Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората

Тази практика прилагат две болници във Великобритания
11 фев 2021 07:15, Нели Христова
728
Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората
Снимка: БГНЕС

Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.

Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."

В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."

Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.

Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.

Този ход беше приветстван от организации за приобщаване.

Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.

Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


728
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
478
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо скоро Европа ще бъде ислямска,пък тези как ги обичат таквиз,направо се пръскат от толерантност!
477
2
 
9
 
! Отговори
Щом са пръднали там преди 3 години
Редно е ние да дефекираме.
476
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората. Тази практика прилагат две болници във ВеликобританияА ние какво да кажем? Ами ненор малници сър!Идиотията достига все по големи висоти в двуличния свят на западните "полезни и диоти" които манипулират от САЩ.
475
0
 
19
 
! Отговори
ПОП Грую преди 3 години
ВО ИМЯ ОТЦА И СИНА И БОЖИЯТА МАЙКА АНАТЕМА
474
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо за 1%, трябва да има тези радикални промени? А министерство на правилното мислене, кога?
473
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А звярът е AI.Ergo, обратните са необходим реквизит за есхатологичния процес. Най-после се съзира промисъл в съществуването им, което без това обяснение е противно и на Божийте закони, и на Дарвин. Мерси!
472
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да мине у нас.У нас така или иначе хубаво не минава камо ли да се задържи. :)))))
471
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тези ще ми заплашват Русия ???Заплахата към Русия съществува само в нечия празна балканка кратна. :))))Никъде другаде. :)))))
470
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само чакам някой да ми набута формуляр с родител1 и 2Ще си пръднеш в пазвата типично по български. :)))))
469
1
 
2
 
! Отговори
А звярът е AI. преди 3 години
До Свето ЕвангелиеНо както знаеш(очевидно) трябва да се премине през всичко това, за да дойде Второто пришествие.Както и Юда има своята роля, така и AI има своята.
468
0
 
8
 
! Отговори
Свето Евангелие преди 3 години
И трети Ангел ги последва, като говореше с висок глас: Който се поклони на звяра и на образа му, и получи белег на челото си или на ръката си, той ще пие от виното на яростта Божия, вино неразводнено, наляно в чашата на гнева Му, и ще бъде измъчен с огън и жупел пред светите Ангели и пред Агнеца, димът от мъчението им ще се издига вовеки веков...
467
0
 
14
 
! Отговори
Ши ривети, ши ривети преди 3 години
Накрая пак ши ги идети. "Различнити"...По принцип, на никой не му пука кой какво прави в спалнята си, за да си прави кефа. Но, защото ги преследват и псуват, се сплотиха и вече извратеният иска светът да се промени, за да не бъде такъв. Светът да се изврати заради него.Ама, цялото общество да се променя заради 30 минути онождане на ден, а и това е съмнително? Това не може да се случи.Освен ако не е част от ограничаването на популацията.Няма да мине у нас.
466
0
 
12
 
! Отговори
До 502 преди 3 години
Точно, трима травестити ще представят UK на Евровизия казват се Frock destroyers /Разрушители) и са лансирани от известния драг куин Ru Paul с потреб. име dragraceuk
465
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
интересно нормалните жени как ще се чувстват, когато доктора им заяви: "родител1, трябва да ви уведомим, че не разполагате с достатъчно мляко от хранеща майка, за вашия биологичен продукт, за това най-добре кажете на втория биологичен родител да вземе мляко от неродител. И честити перинетални услуги."
464
1
 
5
 
! Отговори
ПОЛИЦИЯ -1ВА ЛИНИЯ преди 3 години
Преди К19 в статии от този тип, винаги имаше групи небинарни дето коментираха. Сега? Няма! Ковида-19 яко ги трепе. СПИН - също. Лекарството за СПИН вече не помага, защото ставаш податлив на ГРИПНИ и КОВИД инфекции и те могат да мутират до 100 пъти в техните тела само за месец.В Божественото Царство няма Светии, които да подкрепят небинарните. Щом Бог ги смята за убийци това не е случайно. За Бог небинарните са убийци на хора. Не случайно пиейки тези хапове срещу СПИН провокират К19 мутации
463
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Попринцип съм доста толерантен тип, ама тук става дума за пълни глупости :)Само чакам някой да ми набута формуляр с родител1 и 2
462
0
 
16
 
! Отговори
++ преди 3 години
До АнонименДа кажем тези за свинското в Скандинавия, Англия и др. държави. В училищата го забраняват на децата, защото пришълците със забрадките... сещате се...Или халал-месото в Англия. Вече 100% от произведеното е такова - заради протестите на доста малък процент... сещате се кои...Или ЛГБТ и т.н. с безкрайните им искания, все едно някой им пречил да си бъдат *** и лесбийки. Нека бъдат така добри да ни навират в лицето личните си предпочитания, пък вкъщи каквото ги влече...
461
1
 
12
 
! Отговори
ПОЛИЦИЯ -1ВА ЛИНИЯ преди 3 години
Бог да ги трепе. Трепал ги е преди и днес пак ги трепе.Във световен мащаб небинарни умират от СПИН и ГРИП повече, от колкото от КОВИД. И всички тия болести дето рано или късно намират всеки един от тия небинарни, няма лекарство, няма лек.В момента, в който пуснаха лекарство за СПИН и стана още по-зле от преди за небинарните, защото КОВИД-19 също ги убива.Затова КОВИД пандемията няма да отшуми НИКОГА! Ще видите след година, две. Пак ще си говорим.Когато Бог не иска някой...нещата са ясни
460
0
 
23
 
! Отговори
Майко мила преди 3 години
И тези ще ми заплашват Русия ???
459
0
 
4
 
! Отговори
Въпросът преди 3 години
Защо ми слагате минуси ?Това го разказват в статията .