Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна

Тя ще се слага доброволно, заяви здравният министър
28 авг 2020 16:23, Нели Христова
127
Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна
Снимка: БГНЕС

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус. Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18.

Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Още по темата
Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор.

"Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина", заяви проф. Ангелов.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

"Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора", допълни още министърът на здравеопазването.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

"Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина", каза проф. Костадин Ангелов.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 62Новия министър на здравеопазването, няма да помни какво е обещал стария! А те, на здравеопазването министрите често се сменят!
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЗДо АзКъде точно прочете, че ще бъде тествана върху български граждани?
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И... познай? Който не си е праснал прибързаната, съмнителна ваксина, ще бъде задължаван да си прави тестове за щяло и нещяло.
62
1
 
6
 
! Отговори
Ако преди 3 години
Не е тествана върху българи, как да бъдем сигурни, че е подходяща за нашия генотип...
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ваксината безплатна,а теста 120лв
60
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Тя ще бъде тествана върху български граждани. Не трябва ли да се информира народа? Чували ли сте нещо за информирано съгласие?!
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля,че и шута в *** ти ще бъде безплатен, когато те прогоним.
58
16
 
1
 
! Отговори
Трябва да е преди 3 години
Задължителна за всички активни граждани до 45 години. Останалите няма какво да ги мислим.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямо изпитване ще падне , няма що! Ако някой не пукне до седмица-две - значи е безопасна. Ама ако след половин една година развие рак, автоимунни, диабет... и прочие - ял е много мазно или някой ген се е "отключил" от нищото.
56
11
 
3
 
! Отговори
Иво Петров преди 3 години
Който не иска да ползва и плаща Европейската ваксина, нека си сложи руска или да спре да плаща данъци :D Така ще разбере, че никой не е по-голям от народа!!! Когато живееш в едно общество - било то България, русия или другаде, или се съобразяваш с общите правила и благото на всички, или хващаш влака и роша, китай, космоса те очакват!!! Можеш да се родиш българин и да помагаш на народа си, но можеш и да си едно ЛА*ЙНО, което се отказва от народа си, заради егоизма си!!!
55
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как сега за болести, които вече ги няма в северното полукълбо ваксините са задължителни, а за този вирус дето блокира целия свят, ще е по желание? Нещо логиката ми куца..
54
1
 
21
 
! Отговори
Не е ли странно преди 3 години
За какво ваксиниране говорят?Реално трябват 10-15 години клинични изпитания за да се каже доколко една ваксина е безопасна,какви са ползите и какви са страничните ефекти от нея.Друг е въпросът дали има смисъл от нея,тъй като вирусите мутират по няколко пъти в годината. и ваксината за новите щамове няма да има никакъв ефект
53
8
 
2
 
! Отговори
Иво Петров преди 3 години
Ваксина ще има най-късно края на Октомври. И да не помага на 100% (на всички и да е ефективна 95% дори) - със сигурност ще намали броя на болните или поне ще боледуват по-леко (говоря за пенсионери, онкоболни, спортисти с преца*кан организъм от химията, която взимат). Който не иска да ползва и плаща Европейската ваксина, нека си сложи руска или да спре да плаща данъци :D
52
1
 
3
 
! Отговори
Безплатна ваксина преди 3 години
Платено ваксиниране.Ще стигне за всички оцелели дотогава.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вчера Европа и нашите Щаб - Светила казваха,че Руската ваксина Не е преминала тестовете и е опасна ...че тази кога ги мина, че да е полезна ???? Нека се ваксинират първо избраниците ни и така ще наптавят нещо за народа !!!
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само, че няма да е безплатна, защото я плащаме всички ние с нашите данъци, но и тези които няма да си я сложат, пак ще платят за нея. Икономика братче!
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рибата в морето, те вече тигана сложили. Ами ако никога не се произведе ефикасна ваксина? За първия SARS 7 години никой не успя да направи такава.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като си плащам здравните осигуровки ми се полагат безплатни здравни грижи, а за всичко ми искат да им плащам, така ще е и с ваксината уж безплатна, но само на хартия.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще Ви се с търгашите в бели престилки.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До потребител Ф.С. В :) Сайта трие Неудобните коментари или поставя минуси ....според това каква поръчка има !!!! Ето и Аз ще бъда изтрит, сега след минута, две !