Води ли COVID-19 до трайни увреждания след излекуване?

Какво знаем за коронавируса
21 мар 2020 12:20, Нели Христова
149
Води ли COVID-19 до трайни увреждания след излекуване?
Снимка: БГНЕС

При излекувани от коронавирус пациенти китайски учени са открили необичайни матови петна по белите дробове. Според експертите, това може да се разглежда като признак за трайно увреждане, причинено от заразата с Ковид-19, пишат от DW.

Първо добрата новина: повече от 80 хиляди души вече са се излекували след зараза с коронавирус. Проблемът е, че все още не разполагаме с достатъчно информация за възможните късни последици от това заболяване.

С голямо облекчение много от излекуваните разказват как са надвили болестта - физически и психически. И колко са щастливи, че вече имат придобит имунитет срещу Ковид-19. Но едва през следващите месеци изследвания ще покажат дали преболедувалите коронавирус трябва да се опасяват от евентуални последици за здравето им, свързани най-вече с възможни увреждания на белите дробове.

Напълно излекувани?

При някои излекувани от коронавирус пациенти лекари в Хонконг са установили нарушена функция на белите дробове в комбинация с постоянен задух. Вярно е, че към момента лекарите са изследвали само сравнително малка група от пациенти, но въпреки това тези данни вече се разглеждат като първи признаци за възможни последици от Ковид-19.

"При част от излекувалите се пациенти има съмнения за с 20 до 30 процента намалена белодробна функция“, казва д-р Оуен Ценг Так-ин, директор на център по инфекциозни болести към болница в Хонконг. „Тези хора се задъхват, когато вървят по-бързо", добавя експертът.

При тези пациенти компютърната томография е показала наличието на необичайни матови петна по белите дробове, които може да се разглеждат като признак за вече настъпило увреждане на органите. Откритието на лекарите от Хонконг потвърждава предишни заключения на техни колеги от Ухан. В началото на февруари те са анализирали снимки на белите дробове на общо 140 пациенти с коронавирус и при всички са открили същите матови петна.

Съмнения за белодробна фиброза

Допълнителни изследвания на пациенти, излекували се от коронавирус, трябва да покажат дали са развили фиброза. Това възпаление на белодробната тъкан затруднява доставката на кислород в кръвта. Вследствие дишането става учестено, а пациентите страдат от постоянен задух.

Белодробната фиброза е заболяване, което не се лекува. Може само да бъде забавено, ако бъде открито навреме.

Известните до момента коронавируси се предават по въздушно-капков път. Те се задържат по ръцете ни, по врати, брави и други повърхности, оставайки заразни в продължение на четири до пет дни. Новата разновидност на вируса е още относително неизвестна, но експертите предполагат, че сведенията за останалите коронавируси важат и за нея.

Придобиваме ли имунитет?

Повечето експерти са на мнение, че излекуваните от коронавирус придобиват естествен имунитет срещу болестта, тъй като докато се бори с нея, нашата имунна система създава тъкмо онези антитела, които обезвреждат причинителя на заболяването. Това важи и за онези пациенти, които са прекарали болестта със слаби или дори никакви симптоми. Затова се смята, че при хората, излекували се от коронавирус, е малко вероятно да се разболеят отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Соца е наука,диван-ета"Про стак нормален ли си?
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКО Е В СФЕРАТА НА ДОГАДКИТЕ МОЖЕ ТОВА МОЖЕ ОНОВА ГОРЕ ГЛАВИТЕ НИЕ ХОРАТА СМЕ РОДЕНИ ДА СЕ БОРИМ ДА НОСИМ НЕПРЕКЪСНАТИ БИТКИ НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ ЧОВЕЧЕСТВАТО Е МИНАЛО ПРЕЗ НЕ ЕДНА ВОЙНА ПАДАМЕ СТАВАМЕ И ПРОДЪЛЖАВАМЕ И ТАКА
124
3
 
3
 
! Отговори
К плюс Маркс преди 4 години
Соца е наука,диван-ета
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от този китайски вирус.
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 127Мхмммм
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек да или не?
120
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 4 години
Да му мислят англичаните дето умишлено се заразиха с милиони.
119
6
 
3
 
! Отговори
JoeLeTaxi преди 4 години
Пищовчето на Макаров има прицелна стрелба до 50м.,обаче нещо с размер 0.1 микрон щело да ме прасне на 40 метра...тоо,бате,утепа рибата
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 118"защо няма интервюта с излекувани"Има. Ето ти едно: https://nzz.ch/international/coronavirus-10-fragen-an-eine-corona-infizierte-ld.1547265
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 122Не се притеснявай, тук такива неща се пишат от маргинали които са по-добре когато някой друг работи вместо тях. Тяхната мечта е да са равни по качество на живот с лекари и инженери, нищо че са продавачи на будка за вестници или касиери.
116
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си изключително нискоинтелигентен и наричаш вируса БАКТЕРИОЛОГОЧНОТО АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ.Без коментар.4889047ДО 48преди 1 час 14 3КИТАЙСКИТЕ ПОСЛЕДНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ТВЪРДЯТ ЧЕ ДО 40МЕТРА ИМА СЛУЧАИ НА ЗАРАЗЯВАНЕ ХОДИ ПО ВЪЗДУХА БАКТЕРИОЛОГОЧНОТО АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ.
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво толкова? Най-много да съкрати очакваната продължителност на живота ни и следващата пневмония да ни трупяса почти сигурно.
114
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
капиталиЗмът, драги ***, милеещи по соца, предоставя възможност на всеки да живее добре, стига да има капацитет и възможности. Е, там е вашият проблем- вие просто не можете. И при соца другите, които можеха, наливаха стойност в държавата и тя ви хрантутеше. Човек трянва да е много ***, за да вярва в устойчивостта на комунизма. Държавата не може сама да генерира стойност. Ама сте ограничени и обременени и нЕ разбирате.
113
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опашки, празни щандове. Дефицит на тоалетна хартия. Бои за гъзпапир ориз и олио Демокрацията и капитализма е в опасност.Тоя вирОс е комунистически.
112
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че той капитализма и без тая епидемия си беше пукнат балон. Само че все още повечето хора носиха розови очила - промоцийки, екскурзийки, кредитчета без проблем, ВИП килентчета...Ей сега ше го усетите капитализма колко е хубав. Когато отмине всичко и робовладелчетата като ви изискат да им наваксата загубите... Тогава пак разправяйте... А и нали искахте свободно движение на стоки, хора и капитали?!? Ми на ви го! От много свободно движение дойде тая чума, демократчета и евроатлантичета!
111
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли кой да вЗеме думата и да блокира този *** с CAPS-Lock-a?
110
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много, много отдавна из нета циркулираха статии как всъщност веднъж заразиш ли се с Ковид-19, дори и да се излекуваш, ти остават трайни увреждания, предимно в белия дроб. Но удря също така и бъбреците, както и черния дроб. Ама тука всичко идва със закъснение. И след дъжд качулка. Задайте си въпроса защо няма интервюта с излекувани (лешочдчетата *** нали са навсякъде първи ?!?)Ми щото сигурно състоянието на "излекуваните" не е за пред хората..... По-лесно е само да кажем: "излекувахме ги"
109
9
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Другари спазвайте указанията на кризисния щаб,че на изборите 2021 да не се изложите:):):):)
108
12
 
17
 
! Отговори
МОГА ДА ВИ преди 4 години
ДА ВИ КАЧА ЗВУКОВИ ФАЙЛОВЕ ОТ МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА ДА ВИДИТЕ КАКВО КАЗВАТ ДА ЧУЕТЕ С УШИТЕ СИ.ДАЙТЕ ЛИНК ЩЕ ВИ ИЗПРАТЯ ФАЙЛОВЕ ДА ЧУЕТЕ КАКЪВ ПОГРОМ Е В ЗАПАДНИЯ СВЯТ .КАПИТАЛИЗМА БЕШЕ ЕДИН БАЛОН КОЙТО ГРЪМНА КИТАЙ ГО ДОКАЗА!ЩОМ САМО ЕДНА МАЛКА СТРАНА КАТО ИТАЛАЛИЯ ИМА ПО ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ ОТ КИТАЙ.ИЗВОДИТЕ СА ЗА МИСЛЕЩИТЕ.ПОВЕДЕНИЕТО НА ЗАПАДНЯЦИТЕ Е БЕЗКОНТРОЛНО ХОДЯТ БЕЗ МАСКИ РАБОТЯТ МЕТРО АВТОБУСИ ТОВА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ МЕСТА ЗА НОВИ ЗАРАЗИ НЯМАТ ЦЕНОСТТНА СИСТЕМА НЯМАТ МОРАЛ ХОДЯТ И ЗАРАЗЯВАТ....
107
10
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Една проста сметка, не знам как да ви втълпя малко разум в главите прости!Вижте БВП на Европа и САЩ!Сега вижте на Китай и всичките азиатски икономики!Къде отивате селяни прости, а Китай не е подписал договора за ограничаване на ядрените оръжия, а сега и КНДР мътят блатото???Ще ви вземат пазарите и суровините, и ще гледате с пръст в уста, като някой сополив провинциален селянин, на който са му обещали европейски доходи, но накрая са му подхвърлили един два залъка!Животът е жесток!Милис!ЦРУ!

Спонсорирани публикации