Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините

Продължават боевете в югозападната част на Украйна
25 фев 2022 08:50, Елка Василева
295
Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините
Снимка: архив, БГНЕС

Нападението на руската армия срещу Украйна продължава днес втори ден, сражения се водят в покрайнините на столицата Киев. Градът втора нощ беше разтърсен от експлозии.

Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 - сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.

Още по темата
Най-малко три експлозии разтърсиха столицата Киев около 4.30 часа сутринта.

Руски крилати или балистични ракети поразяват цели в столицата, съобщават от украинското вътрешно министерство. Една от ракетите е ударила жилищна сграда, заяви кметът на града Витали Кличко. Трима души са ранени, един от тях в тежко състояние, съобщава БНР.

Активирана е украинската противовъздушна отбрана. Сражения вече се водят в покрайнините на столицата. На 100 км северозападно от Киев украинската армия взриви мост и спря колона от руски танкове.

По информация на източници от Белия дом руски механизирани сили, които влязоха вчера в Украйна от Беларус, се намират на 20 километра от столицата.

Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев. Според източници от западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите.

До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.

Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава,“ каза Зеленски.

Руските сили установиха контрол и върху ядрената централа Чернобил. Тя не функционира след аварията от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.

От Белия дом осъдиха достоверни съобщения, че в централата са държани като заложници цивилни служители.

Украинската армия съобщава, че продължават сраженията в югозападната част на страната, отбраняват се военни бази и пристанището в Одеса на брега на Черно море. Очаква се в ранните часове на деня да има нападения срещу областите Суми, Чернигов, Херсон, Житомир и Харков.

13 граничари бяха убити при отбраната на Змийския остров в Черно море, който най-вероятно е овладян от руските сили.

Системите за противоракетна отбрана са свалили 15 руски летателни апарата, съобщават от командването на въздушните сили на Украйна.

Ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа започва евакуация на всички служители на Специалната мониторингова мисия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
8
 
14
 
! Отговори
Путлер капут! преди 2 години
Сега, след това вероломно нашествие и тотална окупация разбрахте ли защо тукашни *** ни карат да напуснем ЕС и НАТО - стана ли ви ясно???
182
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима се съмняваш в твърдостта и решителността на братята Кличко - не, не се съмнявам. Обаче това с твърдостта и решителността е било актуално преди 500 години в полето с мечовете и копията. Когато срещу братята Кличко тръгне руска танкова колона и започнат да ги обстрелват от въздуха, какво ще направят? Не разбираш ли, че не могат да се бият с боксови ръкавици и пушки, дори и снайперски, срещу танкове? Това е напълно излишно кръвопролитие и страдания.
181
11
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Не се оставяйте американската пропаганда и нашите марионетки да ви замътят мозъка. Разсъждавайте сами и не се оставяйте други да мислят вместо вас. Опитват се да изкарат страната изнесла на плещите си втората световна война и спасила света от нацизма агресор. Доколкото знам Русия няма руски колонии из Африка и другите континенти. Кой нападна през последните години два пъти Ирак, два пъти Афганистан, кой нападна Сърбия, Либия, Сирия. Кой искаше да прилапа Гренландия от Дания? Кой?
180
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помнете думата Волга един ден тя ще властва над света. Така казва Ванга.
179
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да чеченците на Кадиров и те напредват в Украйна Срам и позор за Русия.Тази брадата пасмина се насочвала и тя към Киев.Тези чеченски животни не знаят какво ги чака.
178
5
 
7
 
! Отговори
Т.И. преди 2 години
Четейки коментарите тук ми се струва,че в България или има повече псевдо патриоти (русофили) отколкото българофили, или платените троловете са единствено активни по тези форуми. Едно е сигурно - 100% от тези които плюят ЕС и НАТО (псевдо патриотите имам предвид) обичат да пътуват свободбо по света с българсия си ЕС паспорт и да си харчат платените им пропагандни копейки в прогнилия запад, а някой дори си пращат и децата да учат и живеят там,далече от райска путинска русия. Защо така се получава?
177
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с настъплението на путлеристите на летището в Гостомел? Да не би да ги избиха?
176
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима се съмняваш в твърдостта и решителността на братята Кличко.Доказани биткаджии са.Не говорят празни приказки.По смели защитници на Киев от тях няма.
175
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кличко долу. Украинските фашисти взривиха един важен мост и забавиха руските танкове, но няма как да ги спрат. След още няколко часа този следобед, когато руските танкове стигнат до Киев, заедно с чеченския полк на Рамзан Кадиров, ще видим колко са твърди украинските фашисти.
174
9
 
9
 
! Отговори
Жиб. преди 2 години
Както добре се вижда, Западът е оставил Украйна на Путин - този гладен вълк нападна едва когато чу, че Америка няма да праща войници там.
173
8
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
САЩ и Бил Клинтън показаха на цял свят, че всяка една държава може да бъде бомбардирана и парчета от нея да бъдат отцепени както направиха с Косово. Руснаците просто имитират американците. Когато САЩ бомбардираха Сърбия президента Елцин се пенеше и крещеше, че е недопустимо да има война в Европа, но така наречените западняци и САЩ му се хилеха в лицето. Сега палачинката се обърна. С техните камъни по техните глави.
172
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кметът Кличко току що заяви пред западните медии че с брат му ще се бият за свободата на Украйна.Организирали са отбраната на Киев.Защитниците са се разположили по всички улици на Киев.Украинските снайперисти са заели позиции.Киев ще се сражава до последният човек.
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми Китай ко прави?
170
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е част от един план за изтощаване на света Пандемия, война. Когато всички са източени ще бъдат лесна плячка и ще дойде новия световен ред.
169
6
 
9
 
! Отговори
До 179 преди 2 години
Много филми индиански си гледал те руснаците сигурно с конна пехота ще превземат Киев и ще се бият с прашки и лъкове.Ако искат да превземат Киев само няколко ракети им трябват и Киев е отишъл
168
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с десанта на летишщето до Киев, още ли шава? руските генерали хвърлят войниците смело напред понеже не ги жалят, както винаги напред - вероятна смърт, наззад - сигурна смърт.
167
14
 
12
 
! Отговори
SuCkMyD1Ck преди 2 години
Продължавай. Воплите на агонизираща болка на козякопоклонниците са като музика за ушите ми. Осем дълги години украинците убиваха цивилни в Донецк и Луганск, а либерастичните евроджендъри им аплодираха. Сега, когато ги настигна възмездие, а "изостаналата" руска армия след 24 часа се готви да щурмува Киев, либерастчетата се тресат от страх и безсилна злоба.
166
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много евро са настроени някой хора, но кофите пред блока се посещават на 5 Мин. В тях ровят нашите сънародници, баби и дядовци. Жално е. Благодаря за тази Европа.
165
6
 
8
 
! Отговори
Фен преди 2 години
На снайперистите у Киев кат им спрат светлото , топлото , водата и храната бързо ще забравят какво са.
164
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинското клане започва след като военните елиминират военните на противника. Така ще бъде и сега въпреки думите. Отварят се лагери за филтрация, удобно име за концентрационни лагери и там много цивилни намират смъртта си. Ако това не спред до една седмица следват тежки месеци и години за Украйна. руснаците винаги действат по един начин. след една година ще са готови за завладяване на следващата страна. Трябва им малко време да потиснат съпротивата и да направят украинците послушни като руснаци

Спонсорирани публикации