Ще въртим часовника! Лятното часово време не може да бъде спряно

Идеята за едно време бе доста популярна, но може да бъде замразена
12 мар 2021 10:46, Красимир Ангелов
167
Ще въртим часовника! Лятното часово време не може да бъде спряно
Снимка: Pexels

Много хора мразят да настройват часовниците си, когато лятното часово време започне през март. Европейският съюз изглеждаше готов да направи нещо повече от това просто да се оплаче: през март 2019 г. Европейският парламент гласува да се откаже изцяло от двугодишните промени на часовника, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Континент, пълен с хора - уморени да бъдат потопени в ранната вечерна тъмнина през есента и след това да имат час повече ценен живот през пролетта - с нетърпение очакваха последната година от настройването към лятното часово време в ЕС този месец.

Още по темата
Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март, докато тези, които предпочитат зимния график, щяха да извършат последната промяна през октомври.

В САЩ подобен ход за преодоляване на толкова презрения навик за смяна на часовника е предприет от група сенатори и от двете партии, чийто закон може да направи целогодишното лятно часово време узаконено в страната. Мерки на щатско ниво по този начин са факт вече в Калифорния, Флорида и много други щати.

Аргументите за премахване на практиката, която се появи в началото на 20-ти век като средство за спестяване на енергия чрез преместване на работното време, за да се следва слънцето, са много и различни: разрушителните ефекти от промяната на времето два пъти годишно са свързани с по-голям брой автомобилни катастрофи, инциденти на работното място, улични престъпления, сърдечни пристъпи и обща раздразнителност.

Но както показва европейският опит, спирането на лятното часово време не е лесно. Този месец жителите на ЕС ще преместят часовника си напред по целия континент (на 28 март, две седмици след САЩ), без никакво потвърждение, че практиката ще бъде изоставена през следващата - или която и да е - година. И така, какво се обърка?

Основният виновник за забавянето е може би пандемията, вероятно ограничено влияние има и Brexit. Трудното преминаване на проблема през сложните механизми на ЕС също показва колко лесно решенията в тази институция могат да бъдат засегнати от международната бюрокрация - ако няма никой, който да настоява усилено за напредък.

След гласуването в Европейския парламент промяната трябваше да бъде приложена след споразумение в Европейския съвет - ръководен орган на ЕС, състоящ се главно от държавни глави. След това Съветът прехвърли въпроса на Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС, като каза, че не може да прокара промяната, докато комисията не направи оценка на въздействието. Комисията, от своя страна, настоя, че този въпрос трябва да се прехвърли към Съвета, който първо трябва да намери решение по обща позиция. Резултатът е безизходица.

Лесно може да се излезе от безизходицата, но европейските правителства в момента имат по-големи проблеми. През последните 12 месеца държавите от ЕС бяха твърде заети, опитвайки се да спрат разпространението на коронавируса, поддържайки здравните системи и икономики живи, за да се тревожат за лятното часово време.

Brexit допълнително усложни картината. Обединеното кралство вече не е член на съюза и няма планове да се откаже от лятното часово време в своите граници. Така че, ако Ирландия следва останалата част от ЕС в изоставянето на лятното часово време, рискува да създаде два различни периода на острова за половин година - един в Републиката и един в управляваната от Великобритания Северна Ирландия.

Дори и без тези усложнения, да се отървем от смяната на времето ще отнеме известни преговори. Както в САЩ, различните географски райони могат да изберат лятното или зимното часово време. (По-голямата част от Аризона и целия Хавай понастоящем са се отказали от лятното часово време, както и няколко американски територии.) Въпреки че това е теоретично възможно в Европа, може да стане изключително сложно да има часови разлики между страните, продиктувани не от географията или привеждането в съответствие с настоящите часови зони, а от потребителския избор.

Въпреки че постоянното лятно часово време обикновено е най-популярният вариант в социологическите проучвания - малко под 60% от французите го предпочитат например - северните страни са склонни да бъдат по-разделени. Идеята, че една държава от ЕС е била длъжна да се съгласи на определен избор, за да стои в хармония с останалата част от съюза, би могла да разгневи популистите, които вече обичат да категоризират погрешно блока като диктатура.

Междувременно много страни в Европа, включително Турция, Русия и Беларус, вече се отказаха от смяната на времето.

Трудно е да се каже дали подкрепата наистина изтича за лятното часово време, въпреки че фактът, че прекратяванету му може да е единственият проблем, който наистина се радва на двупартийна подкрепа в Конгреса на САЩ, дава усещане за неговата широко разпространена непопулярност. В Европа смяната на часовника ще се задържи поне още една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
10
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Управляват ни ***-оти! Човешкото здраве трябва да бъде на преден план, а не някакво измислено пестене на електроенергия! Доказано бе, че смяната на часовника вреди на здравето, но нашите европейски чиновници са заврели главите си в зад-ниците си!
108
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Галисия, която е точно над Португалия е с цял час разлика от нея. Ниш, който е почти до София е със същото време като Мадрид и Галисия.
107
34
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не разбрах какво ви пречи смяната на времето астрономическо с лятно и обратното? Толкова години вече го има и не виждам никакъв проблем със смяната и даже си е много добре с тази смяна. Ако някой толкова много държи да не се сменя, то явно се връщаме към ситуацията преди да се въведе лятното часово време. В коя държава вдигнаха бунтове, когато осъзнаха какво означава да остане лятно часово време за през цялата година?
106
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 106: "Астрономическото време не е нито природно, нито нормално, нито някаква биологична даденост"."Астрономическото време", приятелю, е с най-голяма точност близко до соларното време. А соларното време има много общо с "биологичните дадености." Според часовата зона, в 12ч (+_ минути според местоположението), Слънцето е в зенита си и разделя светлата част на денонощието точно наполовина.Интересно защо тези, които са специалисти в дадена област, никога не коментират. Сигурно няма смисъл.
105
11
 
37
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Тези, които искат лятното часово време, всъщност искат цяла година да е лято, ама не става. Освен лято има и зима, пролет и есен, а за тях астрономическото часово време е по-подходящо.
104
47
 
23
 
! Отговори
Мозък в болничен преди 3 години
Аз продължавам да живея с усещането, че в нашата държава е пълно с м'алоумници. Как точно решихте, че зимното време е природно. Нали пак човек го е измислил, бе кухи глави?! Като оставят "природното" време и през юли слънцето ви грейне в очите в 4:30 ще ви питам. За мен смяната на времето два пъти в годината си е най-правилно
103
23
 
10
 
! Отговори
До: Отечествен Фрон преди 3 години
Поне да беше прочел какво е астрономическо време преди да пишеш глупости! Астрономическото време е въведено от англичаните преди само 150 години, та не знам кое е това "всичко живо" което се е родило според твоето "астрономическо време". Астрономическото време не е нито природно, нито нормално, нито някаква биологична даденост.
102
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто е. Още през 1893г е приела часовите зони и местното време UTC+2 ( универсалното координирано време, Гринуич+2ч) . Географски цялата територия на страната е в тази часова зона. Няма какво да се умува. Иначе не би могло да се угоди на никого. Логично е тези, които започват работа късно(търговия, услуги,ресторантьорство и т.н), да предпочитат т.нар. лятно време. Обратното важи за хората от производството, учащите и др., за които работният ден започва рано.
101
10
 
6
 
! Отговори
данте преди 3 години
До До азе мисля че ковид19 е мутация от смяната на времето.
100
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, какво и да стане българина винаги ще си остане недоволен хейтър.
99
14
 
33
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Всичко живо на този свят се е родило по астрономическото време ,което е и оригиналното .Всички други времена са измислени от розовите либерал капиталисти и нямат нищо общо със природното което е на четери милиарда години . Затова аз съм си за астрономическото време и никакви други измислени тъпотии .
98
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи трагедии... лягайте си в 23 и ставайте в 7 и няма да имате проблеми според никое време. Не знам ако се налага да пътувате редовно с голяма часова разлика как ще оцелеете.
97
6
 
23
 
! Отговори
БАУ преди 3 години
Да въведем повсевместно банкянското време!
96
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На 28.03. 2021 г. цяла България тихо и мирно минава на московско време. Едно към едно. А ако приемем лятното часово време за постоянно, това означава, че завинаги България преминава на московско време. Без война, без кавги.".........................Пишещите минуси проявяват удивителна тъпигьозност. Направете справка. Сега тук е 12:45, а в Москва е 13:45На 28.03.2021 г. по същото това време на денонощието тук ще бъде 13:45,а в Москва времето ще си остане непроменено - 13:45.
95
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси какви са баби нашите гробави! Даже за смяна на времето трябва да имат разрешение! Марионетки!
94
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
евр.парламен - казва Да се спреек- да се обсъди в Е.съвете.съвет - да се обсъди в Е.комисияЕ, ТЕ ЗАТОВА АНГЛИЯ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРО Г ЕЙСКИЯ СЪЮЗ
93
8
 
26
 
! Отговори
FF преди 3 години
***...хленчещ..зимното време е реалното според организма...друг е въпроса ако ти къртиш до 10 сутрин,Нормалните хора като станат в 6-6.30 е светло...Капиш.А до колко ще работиш си е твоя работа.В 7 тъмна тъмница да не би да е по-хубаво.Ти нанкай до 10. па гони михаля после
92
2
 
6
 
! Отговори
до 89 преди 3 години
Няма драма шефа,ти се сърди, че си се успал но си прав това си е негов проблем не е твой.
91
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да останем постоянно на лятното часово време. Зимата сутрин ще е тъмничко около 2 месеца,но вечер няма да се стъмва рано. Зимното ще ни съсипе лятото като се съмва направо през нощта.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 89Като преживееш още два-трийсетина години, ще почнеш да разбираш. Даже може де се впечатлиш и от не толкова популярното "нямане на асансьор" и свързаното с него катерене на по няколко етажа с торби по няколко пъти на ден...