Ходът на войната: Руската армия може да нападне Киев до 96 часа

Военните решават логистичните си проблеми
9 мар 2022 10:31, Нели Христова
316
Ходът на войната: Руската армия може да нападне Киев до 96 часа
Снимка: БГНЕС

Изненадващо хаотичната атака на Русия срещу Киев задържа хиляди войници и стотици превозни средства по пътищата на северозапад в продължение на няколко дни – но няколко военни анализатори смятат, че Москва постепенно преодолява логистичните си проблеми и може да успее да предприеме нападение срещу столицата в рамките на дни.

Влиятелният Институт за изследване на войната, базиран във Вашингтон, заключи в понеделник вечерта, че руските сили сега се "концентрират в източните, северозападните и западните покрайнини на Киев" в подготовка за "нападение на столицата в следващиге 24-96 часа".

Успехът на нападението, добавя мозъчният тръст, ще зависи отчасти от това колко ефективно руските войски са успели да "доставят снабдяване, реорганизират и планират" след първоначална инвазия, за която експертите смятат, че се е разпаднала поради погрешни предположения.

"Нито една част от военната операция не изглеждаше рационална или това, което бихте очаквали да направят", казва Майкъл Кофман, директор на програмата за руски изследвания в мозъчния тръст на CNA.

"Леко бронираните части изпреварват въздушното прикритие, правейки неуспешни опити да маршируват както в Киев, така и в Харков в първите дни на конфликта, отразявайки, че на войниците им е казано, че ще помогнат на Украйна да се освободи", обяснява Кофман.

Това, което се случи, бе, че една от руските колони, насочващи се към столицаталга , която бе дълга около 60 км и съставена от около 15 000 войници,  изглеждаше заседнала - с превозни средства останали без гориво или такива, които са се повредили. Това създаде голямо задръстване, което – поради ограничените налични пътища и калната околна местност – беше трудно за разплитане.

Изображенията в социалните мрежи на военни превозни средства, заседнали в калта, накараха един експерт да предположи, че руската армия е участвала в "лоши практики за управление на камиони", при които превозните средства са били оставени паркирани толкова дълго, че страничните стени на гумите са станали чупливи или дори са изгнили, което означава, че са уязвими за пробиване.

Но, изказвайки се на събитие, организирано от мозъчния тръст на Rusi (Royal United Services Institute), Кофман каза, че вярва, че "проблемът с логистиката се решава".

Постепенно, смятат експертите, Русия е станала по-внимателна и държи войските си в рамките на защитата на своята противовъздушна отбрана – докато в същото време проблемите на северозапада, вероятно най-прекият път за нахлуване към столицата, не е задължително да са били репликирани другаде.

Изглежда, че руските сили напредват на изток от столицата към предградието Бровари, според видео, публикувано в социалните медии във вторник, в развиващ се опит да обградят столицата.

И въпреки логистичните проблеми в северозападната част, украинските сили не успяха да направят значителен опит да унищожат настъпващия конвой, отчасти поради ограничената въздушна мощ, с която разполагат въоръжените сили на Киев.

Следващите няколко дни вероятно ще бъдат критични.
Ник Рейнолдс, експерт по сухопътни войни, казва, че вярва, че макар руската армия да не е решила логистичните си проблеми, ще бъдат положени усилия за снабдяване на поне част от нахлуващите сили.

"Въпросът е дали ще бъдат в достатъчно добра форма, за да се опита да завършат обкръжението на Киев", казва Рейнолдс, "предвид физическите и психологически удари, които техните сили са понесли, докато са били в състояние на объркана дезорганизация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
6
 
13
 
! Отговори
BREAKING NEWS преди 2 години
Говорителя на Китайското външно министерство Джао Лиджиан заяви твърдо че застават на страната на Русия и обвини НАТО представлявано от САЩ ще подклаждат конфликта от години. Джао Лиджиян заяви също че осъжда военните биолаборатории създадени от пентагона и изиска информация от САЩ за техните действия.Китайското външно министерство припомни и подозренията си ,че САЩ са създали Ковид 19
167
6
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Всеки иска далеч от Русия и се пази като от Чума.България,Полша,Чехословакия,Унгария,Румъния,Албания след разпадането на бившия Соц лагер влязоха в ЕС и НАТО и не искат и да чуят за Путин:)СССР се разпадна и всички бивши републики също не искат и да чуят за Русия и Путин.Тръгнал сега джуджето със сила и агресия да "освобождава"чужди народи които го мразят.Жалък комунист!
166
3
 
7
 
! Отговори
Совецкий преди 2 години
До тук всичко върви по план. Изтощаване на нациитата, бомбардировка и унищожаване на всичките им военни обекти, минимални жертви (затова и не влизат в градовете) и яваш-яваш на запад към Лвов. Споко, и Киев ще падне, и Днипро, и Харков. Чакайте бе, хора! Ердоганя 2 месеца се би в Карабах на страната на Азербайджан. На съвсем по-малка територия. Украйна е голяма, не става бързо. Ке паднат и те! Победата ще е за Русия. Украйна я закривайте! Няма такава държава.
165
5
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
АМЕРИКАНЦИТЕ ПРИЗНАХА ЗА БИО ЛАБОРАТОРИИТЕ ЗА ОРЪЖИЕ В УКРАЙНА !!!
164
6
 
8
 
! Отговори
до ссср преди 2 години
Интересно, в Киев били фашисти, а в Москва - хуманисти.
163
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
На мен даже за Донецк и Луганск ми е малко трудно да повярвам, защото Володя каза "Това е учение, няма да нападаме" - после нахлу да прави "военна операция" в Донецк и Луганск (според телевидението) - което означава, че Володя малко ме послъгал - което не е възможно.
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са решили да превземат Киев, независимо от човешките жертви, което е най-обезпокоителното. А Байдън нека си спира петрола... Това няма да ги спре да потрошат(да обезобразят) този град.
161
7
 
8
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Според мен стратегията на Кремъл цели капитулация на фашистите - чрез сковаваме и блокиране на действията им, методично ликвидиране на ВСУ чрез ВКС. Затова не влизат в градовете чакат зомбитата сами да се предадат. Никой не иска да дава жертви в Киев-сърцето на русския свят
160
4
 
5
 
! Отговори
Цар поробител преди 2 години
Станаха за смях с тея таралясници дето сигурно още с манивели ги палят. Къде тръгнали на Владо лудия на акъла.
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що точно след 96 часа?! Как го изчислиха?! Това дали го знае Путин?! Не ми се вярва!
158
4
 
8
 
! Отговори
до 180 преди 2 години
Изненада.Турция си купи ПВО от Русия и целия НАТО са запознати с възможностите й, включително как да ги заобиколят, приятен ***-ски работен ден.
157
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Аз гледам само Рассийско Телевидение - там се говори само за специална операция в Донецк и Луганск. Не вярвам матушка да е нападнала Киев и няма да го повярвам докато не го чуя от Володя по телевидението - иначе ще излезе, че Володя ме лъже, което не е възможно.
156
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозно ли C400.... доказало се е в свалянето на цивилни и руски транспортни самолети боен самолет до сега не е свалило
155
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз се чудех защо турците купуват Ц400, а то било за да направят дроновете си неуязвими за тях, голем провал на руското командване
154
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С-400 е най-доброто. Крааварите отдавна са го признали за State of the Art!
153
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С-400 е пълна бойна развалина
152
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С-400 е в пълна бойна готовност и ще сваля всяко западно хвърчило!
151
2
 
9
 
! Отговори
Совецкий преди 2 години
Операция России на Украине идет строго по плану, заявили в МИД.Все в порядки, товарищи! Украина больше нет!!!
150
0
 
3
 
! Отговори
патън преди 2 години
войниците печелят битката, логистиката печели войната
149
7
 
4
 
! Отговори
Обир в руска банка преди 2 години
Влизат крадците , стигат до гишето , откъсват завързаните с канапче химикалки и излизат през вратата. Извода е, че химикалката в губерния струва повече от всички обезценени рубли в банката!

Спонсорирани публикации