Китайска журналистка напът да умре заради COVID репортажи от Ухан

Джан Джан е обявила гладна стачка в затвора
8 ное 2021 19:10, Нели Христова
62
Китайска журналистка напът да умре заради COVID репортажи от Ухан

В началото на пандемията в Китай 38-годишната журналистка Джан Джан отразява закъснелия отговор на страната срещу вируса. Заради това тя е хвърлена в затвора, а сега е близо до смъртта, след като обяви гладна стачка, съобщава семейството й. Правозащитни групи настояват за незабавното й освобождаване.

Джан Джан, бивш адвокат, пътува до Ухан през февруари 2020 г., за да докладва за хаоса в центъра на пандемията, поставяйки под въпрос как се справят властите с огнището на COVID-19. Тя прави множество клипове със смартфона си.

През май 2020 г. Джан е задържана и осъдена през декември на четири години затвор за "причиняване на скандали и провокиране на проблеми" - обвинение, използвано рутинно за потискане на несъгласието с държавата.

Сега теглото й е много под нормата и тя "може да не живее още много", написа брат й Джан Джу миналата седмица в акаунт в Twitter: "Джан е висока 177 см, а сега тежи по-малко от 40 кг. Тя може да не оцелее в идващата студена зима", пише Джан Джу на 30 октомври. "Надявам се, че светът помни каква беше тя преди", добавя той.

Джан е обявила гладна стачка и е била хранена принудително през назални тръби, заяви нейният юридически екип, който не е разполагал с информация за сегашното й състояние.

Публикациите на Джан Джу предизвикаха нови призиви за освобождаване на сестра му, като Amnesty International призова китайското правителство да "я освободи незабавно, за да може тя да прекрати гладната си стачка и да получи подходящото медицинско лечение, от което отчаяно се нуждае".

Организацията за правата на човека каза, че Джан "е застрашена от смърт, ако не бъде освободена спешно за медицинско лечение" в изявление, публикувано в четвъртък.

"Джан Джан, която изобщо не е трябвало да бъде пращана зад решетките, сега изглежда е изложена на сериозен риск да умре в затвора. Китайските власти трябва незабавно да я освободят, за да може тя да прекрати гладната си стачка и да получи подходящото медицинско лечение, от което отчаяно се нуждае", добавя Гуен Лий, активистката от Amnesty, описвайки задържането на журналистката като "срамна атака срещу правата на човека".

"Ако Джан Джан умре в затвора, кръвта й ще изцапа ръцете на китайското правителство", добавя Лий.

Близък до нея журналист, който отказа да бъде назован, заяви пред АФП, че семейството на Джан е поискало среща с нея преди повече от три седмици в женския затвор в Шанхай, където тя е задържана. Те така и не са получили отговор.

AFP не успява да се свърже с Джан Джу, докато майката на Джан отказва да коментира. Затворът в Шанхай също не дава отговор на въпросите на агенцията.

"Джан сега не може да ходи или дори да вдига глава без помощ", според Репортери без граници (RSF).

Ръководителят на Бюрото за Източна Азия на RSF Седрик Алвиани каза, че "международната общност трябва да окаже натиск върху китайския режим и да осигури незабавното освобождаване на Джан Джан, преди да е станало твърде късно".

"Тя само изпълняваше задълженията си като репортер и никога не е трябвало да бъде задържана, да не говорим за получената присъда от четири години затвор."

Китай се радва на успеха си в ограничаването на вътрешните инфекции до шепа спорадични огнища. Правителството представи разказ, който кредитира комунистическата партия за връщането на живота в страната почти към нормалното, дори когато броят на смъртните случаи и инфекциите продължават да експлодират в останалата част на света.

Но онези, които заплашват официалната версия, като повдигат въпроси относно ранното прикриване на правителството и справяне с епидемията в Ухан, са изправени пред гнева на партията.

Джан е сред група от четирима граждански журналисти - включително Чен Киуши, Фанг Бин и Ли Зехуа - задържани след репортажи от Ухан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джанката не е усетила че пландемията не е тръгната от там изобщо и че сега ще си изгуби живота за нищо.
46
1
 
2
 
! Отговори
Оле преди 2 години
Китайката Джан висока 177 см. направо не мога да повярвам, аз такава китайка не съм виждала.
45
2
 
3
 
! Отговори
Препис преди 2 години
То сега западните агенти е модно да гладуват! Е - Навални гладува, Михо грузински сега гладува и тази неизвестна боркиня за демокрацията също...
44
1
 
3
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
Ако всички журналисти бяха третирани като Джан-Джан пандемия нямаше да има.
43
5
 
7
 
! Отговори
Ваксиниран клониг преди 2 години
Писна ми да ви слушам братвежите, че сме дупчени като ***, за 5G, магнити, Бил Гейтс и тн. Що не ни хакнат през колата/бирата/водата за къпане.Съберете бозата, как да стане с тоя вирус, отговорете и после говорете, защото се информираме пред блока и от фейсбоок. Преди години имаше трупа за подкрепа на двама, които се бяха само изяли..Шмъркаме бяло от ***, обаче сме били *** за ваксини. ***, онзи ден стачка НЕ на дистанционното обучение и НЕ на тестването на деца... как да стане бе
42
3
 
21
 
! Отговори
Кратка Равносметка преди 2 години
От цятата тая дандания с Коронавируса спечелиха...Голям брой американски компании като например Амазон. Удвоиха и утроиха си мултимилиардните си печалби... Банкерите. Под предлог че дават пари си ги възвърнаха с огромни лихви... Американски и Европейски политици. Оправдаха милиарди липсващи пари от бюджета на страните си под предлог че се "борят" с вируса... Фарма компании... натрупаха милиарди от тайни сделки с правителствата... КИТАЙ? И преди ги мразеха и сега .Търговията намаля катастрофално
41
4
 
13
 
! Отговори
Бил Вируса преди 2 години
Как пък тази пандемия избухна ТОЧНО в средата на Икономическата война между Китай и САЩ когато китайците отказаха да намаляват мита според исканията на американците и не се съгласиха да подпишат споразумението а Тръмп започна безуспешни опити да заплашва китайски компании с включване в "Черния им списък"... Бааасси съвпадението... И как веднага се намериха предани на "демокрацията" журналисти и обикновенни шпиони дето да разпространят "истината" ... която така и не бе намерена от СЗО и ЦРУ ...
40
0
 
5
 
! Отговори
Дзин Пин преди 2 години
Какво тук значи някаква си личност !
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти, сър!
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото пък държавите в Зап. Европа не са дъежави с роби. Надупчиха ни като добитъk.
37
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай и Русия са държави с роби.
36
6
 
14
 
! Отговори
Не на нас! преди 2 години
китайска журналистка за която пише ройтерс - не е баш китайска журналистка!
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До House M.D. Грешиш, съчетанието от "на" и "път" се пише както слято, така и разделно. В изречения от вида "Тръгвам на път" очевидно е разделно. Но когато имаме наречието "напът" се пише слято. "Напът съм да стана за смях с езиковите си претенции", например / а не "на пример"!/.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напът ли я, апят ли я?!? Хахах. Скоро заради толкова грамотни журналяги ще променят правипуса, че ония немАт капацитето да ползват аутокотрект.
33
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тая китайка висока 1м 77см? Да не е от тия генетично моделираните, които ги командват дистанционно?
32
4
 
9
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Китай е най-големият производител и потребител на въглища!А въглищата в света са по-големи като запаси от петрола!Китай произвежда и потребява въглища половината, като процентно отношение от цялото потребление в света!Добре дошли в Третата Световна Война със зелени сертификати и зелен пакт на енергията, но ако кратунките ви са зелени и нямате добра стратегия, Китайския Дракон ще ви пийне мозъка без да се замисля!Агент Алвин Бонър!ЦРУ!!!
31
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"На път" са две отделни думи, о, неграмотно журналистическо племе!!!
30
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После що не тъгувам за добрия стар комунизъм. И някви хора ми обясняват колко лоша е била демокрацията.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свобода на словото - така, както го разбират червените китайски мандарини!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 Е ти ако вярваш на цифрите които споменават китайците значи си голяма балама. Все едно жена да ти каже,че през живота си е имала само двама мъже. Ако го умножиш по 20 може и да получиш точните резултати.

Спонсорирани публикации