Президентът наложи вето на Закона за извънредното положение

Гладът ще надделее над страха, последствията ще са разрушителни
Обновена: 22 мар 2020 12:46 | 22 мар 2020 12:06,
1448

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Румен Радев налага вето на част от Закона за извънредното положение, приет от след спорове в парламента късно в петък. Това съобщи самият той в извънредно изявление.Ето какво каза държавния глава:
Още по темата

"Народното събрание гласува Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на 13 март. Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент.
 
Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги.
 
Законът атакува последните остатъци от свободата на словото
. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.
 
Скъпи сънародници,
 
В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът  ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.
 
Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава.
 
Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.
 
Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса.
 
Скъпи сънародници,
Уважаеми български политици,
 
Никоя битка не е спечелена със страх
. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един: ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възраснете хора.
 
Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото. А българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи  какъв ще бъде утрешният ден на България.
 
Благодаря ви за вниманието.", завърши изявлението си Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
 
11
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Много правилна и последователна реакция на президента!На трети март призова старите хора да се съберат на Шипка !Сега пак призовава да не спазват мерките!Само така ще се намали екектората на БСП!Аз призовавам електората на БСП всеки ден на партийни събрания и всички бабички в пенсионерските клубове на БСП!
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До решението е следнотоИ защо в Китай, Италия, Германия и др. държави работят по друг начин в тази пандемия!
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, престани да насъскваш хората едни срещу други! Получаваш едни огромни пари, още толкова за да се разхождаш с жена си. Харчите народни пари, а полза - никаква! Не е време за подхранване на егото ти, за политически сплетни и игрички!
12
 
22
 
! Отговори
TT преди 4 години
Откакто през 681 год. е създадена България, никога начело на държавата не е имало по неподходящ човек от недоразумението на име Радев...
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президент престъпник с престъпни действия срещу народа.
13
 
7
 
! Отговори
решението е следното преди 4 години
Да се набавят МАСКИ и да се задължат с глоба 1000 лв да се носят при събиране на повече от 2 хора. Да се стои в къщи е пълна идиотщина, която ще съсипе икономиката. След това всички хем ще са гладни и много лесно ще умрат от вируса.
11
 
15
 
! Отговори
Само да попитам преди 4 години
Този закон беше предвидено да действа докога?Докато съществува болестта Ковид19Докато има заболели от неяДокато има починали от неяАми този вирус може да излиза по два пъти на година въобще. Може ли някой да отговори кое обстоятелство ще прекрати срока на действие?Кскво ви е виновен Радев. Сигурен съм че и Борисов не е имал време да го гледа.
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички тежки и непопулярни мерки в тази ситуация само се формулират като задължителни. На практика никой не може да задължи цял народ, може да го призове. Това трябва да са фигури с обществено доверие. Не Тиквун и Гешев
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закона е много удобен за често приложение
11
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
леле!..-докато ида за бира и са върна /ТОВА ми е "ангажимента" В МОМЕНТА,анонимния../,гледам петшестотин "коментара" са нанизали...Неам неври да ги прочета сичките,но като гледам последните ,а и знам БОЛКАТА на гробарите,със сигурност те /"коментарите"/ са просто жлъчни плювни с/у Президента...Бърка им в..."здравето" Радев на крадливите некадърни гробари..Лошото е,че май сме оставили това Свято Дело-борбата с МУТРОДИКТАТУРАТА ,да се води от ЕДИН човек!...но традиция,какво да правиш?
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно ! Аз не искам другата година пак да ми лепнат някви рестрикции !
16
 
16
 
! Отговори
До 1162 преди 4 години
Не съм пристрастен политически, нито ***. Даже...сега ме е страм, че гласувах за Радев. Отвратен съм от неговото поведение!
7
 
9
 
! Отговори
Агент Гибс преди 4 години
Много е ясно , че това вето няма да мине , а и не трябва , защото и без това вече търговците качват цените всеки ден на хранителните стоки ....
14
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
Г-н Президент,с това ваше вето,бръкнахте с боксова ръкавица,на герберите-комунисти,почнаха,да вият на умряло.
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В трудна ситуация се вижда кой какъв е.
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До До 1158,никога и никъде,не сме казали,че сме народа,ясен ли съм гербере-комунист.
10
 
10
 
! Отговори
До 1158 преди 4 години
А Радев и БСП, те ли са народа?
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-1155,любимеца ти ,и това не може,да бъде мъж под чехъл.
8
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-1153,герберите-комунисти,според тебе народа ли са.
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на президента. Иска им се на шайката да се бетонират с това извънредно положение. Никой да не говори за цените на горивата, за калпавия водопровод за 26 млн., за бити журналисти, арестувани адвокати, за разпродадено медицинско оборудване от резерва...

Спонсорирани публикации