Цял януари без месо - какви са ползите?

Веганството подобрява чревния микробиом
34
Цял януари без месо - какви са ползите?
IStockphoto

Въпреки че традиционните решения, взети в началото на всяка година, често се провалят, има смисъл през януари да се чувстваме вдъхновени да премахнем част от старите си навици и да започнем начисто. Голяма част от нас се насочват към по-здравословния начин на живот, изпълнен с балансирано хранене и тренировки, опитвайки се да станат най-добрата своя версия.

Вече сме запознати със Сухия януари - предизвикателството, което ви кара да се откажете от алкохола, но има и друга възможност, с която да започнете новата година по-здравословно и това е веган диета. Както сигурно се досещате, това включва ядене на повече растителни продукти и отказването от животински през първия месец от годината.
 
Чудите се дали трябва да опитате Вегануари? Ето всичко, което трябва да знаете за това как да преминете към растителна диета и ползите за здравето и околната среда от това да станете веган за един месец.
 
Началото на Вегануари
 
Подобно на Сухия януари, предизвикателството Вегануари всъщност започна в Обединеното кралство през 2014 година, когато организацията с нестопанска цел Veganuary насърчи хората да опитат да станат вегани за месец януари. Преминаваме към 2021 година, когато уебсайтът на организацията съобщава, че повече от 500 000 души са се регистрирали и са обещали да опитат предизвикателството.
 
Разбира се, спазването на диета без животински продукти не е нищо ново. Световният ден на веганите е създаден през 1994 година и оттогава продължава да наблюдава ръст на последователите си. През 2014 година само 1% от потребителите в САЩ съобщават, че са вегани, като три години по-късно този брой скача на 6%. Много знаменитости помогнаха за увеличаване на популярността на веганството, включително Бионсе, която популяризира 22-дневната веганска диета през 2015 година.
 
Маркетингът на Вегануари по-специално се развихри през 2020 година, когато търсенията в Google на този термин сериозно нараснаха. Дори Холивуд взе под внимание веганството, като обяви, че наградите „Златен глобус“, които се проведоха на 5 януари 2021 година ще включват изцяло веганско меню.
 
Здравословни ползи от веганството
 
Диета на растителна основа, пълна с разнообразие от плодове и зеленчуци, е свързана с намален риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак. Растителната храна е богата на фибри, витамини, минерали, фитонутриенти и вода. Добавянето ѝ към начина ви на живот също така насърчава здравословния чревен микробиом.
 
Още по темата чететe в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българина като му кажеш че не е добре да лочи по 2 литра бира на ден и че месо по 3 пъти на ден не е полезно , веднага те обявява че не си патриот , *** на хранилка при шороз.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам в най скоро време някой да предложи да престанем въобще да ядем и да караме на фотосинтеза. Когато има облаци ще ходим на солариум, но държавата ще поема половината от цената.
25
0
 
2
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
Което със сигурност трябва да забравите са всички преработени "месни" продукти, оня ден в една немска бакалия се зачитам в етикета на парче варено-пушено свинско : "45% св.месо ...." - за саламите го знаех че поне половината е пълнеж, но това вече обра точките.
24
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Снощи хвърлих на скарата няколко пържолки от осмянка ..ммммм. Веганите ако искат и шишарки да ядат :)))))))))))))))))))))))))))))))))
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече сме запознати със Сухия януари - предизвикателството, което ви кара да се откажете от алкохола, но има и друга възможност, с която да започнете новата година по-здравословно и това е веган диета.. . . Не знам от къде ги взимате тези анемично-неграмотни псевдожурналисти?
22
1
 
10
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Аз спрях месото и получих анемия и започнах да п,р,и,п,а,д,ам. Захрани се с месо и съм добре, но го редувам с постни яденета.
21
5
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Тези статии се пускат в този сайт с цел да мобилизират мършоядните фанатици, че да вряскат истерично, все едно някой им пречи да си купуват и консумират труповете и производните им. Дедовците им с фесовете , потурите и цървулите са яли смирено по-рядко месо, отколкото са се къпали, но те се вживяват във войнстващи бранители на опакованата в пластмаса ***. Едва ли един на хиляда от тях знае, като било толкова естествено за човека да яде животни, как да заколят и обработят трупа за консумация.
20
7
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До Анонимен"Веганството подобрява чревния микробиом"-------Веганската диета лишава мозъка от важни хранителни вещества, особено B12, който е пряко свързан с коефициента на интелигентност. Затова повечето вегани изглеждат като слабоумни.... Напротив, най-големите ***-аци се тъпчат с най-много месо. Идеалната манджа за всеки про-стак е с много месо. Не съм срещал в живота си прос-так вегетарианец, камо ли веган... Про-стакът не е в състояние за възриеме нещо по-различно от малкия свят
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11Веган-януари е през януари, защото е веднага след празниците, когато обикновено се преяжда доста дни. Един вид пречистване и разтоварване. Иначе си съвсем прав за лятото, че тогава човек не се сеща за тежки храни
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МесоЯдДо време е. Няма начин да не развиеш болести. Месото е вредно, наистина. Поне го намали, ако не можеш съвсем да го спреш. И добавяй много пресни зелечуци. Едно от най-добрите неща, които човек може да направи за здравето си е да спре месото. И не е трудно, по-скоро е въпрос на навик
17
0
 
3
 
! Отговори
Ayn Rand преди 2 години
Забраниха антиваксърството и мусаката, какво следва? Криптото? Свободното притежание на имоти, автомобили? Достъп до ел. енергия? Викайте ми, че съм конспиратор, да аз съм т1п. Аз съм т1п конспиратор.
16
1
 
1
 
! Отговори
И да допълня преди 2 години
Спазвайте новия комунистически веган-нератив. Хората са учени и ви мислят доброто, не правете каквото душата ви иска. Правете това, което режима ви проповядва. Вярвайте само в него. Той е вашият спасител, без него ще умрете най-вероятно още утре
15
0
 
6
 
! Отговори
Големият рестарт преди 2 години
Големият рестарт започна с Ковид, да се готви хранителната индустрия, за това ви се спуска тази статия. А мисирката, която я е копирала, хал хабер няма за какво иде реч, но това също е част от всичко. Режима се сменя, вие слепи ли сте?!?!?!!
14
1
 
5
 
! Отговори
Статия преди 2 години
Въглероден отпечатък. Опитват се да ни направят на китайци. След като ни забранят мусаката, ще ни забранят да ходим и на море. Вие сте страшно спрели, да не го виждате това. Аз вчера го обяснявам на едни приятели, те кой знае какво са си казали най-вероятно, че си губя разсъдъка.
13
0
 
6
 
! Отговори
Пландемия преди 2 години
Ако пЛандемията ви е уплашила, чакайте да дойдат от световната организация по храните. Вече забраниха мусаката. Те вече чукат на вратата.
12
0
 
5
 
! Отговори
Мисирки ве брат преди 2 години
Населението е единодушно, че зимата се яде свинско, но не мисирката пише 2 метра пaРеал за веганите-***, щото ако не им напомня какво тре да си слагат ***, они ще започнат да ядат пръст или НЕДАЙ СИ БОЖЕ, да станат нормални люде, които ядат това което им се хапва и им е сладко. Хаха положението е тежко, лесно Нема
11
2
 
7
 
! Отговори
МесоЯд преди 2 години
вие не сте добре, това е храна за зайци, ям всеки ден по 1 кило печено свинско, това е и най-евтиното, щото 5-7 лева, в зависимост коя част на свинското ядеш са ти яденето за цял ден - няма глад, няма болести, няма затлъстяване, напротив щото се храниш правилно като прадедите си НеАдерталци, ставаш само мускули, няма и КОВИД, щото някаква настинка, няма как да ти бутне здравият организъм!
10
4
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
при 3.99 лв за кг св месо от зап европа на колко години трябва да е това месослед като ядете подобни меса идете пред някои кабинет където се изследва дебелоточерво и си направете изводите
9
10
 
2
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Постите са за простите.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е много чудесно с веганството за един месец, разтоварва организма, полезно е, ама защо са го измислили да е през януари? В студените месеци трябва да се яде по-калорична, загряваща храна и месо! Веганството е подходящо за топлата част от пролетта и лятото.