Кои са най-скъпите градове за живот след пандемията?

Ню Йорк изпадна от топ 10
22 юни 2021 15:50, Нели Христова
39
Кои са най-скъпите градове за живот след пандемията?
Снимка: БГНЕС

Според тазгодишното проучване на разходите за живот на Mercer най-скъпият град се оказва в... Туркменистан.

Годишният доклад класира 209 града на базата на разходите, които са нужни за жилище, транспорт, храна и развлечения. Ню Йорк е използван като базово сравнение.

Столицата на Туркменистан, Ашхабад, която беше номер две в миналогодишния списък, е нещо като аутсайдер в топ 10, който включва най-вече бизнес центрове като Хонконг (най-скъпият град през миналата година, който се нарежда на второ място тази година), Токио (номер четири за 2021 г.) , Цюрих (номер пет за 2021 г.) и Сингапур (номер седем за 2021 г.).

Продължаващата финансова криза в Туркменистан, довела до недостиг на храна и хиперинфлация, е посочена от Mercer като причина, поради която разходите за живот на Ашхабад са се повишили през последните няколко години.

Може би най-голямата промяна от миналогодишното проучване на Mercer показва, че Бейрут се издига от 45-ия най-скъп град за международни работници през 2020 г. до третия най-скъп за 2021 г. Според Mercer това развитие се дължи на икономическата депресия в Ливан, която се изостри от пандемията и експлозията на пристанището в Бейрут през август миналата година.

Междувременно, тъй като еврото спечели почти 11% спрямо щатския долар, европейските градове бяха класирани сравнително по-скъпо от американските. Това доведе до отпадането на Ню Йорк от топ 10 на Mercer, докато Париж се изкачи в класацията от номер 50 през 2020 г. до номер 33 през 2021 г.

По подобен начин поскъпването на австралийския долар доведе до изкачването в класацията на австралийски градове като Сидни и Мелбърн.

Що се отнася до най-евтините градове за задгранични работници, според класацията на Mercer това са Тбилиси, Грузия (номер 207), Лусака, Замбия (номер 208) и Бишкек, Киргизстан (номер 209).

Промяна на моделите на работа

Винс Кордова, лидерът на международната мобилност в североизточната част на Mercer, казва пред CNN, че класацията тази година е повлияна и от промяната на бизнес моделите след пандемията.

Между ограниченията за пътуване, широкото възприемане на модела за работа от дома и ситуацията с COVID-19, различна в различните държави, някои компании избират международни отдалечени наеми вместо преместване на работници в друга държава.

"Тъй като видовете международни задания се променят, това създава промени в търсенето на определени стоки и услуги и различни потребителски профили", казва Кордова.

Кордова също така отбелязва въздействието на "бързото, но неравномерно" възстановяване на Китай от COVID-19 върху тазгодишните резултати.

"Това е единствената голяма икономика, която постига растеж през 2020 г.", казва той, посочвайки, че това е довело до изкачване на китайските градове нагоре в класацията.

Гледайки напред, Кордова предполага, че щатският долар може да се "върне" през следващата година, което може да диктува формата на бъдещото класиране.

Най-скъпите градове за живот през 2021 г. са:

1. Ашхабад (Туркменистан)
2. Хонконг (Китай)
3. Бейрут (Ливан)
4. Токио (Япония)
5. Цюрих (Швейцария)
6. Шанхай (Китай)
7. Сингапур
8. Женева (Швейцария)
9. Пекин (Китай)
10. Берн (Швейцария)


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
No Coment преди 5 месеца
Забравили са Несебър,а това е вече национална обида.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази класация е пълен булшит. Бейрут не може да е в класацията, защото там има сериозна обезценка на местната валута заради кризата, започнала преди това. Няма как градове като Ню Йорк да изпаднат от класацията, това изпадане е изкуствено, трябва за всички градове да се прилагат едни и същи критерии, за да има стойност подобна класация. Не може държави с политически и икономически кризи, започнали преди ковид, с инфлация и девалвация, да се сравняват с държави, в които няма такива
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
най- скъпите градове за живеене са в републиката на наглите българи тикви, дори и в най скъпите държави банките не взимат комисионни за кредиторите си само миризливите български банки и тиквениците които им ръкопляскат че били големи велики български бизнесмени а те са просто едни миризливци живеещи от таксите на парите на хората които си дават парите на българските тиквенски банки
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бантустан го няма в никакви класации може би защото е К. Е Н.ЕФ.Няма такава мизерия по света.Даже и Индия сигурно е напреднала повече.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лом, Видин и Мездра!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Може да е скъпо, но какви са заплатите? Важно е разхода за живеене спрямо заплатата какъв е. На село може да е евтино, ама и заплатата да е под минималната. Накравя ти остава едно нищо.
30
4
 
5
 
! Отговори
ххх преди 5 месеца
Ми то София е толкова скъпа вече, че да се чудиш дали не си на Пето Авеню....А фасадите едни издраскани и улюпени.....И като почнат разни *** да се правят на велики....Дивашка му работа
29
3
 
3
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 5 месеца
Кои са най скъпите градове?.... Това пък кой го интересува? Пропуснали сте и няколко български града....със сигурност
28
2
 
2
 
! Отговори
Шопите тарикати се преди 5 месеца
пазарят като *** за нощувка на морето.Дъълго се пазарят,но без пари няма.Искате безплатно шопчета?!Бегайте при БЧК !!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 26А в адвокатските кантори в София знаеш ли по колко дават? По 400 лв. Живей ти с тези пари.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И за кво му цъкате на човека минуси ? Действително 1000лв. заплата в София са заплата на чистачка. Вижте в ***.bg. Ако знаеш език, спокойно започваш работа от 1800лв чисти нагоре. И това е стартово. Тези които цъкат минуси не са от София или наистина нямат реална представа за пазара на труда.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
София е най-скъпия град след пандемията
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И сега какво излезе? Синди Ав$тралия дори не може да се класира в топ 10 на скъпите градове, евтина работа.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След пандемията? Че тя свърши ли и кога?
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В София реално нищо не се произвежда.Около 200 000 души държавна администрация,безброй офиси с основна цел усвояване на обществени поръчки и пране на пари и търговски фирми,опериращи в цялата страна и даващи мизерни заплати в провинцията и големи в столицата.Това ако не е тоталитаризъм и комунизъм,здраве му кажи.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде има ли още дето "земат" много да ми го обясняват ?
20
2
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 5 месеца
Ти откъде знаеш какво мога и какво не мога бре образ ? Да не си дипломирана врачка ?
19
4
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 5 месеца
Брей...тцъ тцъ тцъ. Без шифиорти да ти го карат продукцията по магазинити (тоя пример най-про3 като за тебе) ше има да драпаш по козите пътеки. А овчаря каквото може и каквото трябва да може ти и 200 години няма да можеш да го научиш. Поредния седнал да ми се прави на сноб. абе много снобарска нация излезнахме. Всеки се има за по-така от другите а не се види кво л... е.
18
2
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 5 месеца
Човекът ти казва, че НЕ си мързелив, драги ми смехурко. Казва ти, че нищо не можеш и самият факт, че не си смелил 2 изречения, които е написал, говорят какво умееш. Едно голямо нищо.
17
3
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 5 месеца
Мързелът няма общо с квалификацията и възможностите на човек. Ето ги овчарите- работят от сутрин до здрач. Сервитьорите, шофьорите- и те. И какво умеят?! Това, което го умее всяко дете трета група детската градина.