Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините

Продължават боевете в югозападната част на Украйна
25 фев 2022 08:50, Елка Василева
295
Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините
Снимка: архив, БГНЕС

Нападението на руската армия срещу Украйна продължава днес втори ден, сражения се водят в покрайнините на столицата Киев. Градът втора нощ беше разтърсен от експлозии.

Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 - сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.

Още по темата
Най-малко три експлозии разтърсиха столицата Киев около 4.30 часа сутринта.

Руски крилати или балистични ракети поразяват цели в столицата, съобщават от украинското вътрешно министерство. Една от ракетите е ударила жилищна сграда, заяви кметът на града Витали Кличко. Трима души са ранени, един от тях в тежко състояние, съобщава БНР.

Активирана е украинската противовъздушна отбрана. Сражения вече се водят в покрайнините на столицата. На 100 км северозападно от Киев украинската армия взриви мост и спря колона от руски танкове.

По информация на източници от Белия дом руски механизирани сили, които влязоха вчера в Украйна от Беларус, се намират на 20 километра от столицата.

Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев. Според източници от западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите.

До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.

Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава,“ каза Зеленски.

Руските сили установиха контрол и върху ядрената централа Чернобил. Тя не функционира след аварията от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.

От Белия дом осъдиха достоверни съобщения, че в централата са държани като заложници цивилни служители.

Украинската армия съобщава, че продължават сраженията в югозападната част на страната, отбраняват се военни бази и пристанището в Одеса на брега на Черно море. Очаква се в ранните часове на деня да има нападения срещу областите Суми, Чернигов, Херсон, Житомир и Харков.

13 граничари бяха убити при отбраната на Змийския остров в Черно море, който най-вероятно е овладян от руските сили.

Системите за противоракетна отбрана са свалили 15 руски летателни апарата, съобщават от командването на въздушните сили на Украйна.

Ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа започва евакуация на всички служители на Специалната мониторингова мисия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
12
 
! Отговори
Значи така, а преди 2 години
Добре го бяха намислили. Украйна беше световна ядрена и икономическа сила, с икономически и ядрене потенциал по голям от цяла западна Европа. И още разполага с материална и научна база да върне ядрената си мощ. Много хитро, ще върнем ядрения статут на Украйна, и нека украинци и руснаци си разменят ядрени удари, укро фашистите няма много да мислят да започнат ядрени удари. Да, но какво стана сега?
142
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стратегическа грешка на Зекения развърза ръцете на Путин, да плашиш Русия с ядрено оръжуе и САЩ не са си позволили така директно. С това си подписаха смъртните присъди
141
1
 
6
 
! Отговори
Трезвен преди 2 години
Слабите се подчиняват. Ако не се - биват превземани!
140
3
 
6
 
! Отговори
Абе преди 2 години
До АнонименНе е точно така. Западът се опитва като се обедини да направи Русия, като Северна Корея, още не са, ама това много го искат... Те затова балтийските държави, бяха изнудени. Вие сте малки държави, Сталин ще се върне за Вас. Нищо, че света се е променил оттогова, ама те масово са в НАТО и си плащат като на мафиот за кефа...Разбира се, вместо тези пари да отиват за хората естонци, литовци, латвийци...И в България е така, в НАТО, пенсионерите ще плащат... вноската
139
5
 
11
 
! Отговори
Русия ще спре преди 2 години
Когато постигне целите си. Джендърите не могат да и казват кога и до къде да спре. Успешната операция по принуждаване към мир на фашистка Украйна е само първата част. Втората част е операцията по принуждаване на НАТО и САЩ към изменение на своята дислокация в съответствие с предложенията на Русия за безопасност от декември 2021.
138
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше 1 приказка: Винаги със Запада, никога против Русия.
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли списък колко души са починали от Ковид? Къде е?
136
0
 
18
 
! Отговори
Украйна е свършена преди 2 години
След като западняците преди няколко дни заплашиха Русия в Мюнхен на конференцията за сигурност с ядрено оръжие да правят Украйна ядрена държава, от Украйна вече нищо няма да остане както преди. Украйна беше ядрена държава, една от най-мощните в света, и има потенциал отново бързо да се превърне в такава. Тази заплаха на западняците преля чашата и подписа смъртната присъда на Украйна. Русия никога няма да допусне това.
135
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците по добре да спрат дотук!Достатъчно беше.В Киев ще им се стъжни.Гледам по CNN защитниците са решени да бранят всяка улица.По покривите на блоковете има снайперисти.Готови са да дадат живота си но да спрат руските окупатори.
134
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ход на Путин е мега казано уникален.Сега почвам да разбирам защо Тръмп го нарече гениален. Първо връщаш си територия колкото половин Европа.Второ унищожаваш пряка военна заплаха спрямо себе си.Трето предизвикваш повишение на цените на всичко, с което в момента меко казано унищожаваш икономиката на така наречения западен свят.Пето показваш на всички съюзници на САЩ колко струваш за тях.Шесто показваш на целия останал свят, че от САЩ и ЕС вече не зависи много.Сигурно има и други причини.
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът в ЕС и САЩ се влошава. Стана скъп тока, и като цяло всичко. ЕС е енергийно нищ. Зелената сделка измука трилиони евра и се оказа финансова пирамида. Инфлацията ще изяде спестеното. Наистина продължава и няма да спре.
132
0
 
2
 
! Отговори
такъв е плана преди 2 години
До не може да бъде!Дори, аз който НЯМАМ РАЗУЗНАВАТЕЛНА информация, агенти внедрени, сателитни спътници, бюджет на ДАНС 300 млн. Разбрах, че ще има война и Украйна ще е оставена сама. И ти тук си заревал, за това ... Такъв е планът. Зеленски също е в него...Това беше, беше подготвяно още от Косово, отпреди 20 години, това е занимание, което се вписва в една кариера политик, нали не си мислиш, че като се сменят президенти и нещо друго се сменя. В Афганистан не влезнаха, войски на ООН, а на НАТО
131
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия превъзхожда запада във военните технологии. Русия, която благодарение на санкциите и заместването на вноса постигна самодостатъчност в продоволствената сигурност и изнася всичко - газ, торове, зърно и месо, е доволн от всички сценарии. Русия е осигурена с изобилие от ресурси, храна и енергия. В Русия дъвчат сандвичи, усмихват се и махат с ръка на Запада.
130
1
 
8
 
! Отговори
До Бааа преди 2 години
Тя Венецуела не фалира, та камо ли Русия.
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на 1 хил. кубически метра руски газ в Европа се е увеличила с 57% по време на търговията в четвъртък и е на ниво от 1,6 хил. долара, според лондонската борса ICE
128
3
 
8
 
! Отговори
Военен преди 2 години
Руски танкове навлязоха в крайните квартали на Киев! Зеленски е избягал!
127
8
 
2
 
! Отговори
бг преди 2 години
До Анонименнацистка Русия е враг на човечеството !
126
9
 
4
 
! Отговори
Бааа преди 2 години
Колко рашки тро лове има. Россиа ще фалира до година две. Всички руски тро лове кон да ги . . . !
125
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще настъпи към глад и мизерия след световната изолация,която я чака !
124
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е страна, която винаги е искала мир. Обаче те не спряха да я провокират. Бази, учения, санкции. Аз нямаше на имам търпението на Путин. Желая му успех и напред.

Спонсорирани публикации