Президентът наложи вето на Закона за извънредното положение

Гладът ще надделее над страха, последствията ще са разрушителни
Обновена: 22 мар 2020 12:46 | 22 мар 2020 12:06,
1448

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Румен Радев налага вето на част от Закона за извънредното положение, приет от след спорове в парламента късно в петък. Това съобщи самият той в извънредно изявление.Ето какво каза държавния глава:
Още по темата

"Народното събрание гласува Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на 13 март. Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент.
 
Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги.
 
Законът атакува последните остатъци от свободата на словото
. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.
 
Скъпи сънародници,
 
В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът  ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.
 
Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава.
 
Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.
 
Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса.
 
Скъпи сънародници,
Уважаеми български политици,
 
Никоя битка не е спечелена със страх
. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един: ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възраснете хора.
 
Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото. А българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи  какъв ще бъде утрешният ден на България.
 
Благодаря ви за вниманието.", завърши изявлението си Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Корнелия и е лесно - има 7 милиарда, дайте да ги опукаме. За пенсии в нормалн обстановк - 1 милиард. Като спрат да излизат хората над 60 години ще спрат много от тях да работята ще трябва социални да получавт - и ще трябва над 1 милиард за пенсионерите. Ами тов че увеличиха заплтите на лекарите 1000 лева ЧИСТО, което значи 1500 лев. и оттука няколкостотин милионаХайде да раздадем парите и да има отново хипер инфлация
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1183Днес купих ръкавици (домакински) за 1.35 от Фантастико, а в Кауфланд имаше дъждобрани. Маски можеш да си направиш с телбод, ако нямаш шевна машина.За две (2) минути нагледно и с обяснение на руски ще разбереш как се правят маски!
5
 
16
 
! Отговори
Да на Правителството преди 4 години
Аз по принцип не поддържам Герб, но според мен Борисов е прав и действията на Правителството са правилни, даже много меки! Всички трябва да бъдат прибрани по домовете за 20 дена и само до магазин и аптека през деня, с вечерен час 20 часа до 08.00 часа!
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1196 - именно - БСП гласуваха ТЕХНИЯ си закон, за спекулат подкрепен от управляващите, после подали оплквания от закон.През зимата Корнелия пищеше че бюджета не е социален, а сег пищи, че няма резерви. Ако ББ бе направил заплатите по 1000 лева интересно откъде щеше да има резерви?
5
 
8
 
! Отговори
Lutskanova преди 4 години
Пълен ***!!!Здравето на народа е по-важен!Електората му ще загине!!!
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1191 - лъжеш. В България преди ден-два обявиха първия излекуван. В Италия първт седмица имаше над 50 излекувани. Да, не гии показват, защото не са мечки да ги развеждт, хората имат право на лично достойнство, а освен това има закон за личните данни - не може да вадиш имена и егенета.
8
 
6
 
! Отговори
До Анон преди 4 години
Кой клати правителството? БСП не стават. Нали и те гласуваха некадърно направения закон. Гласувсха ви самолетите. Гласуваха ви Дълга 25 милиарда. Значи вие си го клатите Правителството. Похарчихте много пари. Идват тежки времена и май ще ви се търси отговорнист. Опичайте си акъла да не изпуснете ситуацията. Оправяйте си закона и толкова.
3
 
6
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Абе нищо не каза за "манипулативния грип" или аз не съм го чул ?
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономическата криза не се пренебрегва, но какво предлага той? Да се раздадат едни заплати, да се изгърмят париите? Така правеше Жан. Надуваше заплатите, когато не можеше да си го позволи. Никой не знае колко ще продължи кризата. Сега само пенсиите, при нормален бюджет с 1 милиард, в бюджета им 7 милиарда и е криза.
16
 
7
 
! Отговори
мед сестра преди 4 години
А някой да е видял и някой излекуван! НЯМА! Защото просто няма и болни! Всичко е далавера.
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът не казва, че това е ЗАКОН НА БСП, подкрепен от Герб, и впоследствие БСП са си оттеглили закона само за да направят мръсно.
17
 
8
 
! Отговори
мед сестра преди 4 години
Президентът е прав! Сега в европа и света тече преразпределение на пазари и владеене на територии и това ,което става у нас е напълно излишно и смешно.Властта в лицето на разни мижитурки се стремят да представят нещата на една обикновена настинка като пандемия от чума! Безсрамие,което така или иначе ще доведе до сриването им.Въпреки ежедневните им коментари и обяснения за хората не се прави НИЩО!Всява се паника и се създава истерия и народа.Защо досега никой от нас не е видял нито ЕДИН болен ?
9
 
15
 
! Отговори
Анон преди 4 години
Посочете една европейск държава (освен България) където в момент на криза опозицията клати правителството
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TT 1173 ОЩЕ ЕДИН ***. СТОЕЙКИ В КЪЩИ ПРОЧЕТИ КОНСТИТУЦИЯТА АМА АКО ТРЕБВА И ОЧИЛА СИ СЛОЖИ ЗА ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА Е ПРЕДСТАВИТЕЛНА ЛИЧНОСТ ЗА НАШАТА СТРАНА ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ. ТОЙ НЯМА ПРАВОМОЩИЯ. ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПРЕМИЕРА. ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ БИВШИ И НАСТОЯЩ ПРЕЗИДЕНТ. АМАН ОТ НЕГРАМОТНИЦИ. ЕДИН КАТО ПРЪДНЕ ВИЕ СЕ НАСИРАТЕ.
2
 
5
 
! Отговори
До 1146 преди 4 години
Какво пречи сега да се БОРИ спекулата?
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА в Кауфланд и Фантастико има ли спирт,медицински ръкавици,маски,очила,медицински облекла?Или поне дъждобрани?
9
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
До TT,лъжеш си,имаше един деси плевнелиев се казваше,началника му,постоянно барабанеше по главата,за да слушка,какво му се приказва,а Радев не иска да слушка,и затова за герберите-комунисти,е лош президент.
10
 
11
 
! Отговори
Пак преди 4 години
Не сте слушали правилно или се правите, че не разбирате думите на Президента.Той с милиарди не си играе но не е съгласен с някой постановки.Длъжен е да обърне внимание за вашето добро.
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РАЗ ПРАЗВ СДС са наследници на бившите фашисти,а не комунисти,те са истинска опозиция,а не виртуална.
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Агент ГибсПазарувам в Кауфланд и Фантастико - повишени цени не виждам! Спомни си едни други години или питай родителите си и не пиши откровени лъжи.

Спонсорирани публикации