След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките

Началото на пандемията било много тежко
228
След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха. Това каза bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Още по темата

"След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той.

"Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия - абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме - твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", добави проф. Кантарджиев.

"Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние", каза още той.

"В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни - трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.", каза Кантарджиев

"Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства", каза още той.

"Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите", призна проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
7
 
21
 
! Отговори
Мокри сънища преди 3 години
Повторна карантина, като предишната е невъзможна, ако ще заразените и 500 на ден да станат!Какво си мисли или планира Кантарджиев народа не го интересува!Ще го изрине барабар с щаба и правителството при опит за нови ограничения.Не вярвам Бойко да се хване на тази въдица, да затяга мерки посред лято и то при намаляла обща смъртност от началото на годината.Който го е страх да се навира в *** ГЗ.
138
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тошко е тотално изкуфял дъртак с куха титла и елементарни познания за Вируса.Мнението му не струва 5 ст.Всичко което дърдори дъртия гербераст е в услуга на Барбас Ганьос.
137
1
 
12
 
! Отговори
обективен преди 3 години
Какво стана с доклада на онзи *** Ананиев ,който удължи карантината с 1месец?До кога ще ни лъжете бе ,гербави неграмотници и безхаберници?
136
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото трябва се каза на публиката. Умните схванаха каква е стратегията и тактиката, и се настройват към вероятното бъдеще. А то има различни варианти. Хвърляне на Боб и хазарт са за други кръгове от обществото. Останалата публика може да си мисли, че демокрацията в ситуации на застрашаване на целостта на обществото съществува, но дълбоко се заблуждават. Такова развитие е възможно само ако умните, се оттеглят от ръководни постове и оставят популацията на манипулаторите и популистите.
135
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да кажа на другаря от горната снимка че ........до 2-3 седмици ще имаме по 200-300 заразени на ден.Гарантирам ви го!!Така че направо да връщат карантини и затворени граници.Да не говорим че от няколко дни бъгария еър възобнови полетите до Милано.Изсипват стотици инфектирани италианци всяка седмица.
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен На 13.03.2020 Петък 13 беше. То ще се разбере. Или ние или те. Пак заплашват.
133
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Уууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу!Долу!
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантарджиев няма какво да допълни за сегашните пикове. Нормално, след като полетите от и до най-заразените страни в ЕС не са спирали за гурбетчиите от най-бедните райони в България. Пристигащите в България гурбетчии не можеха да си попълнят декларациите за карантина и т.н. Та хората от Гранична Полиция им помагаха и се заразяваха. От първия случай на "короната" в България до момента никой не предприе постоянни драстични мерки за спиране на полетите от и до намсикъде. А ние бяхме @вКъщи...
131
17
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ГЕРБ-ПОБЕДА:)):):)
130
2
 
15
 
! Отговори
прегърнали злото преди 3 години
Тия т-ла-ци,трябва военен трибунал за измама над населението и за предателство към родината
129
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е ДАНС да излови червените *** които подтикват народа към самоубийство.
128
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мария"Оставете на мира вируса"Ние ще го оставим, ама той дали ще ни остави :)
127
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОЛУ МАСКИТЕ Свобода или смърт.
126
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 13.03.2020 посред нощите България обяви извънредно положение! ЗАБЕЛЕЖЕТЕ болните за едно денонощие към 13.03.2020 се бяха"повишили" с 16 новозаразени!Вчера имаме 43!!!!!
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙ Авсолютно трябва непрекъснато да се благославят,със сигурност работи...
124
0
 
10
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До Как Сийка: Току-що ме стигна коронката и с последни сили пиша това, за да вървиш на путкаСимайна......
123
17
 
4
 
! Отговори
Как Сийка преди 3 години
Всички вие дето не вярвате и плюете по взетите мерки дано ви стигне "коронката " и тогава ще видим каква песен ще пеете!
122
1
 
7
 
! Отговори
факт преди 3 години
До пепитъпо!
121
0
 
17
 
! Отговори
факт преди 3 години
вирусната пандемия пряко зависи от недоволството на народа!
120
14
 
31
 
! Отговори
Gude преди 3 години
Пландемията още ли останаха хора да вярват в този план?

Спонсорирани публикации