2/3 от германците ваксинирани, но голяма част от останалите не биха го направили

Какво казват тези, които не искат ваксина при никакви обстоятелства
30 окт 2021 17:15, Красимир Ангелов
179
2/3 от германците ваксинирани, но голяма част от останалите не биха го направили
Снимка: БГНЕС

Над 66% от германците вече са напълно имунизирани срещу Ковид-19. Много от неваксинираните обаче казват, че няма да си поставят ваксина и в бъдеще. Защо? DW показва техните аргументи:

Повечето неваксинирани срещу Ковид-19 в Германия нямат намерение да се ваксинират и в бъдеще - независимо от свързаните с това ограничения. Онлайн-проучване на института Форса, проведено по поръчка на германското правителство, показва, че 65 процента от неваксинираните в никакъв случай не желаят да си поставят ваксина срещу коронавирус и през следващите 8 седмици. Други 23 процента са отговорили на този въпрос с "по-скоро не". Това означава, че близо 90% не са променили позицията си срещу ваксинирането.

Още по темата
Проучването е проведено между 29 септември и 10 октомври 2021 година, а целта му е да се разберат причините за нежеланието на хората да се ваксинират. По този въпрос обаче участниците в него са изтъкнали много различни аргументи.

Страхове и конспирации

За една трета от тях (34 процента) одобрените ваксини не са били изпитани достатъчно надеждно. 18% са посочили, че се страхуват от нежелани странични ефекти, а 16% искат сами да решават как да постъпят или отхвърлят задължителното ваксиниране. Други 15% се съмняват в надеждността на ваксините, не вярват на официалните информации по темата или се опасяват от увреждания и дългосрочни последици от ваксинирането.

Допитването показва още, че 69 на сто от неваксинираните в Германия споделят напълно или отчасти мнението, че коронакризата се използва за повече контрол от страна на държавата. А цели 80% дори смятат, че ограниченията на основните права са по-тежки, отколкото опасността, произтичаща от вируса. 89 на сто от анкетираните пък смятат, че медиите представят едностранна картина на епидемичната ситуация.

По-възрастните хора - над 55 години - посочват особено често, че не се доверяват на съществуващите до момента видове ваксини. А по-младите (под 40 години) посочват като аргумент срещу имунизацията най-вече желанието да имат деца. В този смисъл допускането на алтернативи на наличните ваксини би могло да промени нещо в поведението на тези хора, посочват авторите на проучването. Над половината от анкетираните неваксинирани заявяват, че ако бъдат одобрени ваксини, които действат на класическия принцип на действие, това повишило тяхната готовност за ваксиниране. Такива са например инактивираните ваксини, действащи на принципа на убитите вируса.

Общественият натиск няма да помогне

Освен това 29 процента от неваксинираните посочват, че евентуално засилване на обществения натиск само би намалило допълнително готовността им да се ваксинират. 21% казват, че ще бъдат още по-малко склонни да се ваксинират, ако на работното им място бъде въведено правилото: свободен вход само за ваксинирани, негативно тествани или преболедували.

За изследването е изготвен скрийнинг на 100 000 активни онлайн-потребители, който е представителен за възрастовата група над 14 години. От тях са били анкетирани общо 3048 души, които досега не са се ваксинирали.

По данни на германския институт "Роберт Кох", 66,5% от населението на Германия е напълно ваксинирано, а 69,3% имат поставена поне една доза от ваксините. Седемдневната заболеваемост в страната достигна 139,2 нови инфекции на 100 000 души от населението. За последните 24 часа в 83-милионната страна са регистрирани малко над 24 668 новозаразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да обясним. Ние не отказваме да се ваксинираме. Просто не вярваме на спасители. Нас все ни спасяват от чудовища, а на края се оказва че спасителя ни е най-голямото чудовище. Тая сцена я играем от 100 г. А може и повече. Та за това не вярваме на ония, които идват да ни спасяват, при условие че от години се правят на нечуващи и невиждащи. Как сега изведнъж ни видяха, че и са готови да се жертват за да ни спасят. Спасяването на удавника е дело на самия удавник. Изоставените мислят така!
96
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност най-отричащи ваксинацията са хората маниаци на зелен живот. Те не ядат полуфабрикати, водят здравословен начин на живот, отричат изкуствените материи за дрехи и не ваксинират децата си. В Германия и Франция има доста големи общности от такива хора. И колкото и да не ви се вярва те са най-образованите и високоплатените в тези страни, включаю IT. Първо се информирате, после обиждайте.
95
24
 
3
 
! Отговори
Коментатора преди 2 години
Естествено, логиката винаги тържествува. Германия, страна с добри училища, добри колежи, добри университети и добри бизнес практики...та в тази страна където населението е добре образовано дори да не е ходило на университет...та в тази добре образована страна 2/3 са ваксинирани. Напротив, слаби технологично и общо взето зле развити държави с необразовано население....те отказват да се ваксинират. А парадокса че се мислят за умни щом отказват ваксинация е тема за друго предаване драги зрители.
94
4
 
3
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Да, вярно е за плана Маршал! Западна Германия, Англия, Франция, Холандия и др пропаднали държави от третия свят, така бяха затънали, че се молеха на СССР да им даде нещо да ядат. А една Монголия примерно дето не взе и един долар от там но има обща граница с пияните *** и и изнасяха комунизъм е на светлинни години по развитие.
93
15
 
1
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Всички антиваксъри с 5.
92
0
 
4
 
! Отговори
И сега като преди 2 години
изпукат ваксинираните шваби наш умен *** ще бъде разплодният бик, който ще каца германките да възстановят загиналите от ваксините десетки милиони.....
91
3
 
27
 
! Отговори
Споко бе преди 2 години
Да! Ще се ваксинирам, но след две години. Искам да видя дали ще ви карат да се ваксинирате с 5-6-7-8-*** доза и дали ще махнат зеления сертификат на пролет. Искам да видя дали ваксинирани няма да развият рак и дали могат да имат деца. Не искам да ви лъжа. Всички тези неща ги допускам като възможни - прочетох какво ли не за тези ваксини. Ще им дам малко време. Искам да се докажат с резултати. За това ще се ваксинирам след 2 години.
90
3
 
10
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Само Костадин Костадинов с 5.
89
14
 
2
 
! Отговори
Коментатора преди 2 години
Естествено, мнозинството от българите, като ниско образовани, нямат възможността да водят добре аргументиран спор. Вследствие, след като разберат, че нямат аргументи, те се залавят за дребни детайли, които не са верни, но пък са изопачени според каузата им. Та според тези индивиди, дами и господа, загубата на ВСВ е маловажна за немците. Тъжно е драи зрители, но такава е реалността в тази България, която не се признава за победена. Тя никога не признава грешки и не се учи. Българите също!
88
13
 
2
 
! Отговори
До 102 преди 2 години
Изводите не можеш ли сам да си ги направиш? Бежанци, неграмотни или ниско образованите, религиозни фанатици и прочие ги е страх или отказват ваксините и вярват в конспирации. В Швеция е така, а вероятно и в Германия. А България към коя категория принадлежи, ти кажи!
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КоментатораМного си проосс младежгермания е станала велика при Хитлер защото е финансирана от ционисти и елитите, страхуващи се от разпространиние на идеологията на комунизмаСлед разгрома отново е възтановена с плана Маршал - огромно финансиране отново от ционистите, заради страх отново от СССРСега същите ционисти спретват тази световна криза без война отново за свои целиГерманците не са по-умни, нито по трудолюбиви от другите нации.Просто се намират в средата на Европа и са като ДПС
86
9
 
2
 
! Отговори
Коментатора преди 2 години
Естествено, реално необразованите, тук не визирам хората с дипломи. Има разлика между реално образован знаещ и фиктивно образован дипломиран. Та говорим за следното: след ВСВ германците имаха ли работа, не? Имаха ли спокойствие, не? Бягаха ли, не? Отказаха ли се от расизма и спряха ли да се делят на германци, роми, претопяващи- да? Те признаха загубата и се изчистиха от проблемите за да се превърнат в Световна икономическа сила. България кога? Когато започне да си признава!
85
4
 
15
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Истината е, че заради твърде иновативните ваксини ваксинационната кампания буксува. Ако бяха изкарали класическа ваксина, много повече хора биха я приели. Само китайците направиха такава, но фарма лобитата не ни допускат до нея. Искат с генетичните препарати да ни прецакат.
84
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Заради "ваксинпас" бизнесът с фалшиви сертифокати процъфтява.
83
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип останалите 20-30% господ и религията ги пази за кво са им ваксини. Даже ката се разболеят да не звънят на линейка ами да тичат в джамията да се молят.
82
6
 
1
 
! Отговори
Коментатора преди 2 години
Естествено, ниското реално образование пречи на повечето българи да осъзнаят цялостната картина. Те казват, 30 години ни шлеват като по този начин ефектно избягват да поемат отговорност и прехвърлят вината на политиците. А политиците са функция на народа. И в продължение на анализа, българите никога не признаха, че бяха от губещата страна в Студената Война, драги зрители. Както не признаха, че загубиха ВСВ тъй като в по-голям отрязък от време бяха на страната на германците. Трагедията!
81
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 100 Живеещ в Швеция И?
80
13
 
10
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 години
В Швеция 87% от възрастното население е ваксинирано . И 75% от 12-18 годишните. Твърдо против са тези с африкански и арабски произход . Сигурно и в Германия е същото .
79
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей затова ще има още дълго ваксинпас. Да се тестват през ден за тяхна сметка. Иначе вкъщи под ключ.
78
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винету като дойда пак на власт ще оправи всичко.

Спонсорирани публикации