Ходът на войната: Руската армия може да нападне Киев до 96 часа

Военните решават логистичните си проблеми
9 мар 2022 10:31, Нели Христова
316
Ходът на войната: Руската армия може да нападне Киев до 96 часа
Снимка: БГНЕС

Изненадващо хаотичната атака на Русия срещу Киев задържа хиляди войници и стотици превозни средства по пътищата на северозапад в продължение на няколко дни – но няколко военни анализатори смятат, че Москва постепенно преодолява логистичните си проблеми и може да успее да предприеме нападение срещу столицата в рамките на дни.

Влиятелният Институт за изследване на войната, базиран във Вашингтон, заключи в понеделник вечерта, че руските сили сега се "концентрират в източните, северозападните и западните покрайнини на Киев" в подготовка за "нападение на столицата в следващиге 24-96 часа".

Успехът на нападението, добавя мозъчният тръст, ще зависи отчасти от това колко ефективно руските войски са успели да "доставят снабдяване, реорганизират и планират" след първоначална инвазия, за която експертите смятат, че се е разпаднала поради погрешни предположения.

"Нито една част от военната операция не изглеждаше рационална или това, което бихте очаквали да направят", казва Майкъл Кофман, директор на програмата за руски изследвания в мозъчния тръст на CNA.

"Леко бронираните части изпреварват въздушното прикритие, правейки неуспешни опити да маршируват както в Киев, така и в Харков в първите дни на конфликта, отразявайки, че на войниците им е казано, че ще помогнат на Украйна да се освободи", обяснява Кофман.

Това, което се случи, бе, че една от руските колони, насочващи се към столицаталга , която бе дълга около 60 км и съставена от около 15 000 войници,  изглеждаше заседнала - с превозни средства останали без гориво или такива, които са се повредили. Това създаде голямо задръстване, което – поради ограничените налични пътища и калната околна местност – беше трудно за разплитане.

Изображенията в социалните мрежи на военни превозни средства, заседнали в калта, накараха един експерт да предположи, че руската армия е участвала в "лоши практики за управление на камиони", при които превозните средства са били оставени паркирани толкова дълго, че страничните стени на гумите са станали чупливи или дори са изгнили, което означава, че са уязвими за пробиване.

Но, изказвайки се на събитие, организирано от мозъчния тръст на Rusi (Royal United Services Institute), Кофман каза, че вярва, че "проблемът с логистиката се решава".

Постепенно, смятат експертите, Русия е станала по-внимателна и държи войските си в рамките на защитата на своята противовъздушна отбрана – докато в същото време проблемите на северозапада, вероятно най-прекият път за нахлуване към столицата, не е задължително да са били репликирани другаде.

Изглежда, че руските сили напредват на изток от столицата към предградието Бровари, според видео, публикувано в социалните медии във вторник, в развиващ се опит да обградят столицата.

И въпреки логистичните проблеми в северозападната част, украинските сили не успяха да направят значителен опит да унищожат настъпващия конвой, отчасти поради ограничената въздушна мощ, с която разполагат въоръжените сили на Киев.

Следващите няколко дни вероятно ще бъдат критични.
Ник Рейнолдс, експерт по сухопътни войни, казва, че вярва, че макар руската армия да не е решила логистичните си проблеми, ще бъдат положени усилия за снабдяване на поне част от нахлуващите сили.

"Въпросът е дали ще бъдат в достатъчно добра форма, за да се опита да завършат обкръжението на Киев", казва Рейнолдс, "предвид физическите и психологически удари, които техните сили са понесли, докато са били в състояние на объркана дезорганизация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
3
 
! Отговори
малийй БОВ преди 2 години
Ами значи рашаните са невинни и прави за да правят операцията, щом са намерили БОВ... Защото в Ирак ЯНКИТЕ показаха шишенце с газирана вода вместо БОВ и никой не ги вини и съди дето разораха целата държава и избиха сума ти невинен народ, жени, деца.И ако НАТО беше приятел на Окрайна би ги посъветвал да се предадът за да се спре разрушението, --но Нато ще се бият ДО ПОСЛЕДНИЯТ украинец.... ЧЕСТИТО на печелившите!!!!
247
1
 
3
 
! Отговори
истината 2 преди 2 години
Божеее... колко много истина... защо трябва тогава да се правим на *** и да търсим вината единствено и само в Путин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
246
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 2 години
Божеее... колко много истина!!!! Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....Петко Добрев анализатор 9.2.22 в Епицентър.... Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и *** стремленията. Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.И защо трябва тогава да се правим на *** и да тър
245
1
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
След като забъркаха кашата сега САЩ се правят на големи анализатори и стратези. Дано така стратегически да анализират и предстоящите им проблеми с техните обедняващи малцинства.
244
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-разумно е да сключиш мир. За да спасиш 300000 души и изцяло разрушени градове и инфраструктура. Дайте му на руския сатрап трите области. А от ембаргото до края на годината ще го сменят. Новото руско правителство ще анулира договора за да излезе от фалита и изолацията.
243
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да пожелаем успех на Вовата с тази специална военна операция по дефашизация и прочистване на фашистите
242
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската "армия" първо да се погрижи за оцеляването си... и после по най-бързия начин да се прибира обратно в Русия.
241
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Ей, ако не са тия от Института за изследване на войната от Вашингтон, нищо няма да знаем. Чух, че си говорили директно с Путин.....
240
0
 
0
 
! Отговори
Ачката преди 2 години
Съглашението за ненападение между НАТО и която и държава е решение на ООН. При нужда това решение може да се преразглежда,ако има доказателства за нужна намеса на Алианса. Ако Организацията на Обиденените Нации тръгне срещу теб,шансовете ти за оцеляване се равняват на нула.Или атом иии....... гейм оувър за цялото човечество.
239
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Част 2ра на предишният ми коментар, това беше просто грешка и видяхме колко им е добра логистиката. Украинците съсипват всеки коридор, явно засега само от юг им се получава нещо. Ама едно е да бутнеш някъв заден двор, друго е задният двор да има цял сват на нейна страна. Русия загуби и нямам в предвид инвазията в Украйна. Просто загуби.
238
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава и логистиката да му се получи. Той хубу има трилиони войска и прочее, въпроса е как ще пренесе това до там и как ще поддържа армията си. И дори да кажем стане както искат по план, махат сегашното ръководство и слагат техен човек - до 10мин ше го заколят, ако е късметлия ще избяга с хеликоптера си. Не можеш да насили народ, който вече те мрази, да те обича. Мани ги тея руснаци дето нямат мозък, те и да искат няма вече кой да ги чуе скоро и интернет ще им залипсва
237
1
 
4
 
! Отговори
разковничето преди 2 години
То и в БГ няма да ги посрещнем като в уроците за 9 IX 1944 г от комунистическите учебници. Нека си спомним Генерал Колев! Важното е да бъдат разкрити шпионите. На ход е Гешев. Сега той има нужда от нашата подкрепа.
236
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекалено некадърна е руската армия. Дори да успеят да проникнат в града. Високи сгради, улици от всякъде могат да ги изненадат. Това да не им е България, никой няма да ги посрещне с китки и песни там.
235
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като влязат кво ще правят после???Ще чакат да ги избият ли???Путин за да победи трябва да избие поне 20-30 милиона украинци!!!!!
234
3
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
През април 1945г., Берлин беше колкото днешен Kиев, отбраняваше се от 85 000 фолксщурм (опъление), въоръжено с пушки и малки гранатомети в продължение на 14 дни. РККА влезе с 1 млн. солдати и даде 280 000 жертви.
233
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПУТИН ТРЯБВАШЕ ДА СИ ПРИБЕРЕ РУСНАЦИТЕ ПРЪСНАТИ ПО СВЕТА И ДА ГИ ЗАЩИТАВА КОЛКОТО СИ ИСКА, А НЕ ДА ХОДИ И ДА РЪСИ СМЪРТ И РАЗРУХА.
232
0
 
1
 
! Отговори
Големо преди 2 години
А може и да не може :)
231
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе така като гледам на интерактивната карта на Украйна, руснаците са завзели съвсем малко територия, по границата на север с Беларус, на изток с Русия, където са и Донецк и Луганск, и откъм юг, откъм Крим, който е (все още) руски. Руските нацисти настъпват и към Киев, опитват се да ги обсадят но нещо не се получава съвсем. Пак има "вратички" където няма руснаци и откъдето може да се влиза и излиза от Киев, само трябва да ги знаеш къде са. Мъчна работа, трудно ще им е на руските солдати.
230
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек битката в Шлемово Усое в реалния свят. Ще хвърчат червени пияници.
229
5
 
8
 
! Отговори
Червената армия преди 2 години
Ще стане почернената армияКак ли, ще се задържи там ?!А АЗОВ дебне......

Спонсорирани публикации