15 000 безплатни теста на ден: Как Южна Корея се справя с COVID-19?

Мерките за подпомагане на бизнеса са били моментални и много бързи
18 мар 2020 15:53, Анисия Иванова
69
15 000 безплатни теста на ден: Как Южна Корея се справя с COVID-19?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До момента в Южна Корея са направени над 300 хил. теста за коронавирус и по 15 хил. нови се правят всеки ден. Това отличава страната от мерките, които се взимат от другите държави в региона и по принцип.  Това каза Крис Георгиев, основател на Imagga, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Във включване по скайп от Южна Корея Георгиев посочи, че основните мерки в страната са насочени към повишаване на информираността на обществото по отношение на начините, по които се предава заразата. "Проследяват се заразените случаи и всички контакти, които хората са имали", добави той.

По думите му тестват се всички, не само хората, които имат симптоми, а самите тестове са безплатни.

Той обясни, че предпазните маски са стандарт в Южна Корея. "Хората знаят, че те не могат да им помогнат напълно, но считат като дълг, когато са на публично място, да използват маска", обясни той.

"Разбира се, маските не са достатъчни в момента... Държавата се намеси и ограничи ценовия скок. В момента всяка седмица всеки регистриран в страната може да получи по 2 маски, разпространяват се в аптеките", обясни той.

Според Георгиев мерките на Южна Корея за бизнеса са били моментални - много бързи и много решителни.

“Гласува се допълнителен бюджет, милиарди долари бяха отделени за подпомагане на малкия и среден бизнес - почти безлихвени или нисколихвени заеми, отложиха се  държавни вземания”, каза още Георгиев.

"Държавата обикновено отпуска между 15 и 20 хил. лв. на среден или малък бизнес. Има специално подпомагане за изплащане на работни заплати”, разказа той.

“Търговската дейност в Южна Корея не беше преустановена напълно, няма пълна карантина, почти всички бизнеси действат в нормални условия. Хората спазват изискването за социално дистанциране. Голяма част от служителите работят от вкъщи”, даде за пример той.

“Най-засегнат в Южна Корея е бизнесът на услугите”, отбеляза Георгиев.

Целият разговор гледайте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Едва ли българите можем да си представим за каква държава става въпрос.Територия малко по малка от България,но с 50 милиона население.Хигиена навсякъде и публични тоалетни като парфюмерийни магазини.Немислимо е да няма топла вода,препарати за миене,стерилизатори след измиване,тоалетна хартия и за забърсване на ръцете.И това е навсякъде.Непознато е заплащане на тоалетна.Висока Култура
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТялотоДа, ти слушай тоя разбирач.
48
6
 
9
 
! Отговори
Тялото преди 4 години
Направи ли ви впечатление какво каза накрая? Всички бизнеси РАБОТЯТ!Ако има болен затварят завода за 1-2 дни. Ресторанти работят. Магазини работят.Те имат 8400 случая, а ние заради 50 решихме да се замоубием.
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Южна Корея, Китай и др. азиатски страни ще се справят по-добре с вируса защото са по дисциплинирани и подредени. И това е винаги така, а не само при пандемия.
46
1
 
9
 
! Отговори
Алокакси преди 4 години
Аз съм точно със симптоми които са по-скоро за Корона, а не за сезонния грип, но ме пратиха на изследвания за всичко останало, но не и за корона. Явно има нареждане отгоре да се пестят.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че е вироса иначи нямаши моят даме обремени.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ме уволнят, свършвам парите и умирам, ако се изледвам за COVID ще ме уволнят, защото ще сложат цялата фирма под карантина ако пробата е положителна и пак свършвам парите и умирам я от глад я от COVID..Затова няма да се изледвам ако не ме принудят!!!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да това е мн вярно, хората които са 2ра даже трета стока, т.е. българите има вероятност да дадем най много жертви и заболели. поне по това няма да ни стигнат дори и китайците.ние сме народ който е създаден да робува и да се мъчи, т.е. *** народ.но човек на всичко се учи и на това сме доволни, че имаме хляб и водаи чалга.
42
0
 
5
 
! Отговори
MGS преди 4 години
До Анонимен 41При 51+ милиона население в Южна корея в сравнение погледни случаите в Италия - 60 млн. и Испания - 46 млн.и гъстотата на населението, справят се за пример
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя се е справила, защото е съсед на Китай и това с евихри в Азия от половин година.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще види ковид тестове най рано до 2-3 год.до тогава всички по къщята
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нито корея нито китай можем да стигнемсамо можеме да джафкаме под диригентската палка на краваршингтон - нищо другопревърнаха ни на кен.еф с *** сега ще ни довършатникому ненужни поради вродената си простотия
38
1
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
В капиталистическа Южна Корея така става. А как е в комунистическата ?
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Виж резулататът на Италия, Испания,и ще видиш,че Южна Корея се е справила супер.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за сега води предположението 20 000 смъртни случая до края на месец май.пазете се
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес съобщиха - китайците правят тест за 20 секунди с 96% точностееех га ша ги стигнем китайцитепреди 30 години стигахме американцитекойто оживеее след 30 години сигур ще стига марсианцитепродажен и неблагодарен народ не може да проспериравсе ще е вадупен
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И затова ли в Корея има 8 000 заразени и 90 умряли, защото са били много организирани?
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевТи сега ли се събуди бе снощен?Де кърка?Нали са затворени кръчмите?
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
повечето Андрешковци-*** плащат по 22.40 лева месечни здравни осигуровки.Ама за тези пари искат и тестове, и апаратура, и лекари, и сестри.Не става.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с тестовете е пълна глупост, защото тези бързите са неточни. Защо давате пример с държави, които не познавате. А тези, които критикуват нашето правителство да вземат те да ги произведат като толкова си мислят, че има полза от тях, а не да ми драскат глупости по форумите.