Кой е Андрей Белоусов, който става министър на отбраната на Русия?

Цивилен, икономист, не е служил в армията
13 май 2024 08:06, Елка Василева
28
Кой е Андрей Белоусов, който става министър на отбраната на Русия?

Руският президент Владимир Путин предложи вчера Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на мястото на Сергей Шойгу.

Ройтерс определя номинацията като изненадваща. Белоусов, който досега бе първи вицепремиер, е цивилен и икономист по образование.

Още по темата
Следват някои данни за човека, който ще поеме руското министерство на отбраната повече от две години след пълномащабната инвазия в съседна Украйна.

Андрей Ремович Белоусов, на 65 години, е роден в столицата Москва в семейството на съветски икономист. Той завършва Икономическия факултет на Московския държавен университет с отличие през 1981 г.

През 2000 г. Белоусов е назначен за извънщатен съветник на руския премиер, а шест години по-късно става заместник-министър на икономиката.

От 2008-2012 г. - в периода, когато Путин е премиер, е директор на отдела по икономика и финанси в правителството апарат. През 2012 г. е министър на икономиката.

От 2013 до 2020 г. Белоусов е съветник на руския президент. От 2020 г. заема поста първи вицепремиер. През същата година за кратко замества министър-председателя Михаил Мишустин, който се разболя от ковид.

През 2017 г. РБК писа, че Белоусов е един от хората, убедили Путин, че дигиталната икономика и блокчейн технологията са от решаващо значение за бъдещето.

"Мога да кажа, че една държава със суверенитет определено трябва да (определя сама своята идентичност). Кои сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?... Нямаме друг вариант за страната ни, освен да придобием или възпроизведем тази идентичност", каза той в интервю за същата руска медия миналата година.

Според РБК Белоусов е тренирал като млад самбо и карате, но не е служил в казармата.

Бъдещият руски министър на отбраната е смятан за близък до президента, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Русия
Андрей Белоусов сменя Шойгу като министър на отбраната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
руснак
22
2
 
4
 
! Отговори
Вулкан преди 1 седмица
И какво се оказа ¿ Висшите шевове в Русия опъват едни пари и строят палати за милиони , а народа плаща с кръвта си ! Но не плащат момчетата на депутати ! Не плащат с кръв и момчетата на бизнесмени! Не плащат с кръв дори момчетата от Москва ! Кръвта се пролива на най- бедните и на мюсюлманите! Факт ли е ? Факт е ! Затова и скочиха да правят атентати. Проблема е, че Чеченските лидери пак за денги подкрепят Путин. А в тези мюсюлмански руски републики зреят огромни конфликти и лава от напрежение
21
0
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 1 седмица
Прав сте Сър, но пък силната страна на Украйна е Пентагонът с неговата Космическа флотилия.
20
14
 
13
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 1 седмица
НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ОБИЧА РУСИЯ! ...СМЯТАТ Я ЗА АДА НА ЗЕМЯТА!
19
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
След скандала с Вагнер а в сегашно време след скандала с замесника на Шойгу последния няма как да си запази генералските лампази. Отива в съвета по сигурност докато се пенсионира...
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ясно е, че Джуджето е назначило крадец като него. Сега едни милиони ще потекат към Жужето-цар, вместо към еленовъда. Крепостните ваттенки не ги очаква нищо хубаво.
17
8
 
5
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 седмица
Пишман - Пиндостан пълни памперса с трансатлантически ценности... Бг ми$$ирките с радост вдишват аромата и вкусват с апетит от ценностите на Посолството. Така е демократично! За 100 гривни какво ли не правят миличките...
16
7
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Стискам палци в *** със Суровикин да допринесат за бума на чивалената индустрия в НАТО! Днес още си купувам акции от завод за чували за отпадъци.
15
4
 
12
 
! Отговори
Ясно е преди 1 седмица
Ами ясно е,че това е война на икономиките и затова слагат икономист.
14
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дереджето на Украйна не е цветущо. Но назначаването на Белоусов е една много лоша новина за Украйна. Чака ги умна и дълга война, унищожителна война. Икономиката и математиката не са силните страни на Украйна.
13
15
 
9
 
! Отговори
ТАЗИ ВОЙНА... преди 1 седмица
...РАБОТИ ПРОТИВ РУСИЯ И НЕЙНИЯ АГРЕСИВЕН И ЗАВОЕВАТЕЛИН ХАРАКТЕР!
12
20
 
11
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 седмица
..добре че Русия започна войната с Украйна, за да разбере ЦЯЛ свят , кви сфине са руснаците и комунистите и да ги намразят още повече...!
11
6
 
14
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 седмица
Икономиката на войната не е по-малко важна от военната тактика или стратегия явно последните две са ясни. Скоро запада ще разбере, че колкото и пари да даде бройките оръжие и хора не се увеличава все едно да пълниш вода в пробито буре.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много закъсняха в Русия с назначаването на цивилен за военен министър. В България се изредиха куп такива назначени от режима на демократите
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А кой ще е следващият?
8
16
 
13
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 седмица
То за това не върви "специалната"операция на Путин,защото се назначава счетоводител за министър на отбраната,който си няма понятие от военно дело. Трябваше да е генерал от кариерата.
7
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То има ли значение кой ще е министър на отбраната, като Путин е едноличен собственик на Раша :)))
6
13
 
29
 
! Отговори
Цирк преди 1 седмица
Английският военен министър вече изпадна в истерия и си изпусна нервите с обиди.
5
25
 
22
 
! Отговори
Беловласов преди 1 седмица
Поредния бушон на джуджето, който ще изгори и изпере пешкира след поредния провал да се разрушат още няколко села около браздата.
4
18
 
26
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
Сега ще видят Украйна,звезди през деня...