Разединените американски щати и двамата им президенти

Малшансът на коронавирусната епидемия ли удари Тръмп?
27 дек 2020 22:10, Екип на Investor.bg
214
Разединените американски щати и двамата им президенти
Колаж: БГНЕС

Изборите в САЩ приключиха, но още преди да бъдат оповестени окончателните резултати едно нещо стана ясно – страната е разделена и няма признаци за обединение.

Според някои единствено малшансът на коронавирусната пандемия от последната година е причина за неуспеха на Доналд Тръмп на изборите, тъй като американската икономика през последните три години продължава успешното си разширяване.

Дори и без пандемията за Тръмп изборите нямаше да са така лесни. Същата тази вълна на разделение, която го вкара в Белия дом преди четири години, сега застраши неговото преизбиране. Ако преди четири години Тръмп успя да се възползва от недоволството срещу неолибералния политически, икономически и културен модел по начин, който не стискаше на никой друг републиканец, то от рано стана ясно, че това няма да е достатъчно.

Президентът излезе относително безпроблемно от процедурата по импийчмънт в началото на годината, след като мнозинството от републиканци в Конгреса не позволи в процеса да бъдат привиквани свидетели от близкото обкръжение на Тръмп. Все по-ясно започна да става, че картата с предполагаемите или действителни връзки на държавния глава с Русия е слаба и няма да донесе нужния резултат.

На друг фронт администрацията на президента Тръмп също постигна успех в началото на годината – средата на януари Вашингтон и Пекин подписаха първата фаза от търговското си споразумение. Китай се ангажира да положи повече усилия за предотвратяване на кражбата на американски технологии и корпоративни тайни от компаниите и държавните й институции, като в същото време очертава пакет от 200 млрд. долара за преодоляване на търговските му дисбаланси със САЩ. Сделката задължава Пекин и да избягва валутни манипулации за спечелване на предимство и включва система за контрол, която да гарантира, че обещанията се спазват.

Усмивките от снимките с подписването на търговското споразумение обаче бързо изчезнаха, когато стана ясно, че коронавирусът ще е явление, което няма да остане само в пределите на Китай. Забавената реакция на президента Тръмп (както по това време и на други световни лидери), както и скептичното му отношение към маските и спазването на социална дистанция помогнаха за създаването на хаос в американското общество около мерките за предпазване от коронавируса.

За това обаче допринесе и дупката, през която премина икономиката на САЩ. Страната се радваше на силен икономически ръст и рекордна заетост, преди да удари коронакризата и това помогна за известното отлагане във времето на някои от най-тежките последици. Те обаче бързо връхлетяха след първите блокади. През първите две тримесечия на годината ръстът на брутния вътрешен продукт в страната за първи път бе отрицателен от поне 2014 г. насам. Но макар силното възстановяване през третото тримесечие, то новият пик на болестта и повторното връщане на някои ограничения могат да изядат от възстановяването.

Подобна е и картината с безработицата, въпреки че пикът от март бе овладян, то молбите за помощи при безработица остават над нивото отпреди кризата.

Последствията за икономиката от коронакризата вече бяха налице, когато през май започнаха и масовите протести на движението Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение). Повод за повторното ескалиране на общественото недоволство стана смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд през май, убит по време на арест от полицията.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158От сега ти казвам че нищо няма да излезе от това разследване. Колко пъти Тръмп и Путин заедно настояваха Украйна да разследва Хънтър Байдън, даже свениха на 2 пъти и главния прокурор на Украйна и пак нищо не излезе от раззследването им. Защо тръмпаджиите си мислите че сега ще излезе нещо от това ялово разследване?Веж от от кредитите за Тръмп в размер на 2 милиарда от Дойчебанк гарантирани от ВЭБ (банката на Путин) ще изкочи огромен заек а Тръмп ще облече раираните дрехи.
91
2
 
5
 
! Отговори
Хахахах преди 3 години
Еф Би Ай разследва Байдън за пране на пари и използване на позицията си за незаконно забогатяване.Ако си в САЩ ще го знаеш,ако не знаеш-лъжеш като комунист!
90
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре Конгреса ще прегласува ветото на руския агент Тръмп срещу закона за военния бюджет и тогава адските санкции срещу строителите и ползвателите на СП2 и Турски поток ще влезнат в сила. Нашия *** Борисов си мислеше че ще му се размине с турско-балканския поток , ама няма да стане.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А хич няма разединени щати. Черните горяха знамената си върху джордж вашингтон. Само платен *** може да оправдава това и да търси опорките на хилари да се оправдава.
88
2
 
12
 
! Отговори
Хахахах преди 3 години
Не се обяснявай,като заловен партизанин.Тези легенди за лошия Тръмп ги разправяй в кръчмата на село!Комрад Байдън 50 години само краде,сега щял да оправя Америката.Докато дрогирането му синче обикаля с Еърфорс 1 да изнудва Китай,Русия,Украйна и т.н.
87
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма разединени щати,САЩ продължават да вървят напред и да са първи във всичко.Маскве много се надяваше на Тръмп ,но санкцийте не паднаха,даже се увеличиха.Това да не е Расия където никой не смее да каже нищо срещу Путин .
86
2
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Хайде да се срещнем,комунистче байдънясъло...та да се разберем за Путин и за Мутин.А?Мисля,че сме в една часова зона.Максимум 1-2 часа разлика.Тръмп 2020
85
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отвъд Океана"Само московската кметица е превела 3 милиона и половина на Байдънови!Защо ли?"А кмета на Русия Путин е превел на корумпето Тръмп 2 милиарда долара през Дойчебанк! Защо ли?
84
3
 
8
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Руснаците гледат само сеир,как марксисти и афроджендъри крадат с Байдън властта в САЩ!
83
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХмПлаща ми повече отколкото на тебе ***.ин.
82
0
 
10
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Колко ти плаща Шорош да лаеш против Тръмп,куче либерастко?
81
2
 
12
 
! Отговори
Правете си сметката преди 3 години
Байдън и Обама-6 войни за 8 години!Тръмп- 0 войни за 4 години!
80
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Марксистите от БЛМ,Антифа,Холивуд,Шорош,финансовия елит,Глобалистите,Фейсбук,Туитър,Ютуб,Уолстрийт,ЛГБТ организациите бутат слерозата Байдън към Белия Дом!С Тръмп са обикновените хора!
79
15
 
9
 
! Отговори
Тръмп Московски преди 3 години
Доналд Тръмп стана президент на САЩ защото ПУТИН МУ ПОМОГНА на предишните избори . Само кремълските джудженца си мислят че това не е известно и мечтаят отново да преизпълнят заръките на вожда Путеен.Имаше наказани компании помагали да се манипулира вота... имаше санкции срещу Русия по този повод... имаше дъъъълъг доклад на сенатската комисия, която ВСЕКИ може да прочета ... имаше ДИРЕКТНО потвърждение на руската помощ от ТръмпКакъвто и да е БидонЯ ,поне не е назначен от Кремъл.
78
8
 
14
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Доналд Тръмп не е имал никакъв неуспех на изборите. Доналд Тръмп спечели изборите със смазващо мнозинство. Глобалистката, сатанинска върхушка се опита да подмени с измами вота, но няма да успеят, с Божията помощ. А склерозиралият педофил Биден е пътник, па било то за затвора, или за някой дом.
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се почват един, друг с патлаците.Тъкмо ще направят едно добро на света.
76
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Диана"Америка е единствената страна която е минала от варварство към упадък без да си прави труда да изгради цивилизация по средата"Оскар УайлдТова е напълно достатъчно за да се характеризири тази измислена "дъжава" и още по измислена "американска нация"!!!Всичко е измислено безкрайно фалшиво.Просто такава "държава" съществува само на хартия и от нея светът е видял само зло и нищо друго!!!
75
8
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тръгнал *** САЩ да анализира :)))
74
6
 
4
 
! Отговори
Shrek преди 3 години
Хвани единият, та удари другият! Последният им читав президент беше Рейгън!
73
5
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Простички въпроси...Кой пусна вируса???Защо позволихте геноцид в 21 век политици???До кога офшорните ви сметки и алчността ви ще имат предимство пред животите ни???Кой е виновен???Кога персонална отговорност???Фашизъм в 21 век организиран от световната политическа класа,загрижена за офшорните си сметки,финансираща мафии с нашите данъци...фашизъм...геноцид...престъпление срещу човечеството..прокурорите...зависими ли сте??Има ли Човешки същества на планетата ни???Справедливост или Смърт!