването на количеството влизат в цената на газа. Ако не знаеш колко взема един шведски инженер и колко един български може и да си мислиш че допълнителните разходи са еднакви. Ако не знаеш какво е данъчното облагане за конкретната суровина също, ако не знаеш политиките на страната по-отношение на крайния потребител, също. Но то за *** всичко е една розова мъгла.
145
1
 
10
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Много е лесен отговора,Бг рашистите корупционери оставиха нарочно България без алтернатива и в пълна зависимост от кремълКакво им пука за българските потребители,важно е комисиона да течеНещата си продължават,кражбите си текат,нови далавери се обмислят,ей го турски поток,белене,все кражби за милиарди
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До142: Искате да кажете, че Булгаргаз купува най-скъпия газ в Еврпоа, но пък го продава по- евтино на потребителите? Гениално...
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1234Нещо не ти се отговаря на върпоси, а? Що така?
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мдаааДругарю, да разбирам, че освен си нямаш идея от цени, си и абсолютно неадеватен потребител. Или у вас е пълно със стоки с руско ноу хау? Иначе, другарю, статиите под които в момента пишеш са пряк резултат от това че руснаците по всякакъв начин досега се опитваха да ни казват какво да правим. Явно си проспал и цялата история на СИВ, но предполагам за това си твърде малък да си "прочел". Не си дочел и за "заплахите" на САЩ, но това е друга тема.
141
1
 
2
 
! Отговори
1234 преди 4 години
До Анонимен 136 Ама много интересни въпроси задаваш Първо отговори ,защо русия ще спре да ни взима отработеното гориво ?Досега с Козлодуй имало ли е проблеми ? не мога да съм чел всичко Не разбирам , каква ти е идеята , да не строим белене или американци ,или китайци ,или всеки друг освен русия да я строи ?
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ко речиДругарю, това беше израз да разбереш че си изпържен и нямаш полезен ход. Приказката ти беше за 2-3 танкера, след това посочи Япония като основен пазар за щатския втечнен газ. Оказа се, че не са два три танкера и Япония има внос колкото две от европейските държави. Тъжна картинка сте. Иначе, другарю, силата на втечнения газ дори не е в количеството, а в това че предлага алтернатива, която възпира руските мании за величие. Резултатите вече са налице. Скоро и още.
139
1
 
5
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
До Анонимен 138 Ами как да си обясним , че отиваш да си купуваш стока много по -скъпо , а може да си я намериш много по-евтино това противоречи на всякакви икономически закони , въобще на всякакво трезво мислене .Не съм прочел някъде Русия да казва ," ако не си купите си нашите продукти , санкции ще в налагаме ". А САЩ какво правят - последно заплашваха Сърбия ,ч е си закупила руско оръжие . За СП2 заплахите да не говорим пита се , кой е хулиганът ?
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 140Не знаех, че битовите потребители се договарят с Газпром. Хахахаха. Толкова сте неграмотни, че дори не е предизвикателно.

Спонсорирани публикации