Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините

Продължават боевете в югозападната част на Украйна
25 фев 2022 08:50, Елка Василева
295
Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините
Снимка: архив, БГНЕС

Нападението на руската армия срещу Украйна продължава днес втори ден, сражения се водят в покрайнините на столицата Киев. Градът втора нощ беше разтърсен от експлозии.

Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 - сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.

Още по темата
Най-малко три експлозии разтърсиха столицата Киев около 4.30 часа сутринта.

Руски крилати или балистични ракети поразяват цели в столицата, съобщават от украинското вътрешно министерство. Една от ракетите е ударила жилищна сграда, заяви кметът на града Витали Кличко. Трима души са ранени, един от тях в тежко състояние, съобщава БНР.

Активирана е украинската противовъздушна отбрана. Сражения вече се водят в покрайнините на столицата. На 100 км северозападно от Киев украинската армия взриви мост и спря колона от руски танкове.

По информация на източници от Белия дом руски механизирани сили, които влязоха вчера в Украйна от Беларус, се намират на 20 километра от столицата.

Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев. Според източници от западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите.

До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.

Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава,“ каза Зеленски.

Руските сили установиха контрол и върху ядрената централа Чернобил. Тя не функционира след аварията от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.

От Белия дом осъдиха достоверни съобщения, че в централата са държани като заложници цивилни служители.

Украинската армия съобщава, че продължават сраженията в югозападната част на страната, отбраняват се военни бази и пристанището в Одеса на брега на Черно море. Очаква се в ранните часове на деня да има нападения срещу областите Суми, Чернигов, Херсон, Житомир и Харков.

13 граничари бяха убити при отбраната на Змийския остров в Черно море, който най-вероятно е овладян от руските сили.

Системите за противоракетна отбрана са свалили 15 руски летателни апарата, съобщават от командването на въздушните сили на Украйна.

Ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа започва евакуация на всички служители на Специалната мониторингова мисия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виктория Няланд ще спре Русия и ще плати за санциите на еврогейците.
162
1
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
Бих го казал така-най добрата отбрана е нападението
161
8
 
16
 
! Отговори
до Военнен експерт преди 2 години
Ти сериозно ли? хахахахаха Тези хора унищожиха хитлеризма, а англичаните и американците от зор се включиха в 12 без пет, за да не загубят цяла Европа.
160
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирните украинци му извадиха нож, а вероломния Путин тръгна срещу тях с ракети! Не го е срам!
159
3
 
6
 
! Отговори
haha преди 2 години
До 183 - Ако НАТО заповяда сме готови да тръгнем към Москва--------------------------------------------------------------------------- - Не знам кои сте тия "сме", дали ти и сестра ти или ти и брат ти... Но като имате желание още сега може да тръгвате на там... :)
158
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е възможно това та РФ е като Уганда с ядрени оръжия?
157
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми всеки вади каквото има. Като нямаш танкове и ракети, защо вадиш нож и лаеш. Ще бъдеш пребит като кyче.
156
9
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Англоговорящите са им обещали подкрепа толкова, колкото са им поискали! Никой не очакваше ,че на Кремълското Жуже толкова да му хлопа дъската! Цялото поведение на Путин последните седмици показва, че една от най-мощните военно държави се намира в ръцете на непредсказуем, психически увреден човек!
155
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже Хитлер не е успял да накара български войници да се бият с руснаците. Това да им е ясно на някои.
154
14
 
22
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 2 години
Русия за няколко часа парализира украинската армия. Равносметката - 8 жертви, всичките военни. САЩ седмици наред бомбиха и обстрелваха с ракети Ирак и избиха близо 1 милион цивилни, 200 хил от които деца. И после държавния секретар Маделин Олбрайт заяви пред CNN или може би друга медия беше, че убийството на тези 200 хиляди деца си залужавало за да спасят запада от "оръжията за масово унищожение" на Саддам, които се оказаха измислица и лъжа.
153
5
 
3
 
! Отговори
haha преди 2 години
. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.----------------------------------------------------------------------------------------Как може така да пишете Днес. 8 000 000 за убитите руски военнослужещи.... Това е истината... Хахаххахаххахахах
152
3
 
12
 
! Отговори
Бързака преди 2 години
Тая "война" много са проточи, взе да ми омръзва, да се свършва вече
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 184 - Да, но Путин не извади нож, а танкове, самолети и ракети
150
2
 
8
 
! Отговори
ди 185 преди 2 години
що чакаш НАТО бе, качвай се на празните автобуси за Украина и отивай да громиш Русия ама не ти стиска искаш нато да ти пази гръбчето.
149
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същото като в Грузия се случва! И на тях англоговорящите им бяха обещали подкрепа, вкл. и военна, ама като ги натиснаха руснаците - такава нямаше! Сега също укросите са оставени сами.... От Германия им пратиха 500 каски и това е! Допускам, че руснаците няма да могат да се справят в Украйна само за 5 дни, както в Грузия. Все е доста по-голяма територия
148
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако НАТО заповяда сме готови да тръгнем към Москва.Май е време да сложим на място Русия и нейния самозабравил се президент.Който нож вади от нож умира.
147
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както избягаха от Авганистан и ги оставиха да се оправят сами, тка избягаха и от Украйна и ги оставиха да се оправят сами. Да си мислят нашите.
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски никога няма сам да реши да плаши Русия с ядрено оръжия, така му бяха казали да говори. И това е реална заплаха, не като заплахата да забранят на Путин да ходи на шопинг в Милано. Украйна за много бързо можеше да възстанови ядрения си потенциал.
145
3
 
17
 
! Отговори
изводи преди 2 години
Руснаците бомбиха няколко часа военни обекти, и влязоха,а американците обикновенно бомбят дни наред,докато не изравнят земята,убиват и мирно население на макс,и чак тогава посмяват на окупират територията. Гнусни типове.
144
1
 
3
 
! Отговори
Нали преди 2 години
До АнонименНе виждаш ли, че списък с Ковид и да няма, рекламите си вървят... все пак този новинарски сайт е направен за пари... Няма лошо, като в социалните мрежи излей си душата...

Спонсорирани публикации