Работодатели: Настояваме за вето върху фиксирането на цените

Търговците по-рано също алармираха за спорната промяна
22 мар 2020 11:29,
126
Работодатели: Настояваме за вето върху фиксирането на цените
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излезе тази сутрин с декларация, в която настоява президентът да упражни правото си на частично вето върху член от преходните и заключителни разпоредби на Закона за извънредното положение, налагащи по същество фиксирани цени на всичко. С подобна декларация вчера излезе Сдружениенто за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги у нас.

Още по темата

Работодателската организация, чийто председател е Васил Велев,  разбира потребността от ограничаване на спекулата с някои продукти и стоки от първа необходимост – като предпазни средства и дезинфектанти, но предлага това да бъде извършвано посредством премерени интервенции от страна на държавата – като например осигуряване на количества дефицитни стоки от държавния резерв, възлагане на целеви производства, проверки от компетентните органи за неправомерно пазарно поведение и други. Въвеждането на фиксирани цени е изключително опасно, тъй като ще доведе до огромни пазарни диспропорции и злоупотреби, се казва в декларацията.

АИКБ подкрепя необходимостта от координирани мерки за предотвратяване на разпространението на заразата и за ограничаване на отрицателните ефекти от нея върху икономиката и ежедневието на страната ни, но призоваваме българските институции да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
6
 
! Отговори
Значи преди 4 години
Може фиксиране на заплатите /цената на работната сила/, чрез разни организации, а фиксиране на цените стоките не можа. По принцип хората сме съгласни с вас, обаче айде да си коригирате и другото. От години си правите сдружения и изкривявате пазара на труда. Сега разчитате на кризата да ви докара отново гладни българи и да ловите риба в мътна вода.
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До зеленскиЕ, като скрият стоките, откъде ще печелят, какво ще продават и как ще съществуват? Ай стига плашихте гаргите.
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента на народа пази олигарсите. Браво Радев, затова ли те избраха старците.
113
0
 
10
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Трепание за такива *** - да исползват човешката трагедия за да ни грабят - вместо да проявят солидарност и да свалят в такьв момент цените когато хората наи много се нуждаят от подкрепа
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали щяха да смъкват цените заради нефта и газта? Напротив, трябва да благодарят на депутатите за фиксирането на цените.
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След някоя и друга седмица гладни банкрутирали и озверели тълпи с дезориентирани от безработица безпаричие и изолация човешки маси ще се навдигнат и нищо не може да ги спре.Първо ще започнат грабежи на всичко останало и когато то свърши ще започне ужаса и ще се надигнат с глас да бъдат жертвани старците и болните.И това не е мой сценарий за Апокалиптичен филм,а това е приказката в която царят нарежда да убият всички старци в царството.Това няма да свърши добре за възрастните хора както в приказката.Незабавно отворите цялата икономика и бизнесите или предоставете безусловен базов доход на х
110
0
 
7
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Не плачат напразно! Търсят не голяма ,а огромна печалба ! Сега им е отнета тази възможност,за да може поне от малко българинът с 300лв. пенсия и около 600лв.минимална заплата да преживее пандемията! Не трябва да се отмята това решение за тавана на цените хранителни продукти,дезинфектанти, лекарства,защитни средства/маски/. Май някой политици имат интерес с действията си да привлекат крупни бизнесмени на своя страна ,но да не забравят ,че народа ще обикне тези,който в такива ситуаций му помагат
109
0
 
18
 
! Отговори
Ердинч Ахмедов преди 4 години
Хора с 300лв пенсии все още не се оплакват,а бизнесмени с хиляди или десетки хиляди печалба ореваха орталъка.
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагляр "Железата"които произвеждаш в твоите фабрики,не са обект на предвидените мерки! Само много ми е интересно"Ти"на кого ще си продаваш твоята продукция,и какво ще се случи с теб Утре след като твоите"роби"останат на улицата!Недей да си мислиш,че пак ще ревеш за всичко и ще даваш "Акъл"!
107
5
 
4
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
До НаблюдателТОВА СТАНА ПРИ ВИДЕНОВ---ЗАМРАЗИ ЦЕНИТЕ И ВДИГНА ДОЛАРА--1--3 000 ЛВ ТОВА НАКАРА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА СКРИЯТ СТОКИТЕ
106
2
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Васил Велев да се обърне към президента. Той е специалист по ветото. Фиксирането на цените е идея на БСП.
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е в Канада. Но на български капиталист за такава съпричастност не трябва да се разчита. Виж само как скачат срещу законови ограничения на спекулата и си представи самоограничения да си сложат. Жестоко племе, национално безотговорно, лакомо!Социалните мерки на другите държави са показателни, особено показателни за типа на българския капитализъм! Управленците ни не предвиждат НИЩО за работещите бедни и пенсионерите, за социално слабите. Нищо. Възможността за лечението им също е под въпрос?
104
0
 
16
 
! Отговори
Василчо, батьовото, преди 4 години
Не си размахвай назидателно пръстчето, че можеш да останеш без него !
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това"малко човече" и неговите себеподобни от "КРИБ "защо си мислят,че ще излезнат сухи от тая Криза! Господичо Велев,ти и твоите дружки НЯМА да има къде да се скриете,ако се *** тотално ситуацията в Света и по специално в България! Време е да слезете на земята и всички заедно да се опитваме да преминем през тоя ужас който ни чака! "Вие"като се разделите с голяма част от своето богатство,и ние които ще трябва да изтърпим очакваните всички нас лишения!
102
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във САЩ има една голяма борса във Ню Йорк във нея прaветелствoто на САЩ определя всички фючърси, индекси и курсове и всички са длъжни да се съобразяват. Ако някой си мисли, че САЩ имат свободна икономика много се лъже. САЩ отдавна са проумели недостатиците на свободния пазар. Вие представяте ли колко ще падне БВП на САЩ ако изведнъж наистина почнат да продават евтино като Китай на САЩ дефицита ще бъде трилиони. САЩ е най-голямата измама на света, но и най-хитрата за самите тях.
101
0
 
20
 
! Отговори
Сравнение преди 4 години
Живея в Канада. В понеделник, председателят на една от най-големите търговски вериги обяви, че по време на кризата няма да има увеличение на цените. Освен това намалиха допълнителната такса за доставка по домовете и заедно с някои техни конкуренти увеличиха заплатите на работещите в магазините. Иначе са абсолютни капиталисти.Правителството не е прокарвало закони за замразяване на цените.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази държава ще открива топлата вода въпреки че вече я има в къщата си ли? Аптеките например имаш фиксиран ПРОЦЕНТ максимална надценка, който могат да сложат. Пример - ако закупят лекарство от дистрибуторите за 10 лв, не могат да го продадат за повече от 12 лв. (някой го продават за 10,40 примерно за да са конкурентни с другите аптеки).
99
2
 
10
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Българите няма да се научат как да правят бизнес по принцип всички произведени стоки имат индекс на световните пазари и реалната цена се определя от тях когато една стока цената и падне на тях тя пада и във държавите като сте толкова бизнесмени я кажете за в България не намалява това е като с телефоните тук струват 700 лева примерно а в Турция 300 лева и двете страни пазаруват с долари и цената на долара няма голяма промяна
98
2
 
25
 
! Отговори
123 преди 4 години
Безработицата която се задава е рай за работодателите. Заплатите ще паднат значително и печалбите на експлоататорите ще се повишат.
97
14
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Въведете фиксирани цени и ще видите как някои стоки от първа необходимост просто ще изчезнат от регалите. Никой няма да продава на загуба. Поредното законодателно осиране!